Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi vilkkaasti

Äänestämässä. Päivi ja Petri Uotinen kävivät äänestämässä torstaina puolen päivän aikaan. Patrik Flinck ja Ritva Koivisto-Lindberg vaalitoimitsijoina. Kuva Marita Itävuori
Lovinfossa äänestettiin tasaiseen tahtiin torstaina puolen päivän aikaan. Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella voi ennakkoon äänestää 23.1.asti.

LOVIISA Vaalitoimitsija Patrik Flinck luonnehtii keskiviikkona alkaneen ennakkoäänestyksen tahtia vilkkaaksi.
Lovinfossa kaupungin keskustassa äänestystapahtuma soljuu sujuvasti, ruuhkaa ei puolen päivän ruokatuntiaikaan synny, mutta äänestäjiä tulee tasaiseen tahtiin.

Loviisassa torstaina kello 16 äänestysprosentti oli 9,9 ja Lapinjärvellä 11,1.
Loviisassa äänensä oli antanut 1 192 äänioikeutettua ja Lapinjärvellä 234.

Uudenmaan vaalipiirin korkein äänestysprosentti oli torstaina kello 16 Kauniaisissa, 13,5. Pukkilassa äänestysprosentti oli 13,2. Alhaisin äänestysprosentti oli Pornaisissa, 6,4.

Koko vaalipiirissä keskiviikkona oli äänioikeuttaan käyttänyt 40 243 äänioikeutettua.
Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23.1. ja ulkomailla 17.–20.1.

Presidentinvaali järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänestä, toimitetaan toinen vaali sunnuntaina 11. helmikuuta. Silloin ehdokkaina on kaksi ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saanutta ehdokasta.

Vaalipäivänä sunnuntaina 28. tammikuuta saa äänestää vain omassa äänestyspaikassa, joka on kerrottu postitse tulleessa ilmoituskortissa.

Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna kello 9 – 20.
Mikäli vaalissa tulee toinen kierros, sen ennakkoäänestys alkaa 31. tammikuuta ja päättyy kotimaassa 6. helmikuuta sekä ulkomailla 3. helmikuuta.

Tasavallan presidentti on valittu suoralla kansanvaalilla vuodesta 1994 alkaen.
Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Hän on myös Puolustusvoimien ylipäällikkö. Presidentti nimittää korkeimmat virkamiehet ja korkeimman oikeuden tuomarit.