Positiivista värinää ilmassa

Loviisan elinkeinoelämän ja yritysten suunnasta on kuluvan vuoden aikana kantautunut enemmän positiivisia kuin negatiivisia uutisia, vaikka jälkimmäisiltäkään ei olla kokonaan vältytty.

Uusia pienyrityksiä sekä investointihankkeita putkahtelee julkisuuteen tasaiseen tahtiin. Näyttää siltä, että Loviisan seudun yritysten usko tulevaisuuteen on vahvistunut, vaikka maailmalta kantautuu huolestuttavia viestejä kansainvälisen ilmapiirin kiristymisestä.

Loviisan kaupunginhallitus käsitteli eilen kahta uutta teollisuus- ja varastorakennuksen investointia Valkon kalasataman alueelle. WD Steelworks Oy:n tuotantotilojen rakentaminen on kalasatamassa jo alkanut sekä Pokela Oy:n Iso Omenan teollisuus- ja varastorakennushanke käynnistymässä.

Lisäksi tekninen lautakunta käsittelee torstaina Tikander Invest Oy Ab:n poikkeamislupahakemusta 1350 neliön suuruisen liike-, toimisto- ja tuotantorakennuksen rakentamiseksi Kuningattarenportin alueelle.

Heikkoja ja vahvempia signaaleja uusista yrityksistä, laajennuksista sekä uusista työpaikoista putkahtelee tasaiseen tahtiin.

Loval Oy:n uusien työpaikkojen lisäksi myös monien pienten yritysten työpaikkojen ja yksinyrittäjien määrä on lisääntynyt. Siitä kertovat myös Loviisan ja Lapinjärven sekä Pyhtään työttömyysprosenttien pieneneminen.

Vaikka mistään investointibuumista saati kuumenemisesta ei vielä voida puhua, on myönteinen talouden ja työllisyyden kasvun ilmapiiri selkeästi aistittavissa. Loviisan seudun väestökehitys on siitä huolimatta jatkunut yhä edelleen negatiivisena, mutta uusien yritysten ja työpaikkojen myötä myös väestökehityksen voi ennustaa tai ainakin toivoa kääntyvän viimein kasvu-uralle.

Yksi myönteisen ilmapiirin moottoreista näyttää jo nyt olevan vuoden 2023 asuntomessut, joiden suunnittelu ja valmistelut ovat jo käynnistyneet.

Vaikka messukesään on aikaa vielä noin neljä ja puoli vuotta, on paikallisten ja muiden Loviisasta kiinnostuneiden yrittäjien tiedossa, että lähivuosien kuluessa Loviisassa investoidaan kymmeniä miljoonia euroja kaupungin sekä yksityisten yritysten sekä ihmisten rahaa messualueen ja messutapahtuman toteutukseen.

Esimerkiksi viime kesänä Porin asuntomessuilla pelkästään messuyleisö jätti messualueelle noin 4,8 miljoonaa euroa ja messupaikkakunnalle 8,3 miljoonaa euroa. Se oli Porin kokoiselle suurelle kaupungille ja sen elinkeinoelämälle huomattava potti, ja tulee olemaan Loviisan kokoiselle pikkukaupungille sitäkin merkittävämpi piristysruiske.

Jo pelkkä sen odotus on tuonut ja tuo Loviisaan positiivista virettä.

Kannabiksen viljely rehottaa

Itä-Uudenmaan poliisi on tämän vuoden aikana paljastanut kymmenittäin kannabisviljelmiä, joita se luonnehtii ammattimaiseksi. Viljelmiä on löytynyt määrävälein myös Loviisan seudulta.

Poliisin mukaan kannabiskasvattamoja on löytynyt kerrostaloista, omakotitaloista ja kesämökeistä sekä kasvattamoiksi rakennetuista konteista. Osa paljastuneista kasvattamoista on ollut kotitarveviljelmien kokoisia, mutta suurimmillaan viljelmät ovat olleet jopa sadan kasvin suuruisia.

Poliisi on päässyt viljelmien jäljille yleensä yleisöltä saatujen vihjeiden perusteella, mutta monasti myös sattumalta muiden kotihälytysten, kuten tulipalon tai perheväkivallan, seurauksena. Usein kannabisviljelmien yhteydessä paljastuu muutakin laittomuutta, kuten muita huumeita tai luvattomia lääkkeitä ja joskus jopa aseita. Yhä useampi jää kiinni ajelemalla annoksissa poliisin ratsiaan.

Vaikka paljastuneita tapauksia on kymmenittäin, uskotaan niiden olevan vain jäävuoren huippu. Todellisuudessa sivullisten silmiltä tehokkaasti kätkettyjä ja paljastumattomia viljelmiä lienee moninkertainen määrä. Vaikka huumetehtaiden määrä on valtakunnallisen tilaston mukaan vähentynyt, on niitä edelleen runsaasti.

Julkinen keskustelu kannabiksen laillistamisesta on monissa tapauksissa todennäköisesti madaltanut kynnystä ryhtyä kokeilemaan kotitarvekasvatusta. Samoin eri puolilta maailmaa kantautuvat uutiset valtioista, joissa kannabis on päätetty laillistaa.

Ottamatta kantaa kannabiksen laillistamiseen on kasvattajien silti syytä nähdä, että kannabiksen kasvattaminen, välittäminen ja käyttäminen on Suomessa edelleen rikos.

Käry käy yleensä ennemmin tai myöhemmin eikä sen haju aina ole se imelä. Erilaisia huumetuomioita langetetaan lähes viikoittain myös Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.