Polttoainetta mielensäpahoittajille

Taiteilijat. Ruotsalainen Ilar Gunilla Persson (vas.) tuo valokuvanäyttelynsä kirkkoon. Syyrialainen esitystaiteilija Boodi Kabboni haluaa tutkia sukupuoli-identiteettiä eri kulttuurien konteksteissa. Kuva: Mika Mykkänen.
God Love Pride -näyttely Loviisan kirkkoon, lapset sekä rauha ja koti Transfolk Kucku -festivaalin teemoina kesällä.

LOVIISA TransFolk Kucku 2018 – 2019 -festivaali nostaa esille loppukesästä vähemmistöjä, tarjoaa performansseja ja antaa erityisesti lapsille mahdollisuuden tutustua taiteeseen eri puolilla kaupunkia. Nähtävää ja koettavaa on luvassa läpi kesän, mutta festivaalin päätapahtumat ajoittuvat elokuulle.
Kokonaisuus tarjoaa taatusti myös polttoainetta mielensäpahoittajille, kun elokuussa ruotsalainen residenssitaiteilija Ilar Gunilla Persson tuo God Love Pride-valokuvanäyttelynsä Loviisan kirkkoon.
– En tavoittele provokaatiota. Se ei ole tarkoitukseni, Persson painottaa.
Sitä saattaa olla kuitenkin luvassa ottaen huomioon näyttelyn ympäristön. Valokuvissa esiintyy homoja, lesboja, bi-ihmisiä, intersukupuolisia sekä trans- ja queer-ihmisiä.

Kuviin päätyneet henkilöt täyttävät myös toisen rajauksen.
– Etsin HLBTIQ -valokuvaprojektiini ihmisiä, joilla on kokemuksia uskonnollisista yhteisöistä, tai jotka ovat uskonnollisen yhteisön jäseniä.
Hän sanoo tavanneensa useita seksuaalivähemmistöön kuuluvia ihmisiä ja pyytänyt heitä miettimään miten heidän omaa matkaansa voisi visualisoida kuvan avulla.
– Se on voinut olla ajatus, tapahtuma, tunne tai jotain abstraktia. Siitä lähtökohdasta olen kuvannut heitä.
Kuvien alla vähemmistöön kuuluvat ihmiset kertovat omia tarinoitaan ruotsiksi.
Persson sanoo etsivänsä kuvattavia myös Loviisan seudulta.

Kirkko ja taide jakavat

Jakolinjoja on jälleen syntynyt taiteen tuomisessa kirkkoon. Se näkyy muun muassa siinä, että näyttelyä tukemassa on ainoastaan ruotsinkielinen seurakunta.
– Tällä kertaa on käynyt niin, että ruotsinkielinen seurakunta järjestää näyttely ja suomenkielinen seurakunta ei vastusta sitä, mutta ei halunnut olla mukana. Näin meidän seurakuntaneuvostot päättivät, kirkkoherra Karl af Hällström sanoo.
Hän näkee tärkeänä, että kirkossa myönnetään ja havannoidaan se, että olemme tehneet hallaa ihmisille, jotka ovat esimerkiksi kuuluneet seksuaalisiin vähemmistöihin.
– Tämä on juuri nyt ajankohtainen, koska samaa sukupuolta oleva avioliittolaki on prosessissa kirkossa. Itse olen ollut aktiivinen näissä kysymyksissä pitkälti toistakymmentä vuotta, joten minulle oli tärkeää, että saamme tällaisen näyttelyn.
– Kuvat eivät ole myöskään pahoja.
Hän muistuttaa, että näyttelyn kuvien sijoittelun osalta voimassa on linjaus. Kuvat sijoitetaan kirkon ristilaivan seiniin eikä keskilaivaan. Käytännössä sijoittumalla kirkossa oikein näyttelyä ei näe.

Taidetta. Elokuun residenssitaiteilija Ilar Gunilla Persson tuo valokuvia kirkkoon. Kirkkoherra Karl af Hällström sanoo näyttelyn olevan ajankohtainen. Kuva: Mika Mykkänen.

Kabbani kutsuu kylään

Festivaalin tietynlainen startti tapahtuu jo huomenna perjantaina. Toukokuussa residenssissä on Suomeen pakolaisena tullut syyrialainen esitystaiteilija Boodi Kabbani.
Hän kutsuu loviisalaisia kello 18.30 Loviisan vierasateljeehen Forumiin Brandesteininkatu 13:een.
– Toivon tapaavani loviisalaisia ja samalla haluan kehitellä päässäni olevia ideoita yhdessä heidän kanssaan.
Hän haluaa luoda yhdessä kaikkien paikallisten kanssa, ei pelkästään taiteilijoiden. Kabbani tutkii muun muassa sukupuoli-identiteettiä eri kulttuurien konteksteissa.
Työn alla on tanssiteos festivaalin toisen kuraattorin Beniamino Borghin kanssa, joka käsittelee maskuliinisuutta ja seksuaalisuutta.
Tekeillä on myös monologi, jossa Kabbani pohtii omaa elämäänsä.

Rauhanfoorumista käyntiin

Kesän TransFolk päätapahtumat ovat Checkpoint #2 Peace Loviisan Rauhanfoorumin yhteydessä. Rauhanfoorumin viikonlopun lauantaina festivaali keskittyy eritysesti lapsiin.
Tuolloin arjen esineet tulevat henkiin Restless Mindsin Objects Have Feeling Too -teoksen kautta. Kaupungissa voi myös tavata pyörätuolipianoa ajavan laulajan Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen.
– Olemme miettineet teokset niin, että ne olisivat lapsille helposti lähestyttävää. Teokset ovat sellaisia, että ne kiehtovat ilman, että on teoreettista pohjaa taiteeseen. Ajatuksena on, että lasten kulttuurin ei tarvitse olla perinteistä, koska lapsilla ei ole ennakkoluuloja, festivaalin kuraattori Heidi Lunabba sanoo.

Samana viikonloppuna avautuu myös kirkon valokuvanäyttely.
Checkpoint #3 Home nähdään osana Loviisan Wanhat Talot –viikonloppuna 25.8. – 26.8.
– Kokonaisuus on yhdessä. Siellä on näyttely.
Välimeren Majatalo Haravankylätiellä muuntuu nykytaiteen tapahtumapaikaksi.
Lähtökohtana teosten valinnalle on koti paikkana, jossa on tilaa olla oma itsensä.
Samaan aikaan loviisalaiset kutsutaan tekemään oma pyykkinaru sateenkaaren väreissä ja jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa erillisellä hashtagilla.
– Tämä on yksi keino osallistua keskusteluun ja tukea vähemmistöjen oikeuksia.
Kamerasaunan löylyihin pääsee läpi kesän Heidi Lunabban Sauna Obscurassa Laivasillalla.
Heinäkuun lopusta syyskuuhun asti myös Galleria Saltbodan on TransFolkin vallassa ja siellä nähdään Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen, Camille Auerin ja Lena Stenbergin installaatiot.

Poikkitaiteellinen festivaali

TransFolk on poikkitaiteellinen festivaali, jossa yhdistyvät nykytaiteen eri muodot.
Kokonaisuus koostuu kymmenestä pienestä tapahtumasta – TransFolk Checkpointista sekä kesällä 2019 järjestettävästä suuresta päätöstapahtumasta, TransFolk Final Destinationista.
Festivaalitapahtumat sijoittuvat Loviisaan ja sitä ympäröivälle maaseudulle.

Fakta

Kaksi ihmistä. Ilar Gunilla Perssonin kuvat sisältävät tarinoita. Kuva: Ilar Gunilla Persson.

Fakta: Mikä TransFolk?

Trans: Etuliitteenä merkityksellä yli, ylittää, tuolla puolen. Kuten transihminen, transoikeudet ja transhenkilöiden perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien puute Suomessa. Kuten siirtolaisuus, paikasta toiseen muuttaminen. Kuten pakeneminen ja selviytyminen. Kuten paikalla pysyminen, oman paikan löytäminen tai sopeutuminen. Kuten nomadikulttuurit. Kuten kulttuurit, jotka sulautuvat toisiinsa, tai elävät rinta rinnan.
Folk: Kuten kansankulttuuri ja uudet populaarivaikutteet. Kuten ihmisten kanssa tehtävä taide. Kuten työskentely siellä, missä ihmiset ovat tai työskentely heidän lähtökohdistaan. Kuten vähemmistöt, jotka kamppailevat ollakseen osa kulttuuria. Kuten olla osa yhteisöä tai olla sen ulkopuolella. Kuten festivaalin taiteilijat, joita pyydetään työskentelemään paikallisissa yhteisöissä Loviisan alueella ja ottamaan ihmiset mukaan työprosessiin.