Poliisioperaatiot säikyttävät

Loviisan Vanhakylän alueella oli keskiviikkona ja torstaina käynnissä mittava poliisioperaatio, joka sai alkunsa epämääräisestä henkilöauton tulipalosta sekä samoihin aikoihin kuulluista laukauksilta vaikuttaneista äänistä. Illalla poliisi löysikin palaneen auton sekä perämoottoriveneen trailereineen, jotka kaikki todettiin varastetuksi.
Koska oli epäiltävissä, että rikoksista epäillyt olivat aseistettuja lähetettiin paikalle runsaasti poliiseja varusteineen. Hyvä niin.

Lähialueen asukkaiden näkökulmasta poliisioperaatio oli kuitenkin varsin hämmentävä, kuten yleensä. Liikkeellä oli nopeasti huhuja ”ammuskelevista hulluista”, joiden pelättiin liikkuvan alueella. Hämmennystä lisäsi se, että lähimetsissä ja -teillä sekä pihojen lähistöllä oli valmiudessa runsaasti poliiseja.

Monet lähialueen asukkaat olivat ymmärrettävästi huolissaan omasta ja läheistensä turvallisuudesta. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin mistä on kyse, ja miksei poliisi tai media kerro tilanteesta. Myös media oli, kuten yleensä, lähinnä silminnäkijöiden antaman tiedon varassa, joiden tarkistaminen ei poliisilta onnistunut.

”Lähinnä mua v****aa poliisin toiminta, kun eivät voi kertoa mitään”, kommentoi eräs vanhemmista, joka kertoi kyllä muuten arvostavansa poliisin toimintaa.
Turvattomuuden tuska jatkui yli yön, kunnes LS uutisoi eilen kello 15 aikoihin, että poliisin jahtaaman noin 30-vuotiaan pariskunnan mies oli jäänyt aamulla kello 9 aikoihin kiinni.
Kiinnioton jälkeen poliisia voi jälleen onnitella tehokkaasta poliisioperaatiosta, vaikka tapaus on osin vielä avoinna, ja mukana ollut nainen yhä pakosalla.

Mittavien poliisioperaatioiden viestintä sen sijaan näyttää ontuvan lähes poikkeuksetta.
Helppoa se ei tietenkään ole, ja poliisin tärkein operatiivinen tehtävä on eliminoida uhat ja selvittää rikokset.

Vaikka on turha enää haikailla aikoja, jolloin Loviisan tutuilta poliisipomoilta sai yleensä varsin nopeasti ja helposti tiedon mitä alueella oli tekeillä, on median ja Itä-Uudenmaan poliisin tilanneviestinnässä paljon parantamisen varaa. Puolin ja toisin.

Vaikka on syytä olettaa, että poliisi kyllä toimii ja informoi poliisioperaation keskelle joutuvia kansalaisia, mikäli näiden turvallisuus on merkittävästi uhattuna.
Silti operaation keskelle joutuvilla on perusteltu tarve saada tietää mistä on kysymys, jotta voivat myös itse arvioida tilannetta. Tietotyhjiöt täyttyvät yleensä nopeasti joko huhuilla tai oikeilla tiedoilla.Ilman viranomaisilta saatavaa tarkistettua tietoa, saavat epämääräiset huhut ja väärät tiedot yleensä vapaasti levitä sosiaalisessa mediassa.

Jos kerran karhujen liikkeistä julkaistaan jopa valtakunnallisia vaaratiedotteita, olisi aiheellista harkita ainakin lähialueen asukkaiden informoimista mahdollisesti aseistettujen tai muuten vaarallisten henkilöiden liikuskelusta naapurustossa.

”Suunta enää vain ylöspäin”

Loviisan istuvan valtuuston viimeinen kokous oli monille surullista koettavaa. Kaupunginjohtaja Olavi Kalevan irtisanoutumisen ja sen taustojen käsittely nosti esille syviä ristiriitoja, kaunoja ja muita jännitteitä.

Jos on Loviisassa ollut hakusessa varsin usein hyvä hallintotapa, niin on syytä katsoa peiliin myös luottamushenkilöiden keskuudessa. Turhan usein henkilöiden väliset kehnot kemiat ja suoranaiset vihasuhteet nousevat esille taustapuheissa, mutta myös valtuustosalissa.
Kaupunginjohtajan eroon johtanut tonttikauppajupakka oli vain tulivuorenvuoren huippu, joka paljasti noloa sekoilua ja suhmurointia sekä epämääräisiä vastuun- ja työnjakoja Loviisan hallinnossa.

Esille noussut huoli, että onko Loviisa matkalla kriisikunta Kittilän sekasortoisen hallinnon tielle, ei ole täysin tuulesta temmattu.

On täysi syy yhtyä uuden valtuuston johtohahmoihin kuuluvan valtuutetun ajatukseen, että tästä kuopasta Loviisalla on suunta enää vain ylöspäin.