Poliisilla hämmentävä ohje

Helsingin Sanomien joulukuussa haltuunsa saama Itä-Uudenmaan poliisin sisäinen ohje sekä sen perusteella viime lauantaina julkaisema uutinen paljastavat karulla tavalla rikostutkinnan tolan Itä-Uudenmaan alueella. Poliisin sisäiseen käyttöön tehdyssä ohjeistuksessa kehotetaan poliisia jättämään osan rikoksista kokonaan tutkimatta. Poliisin ohjeistuksessa todetaan, että tutkinnanjohtajien vastuulla on, että jutut jäävät pääsääntöisesti esikäsittelyyn. Lisäksi ohjeissa todetaan, että vähäisten omaisuusrikosten tutkinta tulee keskeyttää kokonaan.

Samoin yksityisyyden-, rauhan- ja kunnianloukkaustapausten rikostutkintaa tulee rajoittaa. Tämä tarkoittaa, että syyttäjä yleensä lopettaa poliisin esityksestä tutkinnan kokonaan. Kun esimerkiksi polkupyörävarkaudesta tehdään rikosilmoitus, juttu kirjataan poliisin rikosilmoitusjärjestelmään ja tutkinta lopetetaan käytännössä saman tien.
Itä-Uudenmaan poliisin sisäinen ohje on vuodelta 2014, jolloin poliisin resurssipula alkoi johtaa toiminnan kriisiytymiseen. Tuolloin Itä-Uudenmaan poliisin uuden rikostutkintalinjauksen antanut rikosylikomisario Timo Nyyssönen puolusteli ohjetta avoimien rikostutkintojen hallitsemattomalla kasautumisella, jolloin keskeneräisten juttujen määrä oli noussut jo lähemmäs 10 000 juttuun.

Tällä viikolla poliisijohto todisteli, ettei tehtävien priorisointi ole esitutkintalain vastaista. On totta, ettei resurssipulasta johtuva tilanne ole yksin poliisin vastuulla. Monet tahot ovat vaatineet poliisien määrän lisäämistä, mutta päätökset ovat viipyneet.

Poliisin rikostutkinnan rapautuminen on näkynyt myös Loviisan seudulla. Viime vuoden heinäkuussa Loviisan Sanomat (LS 27.7.) uutisoi, että ”Poliisille ilmoitettujen omaisuus- ja väkivaltarikosten selvitysprosentti laski Loviisassa ja Lapinjärvellä rajusti alkuvuoden aikana.” Saman päivän LS:n pääkirjoituksessa todettiin, että Loviisassa alkuvuonna 2018 tehdystä 120 omaisuusrikoksesta poliisi sai selvitettyä vain 40 eli 33,3 prosenttia. Vielä huolestuttavampi on ollut suunta Lapinjärvellä, jossa rosvot näyttävät suorastaan pitävän virkavaltaa pilkkanaan. Alkuvuonna 2018 Lapinjärvellä tehtiin yhteensä 24 omaisuusrikosta. Niistä poliisi oli saanut selvitettyä ainoastaan yhden ainokaisen rötöksen.

”Itä-Uudenmaan poliisin uskottavuuden kannalta rikostutkinnan tulokset on syytä saada Loviisassa ja Lapinjärvellä viime vuoden madonlukuja paremmiksi.”

Yhtä helposti edesvastuun onnistuivat välttämään väkivaltarikoksiin syyllistyneet. Loviisassa poliisille alkuvuonna 2018 ilmoitetuista 20 turpakäräjistä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuteen oli päätymässä vain 6 väkivaltarikoksesta epäiltyä eli 30 prosenttia tapauksista. Viime vuoden syyskuussa Loviisan Sanomat (LS 8.9.) uutisoi, että ”Kova muutostahti, resurssipula ja liian suuri työssäkäyntialue rasittavat Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen henkilöstöä. Kymmenet poliisin työntekijät olivat jättäneet työnsä laitoksella viime vuoden aikana.”

Tilanne vaikuttaa hämmentävältä. Tilastojen ja numeroiden valossa vetoaminen resurssipulaan ei nimittäin näytä päivänselvältä, sillä Itä-Uudenmaan alueella poliisin henkilötyövuosien määrä on kasvanut vuoden 2013 noin 745 henkilötyövuodesta vuoden 2016 noin 794 henkilötyövuoteen. Poliisin sisäisen ohjeen paljastuminen on joka tapauksessa hämmentänyt kansalaisia. Moni on pohtinut jopa rikosilmoitusten tekemisen mielekkyyttä, jos niitä ei edes ryhdytä tutkimaan. Vielä vakavampaa on ollut pohdinta omankädenoikeudesta ja omin valloin oikeuksiensa puolustamisen hyväksyttävyydestä. Esimerkiksi varastetun pyöränsä etsiminen ja väkisin hakeminen käy helposti mielessä. On silti syytä muistaa, ettei poliisin oletettu resurssipula anna oikeutta omankädenoikeuteen.

Hämmennyksen hälventämiseksi Itä-Uudenmaan poliisi julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa korostettiin, että rikosilmoitusten tekeminen on ensiarvoisen tärkeää, vaikka priorisointeja ja tutkinnan keskeytyksiä joudutaan jatkossakin tekemään. Yksittäisten poliisien turhautumisen rikosten alhaisiin selvitystuloksiin ymmärtää hyvin, sillä kyse on paljolti myös ammattiylpeydestä. Itä-Uudenmaan poliisin uskottavuuden kannalta rikostutkinnan tulokset on syytä saada Loviisassa ja Lapinjärvellä viime vuoden madonlukuja paremmiksi.