Itä-Uudenmaan poliisi aloittaa esitutkinnan Brother Christmas ry:stä

Brother Christmas.
Itä-Uudenmaan poliisi on päättänyt aloittaa esitutkinnan hyväntekeväisyysyhdistys Brother Christmas ry:n toiminnasta. Poliisin mukaan yhdistystä epäillään kavalluksesta, kirjanpitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

– Brother Christmas ry:n hyväntekeväisyyteen liittyvää rahankeräystoimintaa ja siihen mahdollisesti liittyviä epäselvyyksiä on käsitelty julkisuudessa alkuvuoden aikana. Asiaan liittyvästä ajoittain kiivaasta kirjoittelusta sosiaalisessa mediassa on tehty Itä-Uudenmaan poliisille kaksi tutkintapyyntöä mm. laittomasta uhkauksesta. Toisen ilmoituksen osalta esitutkintakynnys ei ylittynyt ja toinen on vielä esiselvityksessä, kertoi poliisi tiedotteessaan keskiviikkona.

– Lisäksi Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle on kirjattu huhtikuun 5. päivä ulkopuolisen tutkintapyynnön perusteella kolme rikosilmoitusta epäillyistä taloudellisista väärinkäytöksistä rahankeräykseen liittyen. Rikosnimikkeinä on kirjattu tässä vaiheessa muun muassa epäilty kavallus, kirjanpitorikos ja rahankeräysrikos, kertoo poliisi.

Mahdollisessa rahankeräysrikoksessa on poliisin mukaan kyse siitä, onko yhdistykselle kerätty rahaa ilman lupia tai lupaehdot ylittäen, eli onko varat esimerkiksi käytetty eri tarkoitukseen kuin on ilmoitettu.

Poliisin mukaan tutkintapyynnön esikäsittelyn perusteella on todettu, että esitutkintakynnys asiassa ylittyy. Asia siirtyy aktiiviseen esitutkintaan piakkoin, kun asian tutkintajärjestelyt varmistuvat.

Ilta-Sanomien uutisen mukaan Brother Christmas -hahmon takana oleva Ari Koponen on puolestaan tehnyt poliisille kaksi tutkintapyyntöä asiaan liittyvästä kirjoittelusta sosiaalisessa mediassa. Toisen ilmoituksen osalta esitutkintakynnys laittomasta uhkauksesta ei ylittynyt, toinen on vielä esiselvityksessä.