Poimintoja taiteen viidakosta

Poimintoja. Robin Fröberg kertoo, että näyttely on läpileikkaus siitä mitä on tullut tehtyä. Vasemmalla maalaus nimeltä Ilo ja oikealla Riikan kuu. Kuva: Eija Kosonen
Robin Fröberg on avannut ensimmäisen näyttelynsä Loviisassa. Näyttelyn nimi, Poimintoja, kuvastaa taiteilijan mukaan aloittelevan kuvantekijän harhailuja etsiessä omaa identiteettiä taiteen viidakossa.

LOVIISA Loviisalainen Robin Fröberg kertoo piirtäneensä ja maalanneensa nuoruudessaan. Aikuisiällä harrastus jäi, mutta palasi takaisin vuonna 2011.

– Jouduin vuonna 2009 eläkkeelle Parkinsonin taudin takia. Seuraavana vuonna sairastuin vakavaan selkätulehdukseen ja kävin lähellä kuolemaa. Selviydyin lopulta ja toivuttuani päätin, että teen elämässäni vain sitä mistä pidän. Keskityn kahteen asiaan: yksinpurjehdukseen ja maalaamiseen.

Nämä kaksi harrastusta vuorottelevat vuodenaikojen mukaan. Kesät kuluvat merellä. Toissa vuonna Fröberg purjehti yksin Norjassa neljä kuukautta. Uusi reissu on suunnitteilla.
Talvisin hän maalaa. Galleria Theodoriin Fröberg toi 18 maalaustaan.

– Kuvissani ei ole mitään varsinaista teemaa, eikä punaista lankaa, vaan ne näyttävät tekijän harhailujen jäljet. Näyttely on eräänlainen läpileikkaus siitä mitä on tullut tehtyä. Varsinaista omaa tyyliäni en ole vielä löytänyt. Katselen eri suuntiin ja etsin rajoja.
Kuvataiteessa Fröberg sanoo olevansa itseoppinut.

– Toisaalta elin koko lapsuuteni kuvien parissa, sillä vanhempani olivat mainosgraafikoita. Tuntumaa kuviin sain myös opiskellessani arkkitehtuuria.

Fröberg jatkaa, että silloin kun ”maalausvaihde” on kunnolla päällä, hän maalaa täysipäiväisesti.

– Vuokrasin pienen työhuoneen. Siellä saan olla rauhassa.

Hän tekee enimmäkseen akryylitöitä.

– Öljy on minulle liian hidas, sillä minulla on aina kiire, hän naurahtaa.
Teosten joukossa on tosin myös muutama öljyvärityö sekä sekatekniikalla toteutettu maalaus.

Ihmiskuvat mieluisia

Fröbergin maalausten aiheita ovat esimerkiksi rakennukset, maisemat, eläimet ja ihmiset. Ihmisten kuvaaminen on hänelle mieluisinta.

– Samalla kun maalaa ihmistä, häneen myös tutustuu.

Fröberg on tehnyt kasvokuvia ja potretteja sekä valokuvista että elävästä mallista.

– Useimmin valokuvasta, sillä elävillä malleilla ei yleensä ole aikaa istua riittävän kauan.
Fröberg harrastaa myös valokuvausta. Kuvia tulee otettua tuhansia vuodessa.

– Aluksi ajattelin sekanäyttelyä, jossa olisi ollut sekä maalauksia että valokuvia. Tällä kertaa päädyin kuitenkin maalauksiin.

Fröberg on pitänyt aiemmin yhden taidenäyttelyn. Hänen maalauksiaan oli esillä viime vuoden puolella Kotkassa.

Poimintoja – Axplock -näyttely on esillä Galleria Theodorissa, Mariankatu 21, 11.3. asti. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 12-17 ja lauantaisin kello 11-15.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here