Suomen ainoa toimiva vesivasara otettiin uudelleen käyttöön

Taontaa. Sepät Tiia Riitta Lahti ja Pauli Partanen opastivat kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomia naulantaonnassa. Kuva: Marita Itävuori
Suomen ainoa toimiva vesivoimakäyttöinen pajavasara takoi jälleen nauloja koko kesän kestäneen kunnostuksen jälkeen keskiviikkona iltapäivällä.

STRÖMFORSIN RUUKKI Ainutlaatuista vesivasaraa on kunnostettu toukokuun puolesta välistä saakka. Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom vihki sen uudelleen käyttöön. Hän takoi seppien opastuksella vesivarsaralla takonaulan.

Vesivasaran korjaustyöt kestivät ennakoitua pidempään, mutta 50 000 euron budjetti piti.

Korjaustöiden edetessä ratkaisuja jouduttiin kehittämään sopiviksi.

– Mitä haasteita ei olisi ollut! Moderneja ratkaisuja ei voinut käytttää, eikä piirustuksia ole, Kaikki tieto on jo pitkään ollut kuusi jalkaa maan alla, kuvaili korjaustöistä päävastuun kantanut Mikko Fagerlund.

– Hanke on kaikin puolin haastava, hän jatkoi.

Rautaa on käsitelty Strömforsin ruukissa vesivasaralla aina ruukin perustamisesta vuonna 1695. Vesivoimakäyttöistä vasaraa käytettiin teollisesti Strömforsin ruukissa aina vuoteen 1950 – kauemmin kuin missään muussa Suomen rautaruukissa. Ruukkimuseon näytöksissä nykyisin käytettävä vasara on rekonstruktio Yläpajan viimeisistä vasaroista. Pajavasara rakennettiin 1990-luvulla Museoviraston tekemän pajakunnostuksen yhteydessä.

Itse vasara ja vesiratas ovat pysyneet hyvässä kunnossa, mutta rattaalle johtava kouru ja vasaran alasin olivat saaneet lahoutumisvaurioita maan kosteudesta. Tämän takia lattia kaivettiin auki ja vaurioituneet osat vaihdettiin. Kunnostamisen yhteydessä uusittiin myös lehteri, jolla katsojat seisovat taontanäytösten ajan.

Naula- ja manufaktuuripajana toiminut Strömforsin ruukin Yläpaja rakennettiin vuosina 1847–1859. Täällä taottiin esineitä Alapajassa valmistetusta kankiraudasta.

Katso LSTV:n video taontanäytöksestä vesivasaralla.

Lisää perjantain paperilehdessä.