Pitkä englanti suosituin, pitkä matematiikka nousussa

Penkkaripäivä. Tämän viikon torstaina vietetään jälleen penkkareita. Perjantaina on vanhojen tanssien vuoro. Liikuntahallilla tanssijoita on yhteensä 70. Kuva Myllyharjun lukion juhlasta vuosi sitten. Kuva: Mika Mykkänen
Myllyharjun lukiossa pitkistä aineista ylivoimaisesti suosituin on englanti. Ruotsinkielisessä lukiossa pitkän suomen ja englannin lisäksi suosiotaan on nostanut merkittävästi pitkä matematiikka.

Loviisa Ylioppilaskirjoituksiin osallistuu Loviisassa tänä keväänä Myllyharjun lukiossa 16 omaa oppilasta ja lisäksi kaksi muualta. Lovisa Gymnasiumissa on tänä keväänä enimmillään 33 kirjoittajaa.

– Suurin osa hajauttaa ylioppilaskokeen kahteen tai kolmeen kertaan. Joukosta löytyy kuitenkin myös abiturientteja, jotka kirjoittavat kaikki tarvittavat aineet kerralla, tänä keväänä, rehtori Laura Tenhunen kertoo.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat viime perjantaina äidinkielien tekstitaidon kokeella. Eilen kokelaat kirjoittivat toisen kotimaisen kielen kuullunymmärtämiskokeen. Tänään ja huomenna ovat vuorossa vieraan kielen pitkän ja lyhyen oppimäärän kuullunymmärtämiskokeet. Kirjalliset kokeet alkavat 13. maaliskuuta.

Matematiikkaa Gymnasiumissa

Ainoa pakollinen koe on äidinkieli.

– Pitkistä aineista englanti on ehdottomasti suosituin. Vain muutama valitsee pitkän ruotsin tai pitkän matematiikan. Lyhyt ruotsi sen sijaan on melko suosittu, Tenhunen jatkaa.
Ruotsinkielisessä lukiossa lähes kaikki kirjoittavat pitkät kielet, suomen ja englannin.

– Matematiikkakin on suosittu, tällä kertaa meillä on lähes kaksi kertaa enemmän pitkän matematiikan kirjoittajia kuin lyhyen, yhteensä 27, Gymnasiumin rehtori Anders Nordström.

– Historia ja yhteiskuntaoppi ovat myös suosittuja. Muissa aineissa on enemmän vaihtelua vuosikurssista ja kirjoituskerrasta toiseen, hän jatkaa.
Myllyharjun lukiossa reaaliaineista viime syksynä moni kirjoitti terveystiedon, muuten reaaliaineet hajautuvat Tenhusen mukaan melko hyvin. Myös uutta digitaalista yhteiskuntaopin koetta kirjoitetaan.

Gymnasiumissa historia ja yhteiskuntaoppi ovat myös suosittuja. Muissa aineissa on Nordströmin mukaan enemmän vaihtelua vuosikurssista ja kirjoituskerrasta toiseen.

Koko maassa sekä pitkään että lyhyeen matematiikan kokeeseen on ilmoittautunut jonkin verran enemmän kokelaita kuin vuosi takaperin. Prosentuaalisesti merkittävästi on lisääntynyt lyhyen italian kirjoittajien määrä, mutta italian kirjoittajien lukumäärä on vähäinen.

Koko maassa pitkän englannin kirjoittaa 20 736 kokelasta. Keskipitkän ruotsin kirjoittaa 6 819 kokelasta ja pitkän oppimäärän 1 058. Pitkän saksan kirjoittaa 351 ja pitkän ranskan kirjoittajia on 205. Pitkän venäjän kirjoittaa 225 abia.

Penkkarit torstaina
  • Penkkarit järjestetään Myllyharjun lukiossa pienimuotoisesti.
  • Maanantaina abiturientit olivat kahden vaiheilla lähtevätkö ajelulle kaupungille juhlan jälkeen vai heittelevätkö vain karkkeja Harjurinteen koulun oppilaille ja Myllyharjun lukion opiskelijoille pihalla.
  • Gymnasiumin abit lähtevät ajelulle klo 11 koululta.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here