Piirakoita karjalaiseen tyyliin

Leipomaan. Reeta Rossi (keskellä) neuvoi Helena Lindroosia (vas.) ja Arja Lähteenmäki-Lehtosta karjalanpiirakoiden teossa. Kuva: Eija Kosonen
Piirakkapulikoita pyöriteltiin porukalla pajassa, jossa tarjottiin opastusta karjalanpiirakoiden leipomiseen.

LOVIISA Loviisan Seudun Karjala-Seuran naiset opettivat karjalanpiirakoiden leipomista Kumppanuustalo Kulmassa pidetyssä piirakkapajassa lauantaina. Leipomaan saapui sekä konkareita että ensikertalaisia.

Moni mukana olleista muisti karjalanpiirakat joko omasta lapsuudenkodistaan tai sitten mummolasta. Piirakoiden leipominen kuului aikoinaan oleellisena osana lauantaipäiviin karjalaisessa ruokakulttuurissa.

– Mummon kanssa olen leiponut karjalanpiirakoita, mutta nyt on muutama vuosikymmen jäänyt väliin, taitojaan verestämään lähtenyt Arja Lähteenmäki-Lehtonen naurahtaa.
Piirakkapajassa häntä opasti Reeta Rossi, joka on paitsi seuran puheenjohtaja myös taitava karjalanpiirakoiden tekijä.

Työhön tartuttiin leikkaamalla taikinasta paloja ja pyörittelemällä ne palloiksi. Sen jälkeen seurasi kakkaroiden kauliminen, josta päästiinkin täytteen levittämiseen ja kuoren rypyttämiseen.

Jokaisen leipojan karjalanpiirakka on ulkonäöltään erilainen.

– Karjalanpiirakoissa on se hyvä puoli, että näyttivätpä ne miltä tahansa niin aina ne maistuvat samalta, Rossi muistuttaa ja kannustaa oppilaitaan jatkamaan rohkeasti, vaikkei luomus täydellinen olisikaan.

Täytteeksi riisiä

Pajassa piirakoiden täytteenä käytettiin riisipuuroa. Täytteeksi sopivat myös mm. peruna tai ohra. Lauantaina taikinanteosta huolehtinut Lea Kananen tekee karjalanpiirakoita joskus myös ohratäytteellä.

– Ohrapuuron keittäminen on pitkä, vähintään kolme tuntia kestävä prosessi. Siksi riisiä tulee käytettyä useammin.

Kananen kertoo leipovansa karjalanpiirakoita jouluksi ja juhannukseksi sekä tarvittaessa muulloinkin.

Yksinkertainen taikina

Karjalanpiirakan kuori tehdään vedestä, ruissihtijauhosta ja suolasta.

– Taitoa vaaditaan siinä, ettei taikinasta tule liian kovaa tai ettei se jää liian pehmeäksi. Taikinan on oltava sopivaa, Tarja Brask selvittää. Hän on ollut mukana useilla Karjalan Liiton piirakkakursseilla.

Piirakoita paistetaan mieluiten 300-asteissa uunissa runsaat 10 minuuttia. Kaikissa sähköuuneissa ei noin kuumiin lukemiin päästä, joten kypsennysaikaa tarvitaan muutamia minuutteja lisää.

Paistamisen jälkeen piirakat voidellaan joko voilla tai vesi-voi-seoksella.

– Päälle laitetaan voita tai munavoita. Leikkeleitä ei karjalanpiirakoiden kanssa tarvita, Brask toteaa.

Hän vinkkaa, että karjalanpiirakoita voi myös leipoa valmiiksi ja pakastaa raakana.

– Sitten niitä voi paistaa pienissä erissä silloin kuin haluaa.

Melkein kansallisruokaa

Karjalanpiirakka sijoittui ruisleivän ja karjalanpaistin kanssa kärkikolmikkoon, kun Suomelle valittiin kansallisruokaa.

– En usko, että karjalanpiirakoiden tekemisen taito katoaa. Moni nuori on niistä innostunut ja piirakoiden tekeminen on loppujen lopuksi aika helppoa. Ja kun menestystä tuli myös kansallisruokakilpailussa, sekin varmaan lisää suosiota edelleen, arvelee Brask.

Loviisan Seudun Karjala-Seuran piirakkapaja järjestettiin nyt toista kertaa. Jatkoa lienee luvassa.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here