Perussuomalainen kiirastuli

Perussuomalaisen puolueen puoluekokouksesta viikonloppuna revennyt kahtiajako halla-aholaisiin ja soinilaisiin heilautti vakavasti Suomen hallitusta sekä vaikuttaa myös Loviisan paikallispolitiikkaan. Loviisan valtuuston keskiviikon kokouksessa perussuomalaiset valtuutetut Saara Lång ja Antti Väkevä sekä varavaltuutetut Veli-Matti Mettinen ja Vesa Peltoluhta ilmoittivat PS:n valtuustoryhmän lakkauttamisesta ja uuden sitoutumattomien valtuustoryhmän perustamisesta.

Nopealla ratkaisullaan valtuustoryhmä halusi ilmeisesti sanoutua irti Perussuomalaiset rp:n uuden johdon ja erityisesti puheenjohtajaksi valitun Jussi Halla-ahon linjauksista.
Loviisan valtuustoryhmän ratkaisu nostatti sosiaalisessa mediassa voimakasta kritiikkiä puolueen jäsenten ja ulkopuolistenkin suunnasta, mutta myös kannustusta ja arvostusta.
Loviisan perussuomalaisten valtuustoryhmän lakkauttaminen ei vaikuta vaaleilla valittujen valtuutettujen eikä varavaltuutettujen asemaan. On myös todennäköistä, että Perussuomalaisten mandaateilla lautakuntiin valitut luottamushenkilöt voivat jatkaa entisillä paikoillaan.

PS:n jäsenet ja paikallisosastot eri puolilla Suomea pohtivat edelleen omia ratkaisujaan. Pysyäkö puolueessa vai erota. On todennäköistä, että Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä irtautuneet ja Uusi vaihtoehto-ryhmän perustaneet kansanedustajat tukijoukkoineen ryhtyvät pikavauhtia perustamaan uutta puoluetta PS:stä irtautuneille ja erotetuille.

Samoin on todennäköistä, että entisten ja nykyisten Perussuomalaisten kesken käydään eri tasoilla vielä pitkään erilaisia vääntöjä ja kiistoja menneistä sekä tulevista.
Loviisassa ja lähialueella Porvoossa, Pyhtäällä sekä Orimattilassa monet jäsenet ovat päättäneet pysyä edelleen puolueessa. Esimerkiksi Orimattilassa koko kuuden valtuutetun ja kuuden varavaltuutetun ryhmä ilmoitti keskiviikkona pysyvänsä uskollisena puolueen uudelle johdolle. Valtuustot eri puolilla maata ovat jo siirtyneet kesätauoille, joten tilanne puoluekentässä elää ainakin vielä syksyyn saakka.

Facebookissa monet puolueen jäsenet iloitsivat Halla-ahon ja hänen tukijoiden noususta puolueen johtoon. Useiden perussuomalaisten mielestä puolueen aiempi johto ministereineen oli tinkinyt liiaksi puolueen pyrkimyksistä ja vaalilupauksista pysyäkseen hallituksessa. On todennäköistä, että uusiutunut PS jyrkentää linjaansa maahanmuuttokysymykseen sekä EU-jäsenyyteen.

Loviisan perussuomalaiset ja sen luottamushenkilöt ovat paikallisosaston perustamisesta lähtien olleet pienoinen yllätys monille. Siinä missä monet perussuomalaiset sekä Porvoossa että Kotkassa ovat tämän tästä ryvettyneet monien repivien riitojen, käräjöintien tai asiattomien Facebook-kirjoitusten takia, ovat Loviisan perussuomalaiset luottamushenkilöt käyttäytyneet asiallisesti sekä tehneet rakentavaa ja yli puoluerajojen arvostettua yhteistyötä kaupunkilaisten hyväksi.

Kuvaavaa oli irtisanoutuneen kaupunginjohtaja Olavi Kalevan kommentti Östnyland -lehdessä 12.5.2017. Tuolloin Kaleva kertoi muiden mukana ihmetelleensä, että mitähän tästä tulee, kun Perussuomalaiset saivat useita paikkoja Loviisan valtuustoon. ”Tosiasia kuitenkin on, että Loviisan perussuomalaisten ryhmä on työskennellyt asiallisesti ja innovatiivisesti”, Kaleva totesi.

PS:n loviisalaisryhmä on pitänyt silti linjansa eli esimerkiksi suhtautunut kriittisesti hallitsemattomaan maahanmuuttoon syyllistymättä silti asiattomuuksiin tai muihin ylilyönteihin valtuustosalissa tai muuallakaan.

Tätä taustaa vasten oli odotettua, että PS:n Loviisan valtuustoryhmä halusi ottaa etäisyyttä uudistuneeseen Perussuomalaiset -puolueeseen.
Tai pikemminkin näyttää silti, että PS:n Loviisan valtuustoryhmä pysyi entisellä linjallaan ja paikallaan, mutta puolue liukui viikonlopun tapahtumien myötä alta, monta piirua oikealle.