Pauliinasta Valkon kyläkauppias

Kaupalla tavataan. Pauliina Silvennoinen on Valkon uusi kyläkauppias. Kuva: Auli Henriksson
Valkolaiset saavat sittenkin jo kertaalleen menettämänsä kyläkaupan takaisin vuoden 2017 alussa, kun Pauliina Silvennoinen aloittaa uutena kyläkauppiaana Siwan ja Keskon hylkäämissä tiloissa. Meidän Kauppa jää kauppaketjujen ulkopuolelle.

VALKOLAMPI Valkossa aukeaa jälleen kauppa, ei vielä uudeksi vuodeksi, mutta laskiaiseksi viimeistään, lupaa kyläkauppiaana aloittava Pauliina Silvennoinen.
Hän oli tähtäämässä kauppiaaksi jo, kun tuli tieto että Ruokakesko Oy ostaa Suomen Lähikauppa Oy:n.
– Kun varmistui, että Ruokakesko Oy ostaa Suomen Lähikauppa Oy:n, niin hain Keskon kauppiaskoulutukseen, tarkoituksena ryhtyä kauppiaaksi juuri Valkoon. Pian kuitenkin selvisi, ettei Kesko jatka Valkon kaupan toimintaa, joten en aloittanut koulutusta ja asia jäi sillä erää muiden kiireiden jalkoihin, Silvennoinen kertoo.
Hän oli kuullut huhuja, että joku oli perustamassa kauppaa Valkon Siwan paikalle, eikä ajatellut asiaa sen enempää.
– Sitten äitini soitti, että Valkoon etsitään kauppiasta ja hän jo ilmoittanut minut.
Kaupan pito aloitetaan oman perheen voimin. Silvennoinen arvelee, että varmasti jo kevään aikana on tarvetta myös ulkopuolisille työntekijöille.
– Katsotaan, miten toiminta lähtee pyörimään. Avaamme heti, kun kaikki on valmista, mutta tarkkaa avajaispäivää ei vielä voi lyödä lukkoon. Sopimus- ja lupa-asiat vievät oman, meistä riippumattoman, aikansa ja osittain niihin liittyy myös uusien palveluiden tarjoamiseksi tehtäviä muutostöitä. Yrityshän meni kaupparekisteriin 17.11., joten neuvottelut tavaran- ja palveluntoimittajien kanssa ovat myös vielä kesken mutta varmistuvat aivan lähiaikoina, Silvennoinen kertoo ja pohtii, että ei vielä uudeksi vuodeksi avata, mutta ennen laskiaista kauppa on auki.

Ei ketjuun

Pauliina Silvennoinen työskentelee tällä hetkellä Vantaan Tikkurilassa Neste Oil K-marketilla myymäläpäällikkönä.
– Työhistoriaan kuuluu muun muassa Loviisan S-market ja Lapinjärven Teboil. Olin lisäksi muutaman vuoden yrittäjänä Loviisan Matkahuollossa, hän kertaa.
Valkon kyläkauppa eli Meidän kauppa, jää kauppaketjujen ulkopuolelle.

– Ehkä tärkeimpänä syynä ketjujen ulkopuolelle jäämiseen on mahdollisuus vastata joustavasti asiakaskunnan tarpeisiin: Ketjuohjauksessa voi esimerkiksi valtakunnallisten mainoskampanjoiden takia hyllyissä seisoa tavaraa, joille ei vain ole paikallisesti kysyntää. Jäykän organisaation ja ketjuohjauksen puuttuessa voimme myös lisätä toivottuja tuotteita valikoimaan vaikka seuraavaksi päiväksi. Isojen markettien kanssa emme pysty kaikilta osin kilpailemaan, mutta ainakin asiakaslähtöisyydessä pystymme.

Sanottua
Voimme vaihtaa valikoimaa nopeasti asiakkaiden toiveiden mukaisesti, tarjota lähituottajien tuotteita kausien mukaan ja ottaa valikoimiimme pientukkujen ja maahantuojien tuotteita.
Pauliina Silvennoinen
kauppias

Valikoimasta ja hintatasosta ei ole vielä tarkempaa kerrottavaa.
– Neuvottelut tavaran- ja palveluntoimittajien kanssa ovat vielä kesken. Näyttää kuitenkin siltä, että hintatasosta muodostuu kilpailukykyinen Loviisan tasolla, hän arvioi.

Moderni kyläkauppa

Silvennoinen pitää vielä hieman liian aikaisena sanoa, millainen Meidän Kaupasta muodostuu. Ainakin lähdemme ammattimaisella tasolla luomaan ja kehittämään modernin kyläkaupan konseptia. Perinteistä norsunluutornista ohjattua korporaatiotason ketjua Meidän Kaupasta ei ainakaan muodostu, toivottavasti jotain sen vastapainoksi. Uskon että kyläkauppa voi oikein toteutettuna olla kannattava, vaikka internetin keskusteluissa ja mediassa usein maalataan kuvaa kyläkauppojen kuolemasta. Tietenkään emme pysty käyttämään samoja toimintamalleja kuin suuret ketjut, mutta meillä on omat valttimme hihassa ja pidetään ne nyt siellä vielä hetken aikaa.

Valkon kyläkaupassa oli aiemmin muun muassa Postin ja Veikkauksen palveluja. Hän ei näe mitään estettä sille, etteivätkö entiset palvelut säilyisi, mutta ennen kuin nimet ovat paperissa, hän ei lähde lisäpalvelujen sisältöä vielä avaamaan sen enempää.
– Uusien palvelujen toteutuminen vaikuttaa lupaavalta. Tavoitteena on kuitenkin tarjota kylän asukkaille vähintään vanhat tutut palvelut ja vielä reilusti enemmän.
Silvennoinen muutti Loviisaan vuonna 2001 ja on asunut Valkossa vuodesta 2008.

Arto Henriksson
arto.henriksson@lovari.fi

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here