Partavaahdolla ja serveteillä väriä pääsiäismuniin

Kukkia. Serveteistä saa helposti näyttäviä koristeita pääsiäismuniin. Kuva Eija Kosonen
Partavaahto ja servetit yhdistettynä tyhjiksi puhallettuihin kananmuniin tuovat väriä pääsiäiseen. Koristellut munat syntyvät taitavissa käsissä nopeasti.

LOVIISA Pikkukaupungin Martat tutustuttivat erilaisiin pääsiäismunien koristeluun. Osallistujat pääsivät kokeilemaan partavaahtokoristelua, servettien eli lautasliinojen liimaamista muniin sekä tussikoristelua.

– Partavaahtokoristelu on kuin puutarhanhoitoa tai vapaata virkkausta: tulee mitä tulee, vertasi illan vetäjä, pääsiäismuniin hurahtanut Sari Varis.

Hänelle koristellut munat ovat olleet osa pääsiäistä jo vuosikausia. Innostuksesta kertoivat Variksen mukanaan tuomat kymmenet, jos ei sadat koristellut munat.

– Tähän vähän hullaantuu, hän myönsi.

Uusimpana tekniikkana Varis käyttää partavaahtoa. Sitä suihkutetaan leivinpaperin päälle tasaiseksi, noin 10 x 20 sentin levyiseksi ja parin sentin paksuiseksi matoksi. Sen jälkeen partavaahdon päälle pursotetaan elintarvikevärejä. Lopuksi munaa pyöritetään seoksessa niin, että vaahto väreineen tarttuu munaan kauttaaltaan.

– Sitten odotetaan kuivumista noin kymmenen minuuttia. Sen jälkeen vaahto putsataan eli imeytetään hiljalleen pois esimerkiksi talouspaperilla tai rätillä. Munaan jää kuvioita. Seuraavana päivä munan voi lakata askartelulakalla.

Partavaahtomuniin jääviä kuvioita ei juurikaan voi etukäteen suunnitella, vaan kuviot ovat aina yllätyksiä.

Partavaahto tarttuu muniin paremmin, jos munat puhdistaa ennen käsittelyä pyyhkäisemällä niitä etikalla. Samaa etikkakäsittelyä Varis suosittelee myös muissa munien koristelutekniikoissa.

Servetit taipuvat moneksi

Jos pääsiäismunaan haluaa selkeitä kuvioita, kannattaa käyttää servettejä tai piirtää kuviot tussilla.

– Serveteistä käytetään vain niiden ohuinta paperia. Siitä voi repiä tai leikata haluamiaan kuvioita.

Varis neuvoo liimaamaan servetinpalat munaan seoksella, jossa on puolet vettä ja puolet Erikeeper -liimaa. Seosta sivellään munan pintaan ja sitten siihen ympätään servetinpaloja, joiden päälle sivellään uusi kerros veden ja liiman seosta. Paloja lisätään munaan yksi kerrallaan sen verran kuin niitä haluaa laittaa.

Tussikoristelussa Varis käyttää tavallisia permanent-tusseja. Piirtämistä helpottaa, jos munan asettaa puisen grillitikun päähän. – Sitten vain piirtämään. Myös valmiit servetti- ja tussimunat kannattaa lakata, sillä silloin ne eivät mene rikki niin helposti kuin lakkaamattomat. Lakatut munat pitävät myös värinsä useita vuosia eli ne voi kaivaa esille aina pääsiäisen tullen. Munien koristelussa voi käyttää lisukkeina esimerkiksi helmiä, höyheniä ja silkkinauhoja.

Kokeilu. Anja Helisten kokeili partavaahtokoristelua. Munat odottelevat kuivumista tikkujen päässä. Kuva Eija Kosonen

Partavaahto, uusi tuttavuus

Pääsiäismunien koristeluillassa oli lähes 20 kiinnostunutta. Yksi heistä oli Anja Helisten.
– Olen aiemmin ollut mukana illassa, jossa neuvottiin munien vahavärjäystä. Nyt kokeilen tätä partavaahtojuttua, sillä se tuntuu hauskalta. Kokeilen myös servettikoristelua ja ehkä tussejakin.
Helistenille munien koristelu on osa pääsiäistä.
– Teen uudet munakoristeet joka vuosi.