Parakkien valmistuminen helpottaa koulurumbaa

Kohta valmista. Harjurinteen koulun parkkipaikalle nouseviin parakkeihin siirtyvät piakkoin 5.-6 -luokkalaiset, jotka on nyt ripoteltu kolmeen eri paikkaan: Valkon koululle, Generalshagenin koululle sekä Työväentalolle. Kuva Marita Itävuori
Harjurinteen koulun parkkipaikoille sijoitetut parakit ovat valmistumassa aikataulussa.

LOVIISA Parakkien odotetaan valmistuvan ensi viikon lopulla. Sen jälkeen koulurumba useassa eri väistötilassa helpottuu hieman. Parakkeihin siirtyvät 5. ja 6. luokan oppilaat, jotka ovat nyt Työväentalolla, Generalshagenin koululla ja Valkon koululla.

Väistötilarumba koskee kaikkiaan noin 600 oppilasta Harjurinteen koululla ja Loviisan lukiossa. Henkilökuntaa on lisäksi noin 100.
– Tilanne on ollut todella haastava. Henkilökunta on ottanut asenteen, jossa tsempataan toinen toisiaan. Kaikkien toive toki on, että syksyn aikana vielä moni asia paranee. Hallinnolle tärkeää on, että henkilökunta jaksaa, heidän jaksamisensa heijastuu suoraan oppilaisiin, sanoo Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion rehtori Laura Tenhunen.

Huoltajilta on kuulunut koulun alun jälkeen huolestuneita viestejä kulkemisesta edes takaisin väistötilan ja Harjurinteen koulun välillä, kun Harjurinteelle tullaan muun muassa osaan kielten tunneista, liikuntatunneille ja teknisen sekä käsityön tunneille.
– Nyt on pyritty järjestämään kokonaisia keskustapäiviä, Tenhunen toteaa.

Bussissa kuluvaa aikaa on hänen mukaansa jo hyödynnetty.
– Uuden opetussuunnitelman mukaan opetus ei ole paikasta kiinni ja bussissa kulkemistakin voidaan ja on jo hyödynnetty.

Tesjoelle ilmapuhdistimia

Tesjoella opiskelevat 7-9 -luokkien pienryhmät. He ovat tiloissa lokakuun loppuun, jonka jälkeen siirtyvät Edupolin tiloihin. Tesjoen tiloissa on koettu sisäilman aiheuttamaa oireilua. Tilapuoli on Tenhusen mukaan käynyt selvittämässä asiaa ja tiloihin on viety ilmanpuhdistimia sekä lisätty koneellista ilmastointia. Näillä keinoilla pyritään selviämään marraskuun alkuun asti.

Ei valkotauluja

Moni huoltaja on ollut huolissaan myös puuttuvista välineistä sekä onnettomista välituntitiloista. Pienimmät oppilaat ovat entisen perhekeskuksen tiloissa. Lapsiaan kouluun vieneet ovat ihmetelleet, miksi luokkahuoneissa ei ole valkotauluja eikä eteisessä naulakoita. Myös välitunnit Hambergin kodin pihassa ovat mietityttäneet, onko riittävää että on pieni aidattu piha jossa juosta.

Tenhunen kertoo helpotusta olevan tulossa. Hän toteaa, että ensin oli tärkeää saada kaikille seinät ympärille ja nyt päästään tuomaan luokkiin valkotaulut ja dataprojektorit. Perhekeskuksen sekä Valkon satamatalon pihalle on tulossa myös leikki- ja kiipeilytelineitä.

Generalshagenin koululla olevilla oppilailla ei huhujen mukaan ollut pulpetteja eikä tuoleja vaan opiskellaan lattialla. Tenhunen sanoo jokaiselle olevan siellä pulpetin.

Yläkoululla ei kirjoja

Yläkoululaisilla ei ole ollut vielä kirjoja juurikaan käytettävissä. Tenhunen kertoo uusia kirjoja tilatun, mutta koska niitä on niin vähän, pitää tietää mitä vanhojen kirjojen kanssa tehdään.

Vanhojen kirjojen osalta odotetaan terveydensuojelun vastausta siihen, voidaanko kirjat puhdistaa ja ottaa käyttöön vai tilataanko lisää uusia.

Sähköisiäkään oppikirjoja ei ole voitu ottaa käyttöön, kun oppilailla ei ole vielä riittävästi koneita. Opettajien viesti on Tenhusen mukaan ollut selkeästi se, että vaikka ensimmäinen viikko meni vielä ryhmäytymisessä, on oppimateriaali saatava pikaisesti. Koneiden hän uskoo saatavan nopeastikin, mutta vanhojen kirjojen osalta odotetaan terveysviranomaisten vastauksia.

Yläkoululaisista seiskat tulevat Edupolin tiloista Harjurinteelle pakollisille kotitalouden ja käsityön tunneille ja isommat valinnaisille vastaaville tunneille. Liikuntatunneille on etsitty mahdollisuuksia lähikenttien käytössä. Tenhunen kertoo mietinnän alla olevan kuljetus Edupolilta Harjurinteelle.

Edupolilta tullaan jatkossakin Harjurinteelle teknisen työn tunneille, vaikka muut tilat saadaan sinne marraskuuksi ja kuljetusta tarvittaneen jatkossakin.

Väistötilat
  • Koko alkaneen lukuvuoden väistötiloissa ovat esiopetus, toi-ryhmä ja ruotsinkielinen vom-ryhmä, jotka ovat perusturvakeskuksen entisissä hallintotiloissa Degerbynkadulla, 1-2 luokat sekä pienryhmät ja aamupäivä- ja iltapäiväkerhot, jotka ovat palokunnan talossa perhekeskuksen entisissä tiloissa sekä 3-4 luokat sekä pienryhmät jotka ovat Valkon satamatalossa.
  • Parakkeihin Harjurinteen koulun parkkipaikalle siirtyvät syyskuusta 5-6 -luokat, jotka ovat nyt Valkon koululla, Generalshagenin koululla sekä Työväentalolla.
  • Edupolin tiloissa ovat jo 7-9 -luokkien yleisopetus ja sinne siirtyvät marraskuun alussa 7-9 -luokkien pienryhmät Tesjoelta, sekä Loviisan lukio jonka opetusta on nyt Kino Marilynissä, Lovisa Gymnasiumissa ja ruotsinkielisen yläkoulun parakeissa.