Palveluprosessi sujuvammaksi

Viereisellä Valvomo-palstalla on poimintoja LS:n Facebook-ryhmässä käytävästä keskustelusta, jossa ihastellaan Hankoon valmistuvaa merikylpylää sekä sen yhteyteen rakennettavia luksusasuntoja.
Vastaavanlaisia kerrostalo- ja kylpyläsuunnitelmia on ollut vireillä useamman kerran Sahaniemeen ja Loviisanlahden pohjukkaan sekä parhaillaan myös Tullisillan niemeen.

Facebookin keskusteluketjussa pohditaan myös syitä siihen miksi Hanko onnistui ja miksi Loviisaan vuosikymmenten varrella kaavaillut kylpylähankkeet ja luksusasuntoaikeet ovat yksi toisensa jälkeen vesittyneet.

Loviisan ja Hanko ovat molemmat kaksikielisiä rannikkokaupunkeja metropolialueen liepeillä.
Loviisassa on asukkaita 16 218, Hangossa 8661. Molemmissa kaupungeissa Rkp ja Sdp ovat suurimpia puolueita, ja kummassakin suomenkielisiä on piirun verran enemmän kuin ruotsinkielisiä.
Loviisan pinta-ala on 1752 ja Hangon 800 neliökilometriä. Loviisasta on maanteitse matkaa Helsinkiin 89 ja Hangosta 126 kilometriä. Loviisa sijaitsee Helsinki-Pietari valtatien varrella, kun taas Hanko sijaitsee ”pussinperällä”, Suomen eteläisimmässä kolkassa.
Loviisan talouslukuihin verrattuna Hanko on kriisikunta. Hangon tuloveroprosentti on 21,75 % ja kokonaisverokertymä 38 miljoonaa euroa. Loviisan veroprosentti on 19,75 % ja kokonaisverokertymä 65 miljoonaa euroa.

Hanko on Suomen velkaisimpia kuntia. Sen lainataakka on peräti 7165 euroa per asukas. Loviisan lainakanta per asukas on 2078 euroa. Tosin se on koulu- ja muiden investointien takia kipuamassa lähivuosina jo 5100 euroon per asukas.
Kummassakaan kaupungissa ei ole pitkään haaveiltua kylpylää tai uimahallia. Paitsi pian Hangossa, jonka uusi kylpylä avataan kevään kuluessa.

Myös Hamina sai vuonna 2014 toteutettua oman kylpylä- ja uimahallihankkeensa yhdessä yrittäjien kanssa.
Loviisan ja Hangon sekä Haminan kylpylähankkeiden vertailu ei välttämättä ole kuranttia, sillä niiden kohtaloon ovat vaikuttaneet lukuisat eri tekijät, joista vain osa on ollut kaupungin vaikutuspiirissä.
Yhdeksi painavaksi syyksi Loviisan hankkeiden kariutumiselle mainittiin vastakkainasettelun ja valittamisen ilmapiiri. Sellainen ilmapiiri on tosiasia, mutta siinä Loviisa ei juurikaan poikkea kilpailijoistaan.

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että vähintäänkin lähinaapurit valittavat isoista rakennushankkeista.
Myös Hangon kylpylän ja luksusasuntojen kaavoituksesta valitettiin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset.

Vakavampi väite Loviisan hankkeiden kariutumisesta liittyy kaavoituksen jäykkyyteen ja rajoituksiin, joiden on sanottu tuskastuttavan ja lopulta karkottavan investoreita. Sahaniemen edellisen kariutuneen hankkeen kohdalla sen sanottiin olleen yksi osasyy hankekehittäjän vetäytymiselle. Mene ja tiedä.
Myös Degerby Constructor Oy:n kiinteistökehitysasiantuntija Kalle Jalkasen eilinen Facebook-kommentti: ”Loviisa on kaavoitettu rakennuskelvottomaksi” on jokseenkin provosoiva ja yliampuva, mutta ei silti vailla perusteita.

Jalkanen kumppaneineen ovat peräti 14 vuoden ajan tuloksetta pyrkineet saada rakennuttaa asuin-, liike- ja palvelutalokiinteistöjä muun muassa Tullisillan alueelle sekä entisen Hotelli Skandinavian tontille.
Kerta toisensa jälkeen hankkeet on eri syiden takia jumiutettu byrokratian rattaisiin sekä valituskierteeseen. Hässäköiden taustoja voi vain ihmetellä.

Tähän mennessä Loviisan kaupunki ei ole kyennyt profiloitumaan houkuttelevana ja dynaamisena sijoituspaikkana yrityksille ja investoreille. Epäkohta on onneksi tiedostettu kaupungin johdossa, ja siihen pyritään nyt hakemaan ratkaisuja.
Viime viikolla Loviisan kaupunki lähetti laajalla jakelulla tiedotteen, jossa se toisti viime syyskuussa julkistamansa viestinsä yrittäjien ja investorien palveluprosessien parantamisesta.
Tiedotteen mukaan ”Loviisan kaupunki karsii yrittäjien palveluprosessista turhat byrokratiat pois. Keskiöön nostetaan yrittäjien sujuva palvelu.” Hyvä niin.

Toivottavasti palveluprosessien sujuvoittaminen onnistuu ja nostaa Loviisan houkuttelevammaksi sijoituskohteeksi niin nykyisille kuin uusillekin yrityksille ja investoreille.
Niiden joukossa saattaa joskus vielä olla rakennuttaja, joka viimeinkin toteuttaa monien loviisalaisten toiveen kylpylästä ja uimahallista.