Paluu tulevaisuuteen

Koulutuskuntayhtymän perussopimuksen toinen versio tilttasi Pukkilan kunnanvaltuustoon. Maalaisjärki löytyi Pukkilasta. Luonnoksessa on sitä paitsi yltiöoptimistinen tieto, että kuntayhtymä on kaksikielinen. Päätös ei ole kuntien vallassa, asianmukaisen anomuksen jälkeen opetusministeriö päättää, mutta ennuste on melko huono. Joitakin tutkintoja voidaan kouluttaa ruotsiksi ja englanniksikin, kuten Point College nyt tekee mainostaessaan olevansa kolmikielinen oppilaitos. Sellaisia Suomessa ei ole.

Kuntayhtymän hallinnon tilanne:
1. Noudatetaanko edelleen ns. vanhaa perussopimusta vuodelta 2005, kun Pukkila on hakenut perussopimukselle versio 2 toimenpidekieltoa hallinto-oikeudelta?

2. Ovatko 2012 kuntavaalien jälkeen valitut yhtymävaltuusto ja -hallitus edelleen toimivaltaisia? Osa jäsenkunnista on valinnut edustajansa uuden perussopimuksen 2-version mukaisesti, mutta jos sitä ei voi noudattaa.

3. Porvoo esti keväällä hallintosäännön uusimisen uuden kuntalain mukaiseksi. Noudattaako kuntayhtymä nyt vanhaa hallintosääntöä, vaikka sen aikainen kuntalaki on kumottu?

Kuntayhtymän väkeä ei tilanne varmaan paljon naurata, eikä pitäisi naurattaa jäsenkuntiakaan. Kävikö hallituksella uuden kuntalain laadinnassa kömmähdys? Tekstiin tuli pykälä omistajaohjauksesta, mutta tuntuu, että sen olisi pitänyt olla omistajavastuu.

Ehdotus 5.10.2017  keskustelutilaisuuteen: Kun muutoksen pikajuna nyt taisi tulla pakolliselle pysäkille, voitaisiin vielä tuumata vaihtoehtoa, josta ei aiheutuisi rahallisia kuluja ja säästäisi turhalta työltä. Eli Point College voisi olla kuntayhtymän tytäryhtiö. Se voisi jatkaa osakeyhtiönä, mutta toimisi yhtymähallituksen alaisuudessa kuten Amisto/Edupolikin. Yhteisen hallituksen kautta saataisiin synergiaedut, mutta kumpikin oppilaitos voisi kehittää hallintoaan ja toimintaansa omalla tavallaan.

Uskoisin, ettei kuntayhtymä tätä vastustaisi. Tarina menneisyydestä. Ajalta, kun Point Collegesta tehtiin osakeyhtiö: Silloinen johtava rehtori silloisen yhtymähallituksen tuella oli ostamaisillaan Pointin osakkeet. Jotenkin tähän tapaan: Kilpailijat on hyvä pitää lähellä. Tärkeimmät oikein lähellä. Talousjohtaja oli jo Pointin toimistossa asiaa hoitamassa. Valitettavasti Porvoon kaupunginjohtaja ei ollut samaa mieltä. Kauppa peruttiin. Jos kristallipallo olisi ollut tehokkaampi ja näyttänyt tulevaisuuden, ehkä kauppa olisi syntynyt, eikä meillä tätä ongelmaa olisi. Mutta kuntayhtymä noudatti omistajaohjausta…

Tarja Muurinen                        Päivi Karlsson