Palokunnat pelastivat kaksi veneilijää merestä Svartholman eteläpuolella

Valkon VPK:n ja Loviisan pelastuslaitoksen alukset toivat miehet sekä heidän varusteensa Patunan rantaan, jossa ambulanssin ensihoitajat tarkistivat miesten voinnin. kuva: Arto Henriksson
Kaksi kalastajaa joutui veden varaan avoveneen kaaduttua ja upottua Svartholman linnakesaaren eteläpuolella keskiviikkoaamuna. Ensimmäisenä paikalle ehtinyt palokunnan veneyksikkö ja pintapelastajat saivat molemmat kylmettyneet miehet nostettua merestä.

SVARTHOLMA Keravan hätäkeskus sai keskiviikkona kello 9.58 aikoihin ilmoituksen veneen kaatumisesta ja kahden ihmisen joutumisesta veden varaan Svartholman lähistöllä. Ilmoittajana oli toinen veden varassa olleista miehistä. Paikalle hälytettiin Loviisan pelastusaseman ja Valkon VPK:n veneyksiköt sekä rajavartioston partiovene Kotkasta ja helikopteri.

Ensimmäisenä paikalle ehtineen Valkon VPK:n veneyksikkö sai nostettua pelastusliivien varassa kelluneet kaksi miestä ylös merestä. Miehet pitivät kiinni osittain pinnan yläpuolella olleesta veneen keulasta. Palokunta sai pidettyä noin 6-metrisen perämoottoriveneen pinnan tuntumassa ja kuljetettua sen Svartholman rantaan. Merivartioston alus saapui Kotkasta paikalle, mutta helikopterin tulo peruttiin, kun miehet saatiin nostettua VPK:n veneeseen.

– Oli hyvä, että miehillä oli pelastusliivit päällä, ja pystyivät hälyttämään apua, joten tästä onnettomuudesta selvittiin onneksi vain kylmettymisellä ja materiaalivaurioilla, totesi Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja, komentaja Marko Aheristo.

Kelluivat puolisen tuntia pelastusliivien varassa

Molemmat miehet olivat olleet veden varassa puolisen tuntia, ja kylmettyneet. Pelastuslaitoksen Oiloff-alus kuljetti miehet Patunan rantaan, jossa ambulanssin ensihoitohenkilöstö tarkasti heidän tilansa. Kylmettymisen lisäksi kaksikko ei ollut loukkaantunut muutoin.

Miehet kertoivat, että heidän oli tarkoitus ryhtyä uistelemaan, kun vene oli yllättäen kallistunut ja hörpännyt vettä sekä uponnut osittain.

Valkon VPK:n vene lähti hälytykseen Valkon rannasta. Kuva: Arto Henriksson
Pelastuslaitoksen vene toi kylmettyneen kaksikon Patunan rantaan, jossa ensihoitajat tarkistivat heidän kuntonsa. Kuva: Arto Henriksson