Paletti-palkinto poikkitaiteelliselle festivaalille

Tunnustusta. Paletti-palkinnon vastaanottivat Heidi Lunabba ja Beniamino Borgh. Kuva Auli Henriksson
Loviisan taideyhdistys palkitsee vuosittain Paletti-palkinnolla yhteisön tai henkilön paikallista taide-elämään rikastuttavasta toiminnasta tai yksittäisestä tapahtumasta.

LOVIISA Vuoden 2018 Paletti-palkinto annettiin torstaina Galleria Theodorissa TransFolk-Kucku -festivaalille.
Palkinnon ottivat vastaan festivaalin järjestäjistä kuvataiteilija Heidi Lunabba ja koreografi Beniamino Borgh. Palkinnon luovuttanut Loviisan taideyhdistyksen puheenjohtaja Tero Maksimainen kiitteli festivaalin toteuttaneen kiitettävästi taiteen yhtä tehtävää tarkastella maailmaa ja tuoda eri näkökulmia tietoisuuteen sekä lisäksi elävöittäneen taide-elämää Loviisassa.

Heidi Lunabba luonnehti palkinnon saamista isoksi kunniaksi ja kiitteli puolestaan taideyhdistystä palkinnosta ja yhdistyksen galleriatoiminnasta. Lunabba ja Borgh nauroivat, että ehkä palkintoa pidetään vuoroviikoin, loppusijoituspaikka ei eilen vielä ollut mietittynä. Borgh piti palkintoa siinäkin mielessä tärkeänä, että kun he käytännössä kahdestaan päävastuun kantavat, ei työn tuoksinassa ehdi aina huomaamaan, miten hienoa työtä on tehty.

Palkinnon ovat ideoineet ja suunnitelleet Luru Hirva ja Jari Matti Karhula. Tero Maksimainen on toteuttanut palkinnon valusavesta. Palkinnossa näkyy neljä erilaista spottia, jotka edustavat kuvataidetta, kirjallisuutta, musiikkia ja esittävää taidetta.

Ensimmäisen Paletti-palkinnon sai Aarne Kyröläinen vuonna 2017, viime vuonna palkittiin Tuovi ja Marko Putkonen.

Nykytaiteen eri muodot

TransFolk on poikkitaiteellinen festivaali, jossa yhdistyvät nykytaiteen eri muodot. Festivaaliohjelmaan sisältyy muun muassa kuvataidetta, performanssia, tanssia, musiikkia ja sirkusta. Festivaali koostuu kymmenestä pienestä tapahtumasta, TransFolk Checkpointista, sekä kesällä 2019 järjestettävästä päätöstapahtumasta, TransFolk Final Destinationista. Festivaalitapahtumat sijoittuvat Loviisaan ja sitä ympäröivälle maaseudulle.

Yhteisössä vai ulkopuolella

Festivaali nostaa esiin vähemmistöihin, maahanmuuttoon, muutokseen ja normikriittiseen ajatteluun liittyviä kysymyksiä. Yhteisöön kuuluminen tai sen ulkopuolelle jääminen on yksi keskeisistä teemoista. TransFolk tekee näkyväksi yhteiskunnan marginaaleja ja rajoja kutsumalla mukaan vähemmistöihin kuuluvia taiteilijoita, jotka toimivat jo laajasti kansainvälisellä taidekentällä mutta joiden töitä ei ole vielä Suomessa tai Loviisan seudulla juuri nähty.

Ihmisten luo

TransFolkin tarkoituksena on paitsi saattaa eri taustoista tulevat taiteilijat yhteen toistensa kanssa, myös viedä heidät ja taide ihmisten ja paikallisyhteisöjen luo sekä saada nämä sekä kokemaan että tekemään taidetta yhdessä ja yhteisöllisesti – erityisesti siellä, missä taidetta ei ole totuttu näkemään ja tekemään.

TransFolk rakentuu Loviisan kaupungin pyörittämän kansainvälisen Loviisan vierasateljee -residenssiohjelman ympärille. Residenssin taiteilijat tulevat ympäri maailmaa ja heidät on valinnut vuosille 2018–19 TransFolkin kuratointitiimi. Taiteilijat edustavat laajasti eri taiteenlajeja.

Kohti päätapahtumaa

Vierasateljeen residenssijaksot kestävät kaksi kuukautta. Kahden vuoden aikana kaksitoista taiteilijaa tai työparia työskentelee Loviisassa ja sen ympäristössä. Kunkin residenssijakson yhteydessä järjestetään TransFolk Checkpoint -tapahtuma – eräänlainen välietappi matkalla kohti TransFolk Final Destination -päätapahtumaa ensi kesänä. Residenssitaiteilijoiden työt muodostavat festivaaliohjelmiston rungon. Heidän lisäkseen festivaalin eri vaiheisiin kutsutaan suomalaisia taiteilijoita, muusikoita ja bändejä, niin Loviisan alueelta kuin kauempaakin.

12 tuntia transfolkia

Lauantaina 6.4. pääsee seuraavan kerran nauttimaan TransFolk Kucku -annista, 12 tunnin mittainen tapahtuma alkaa kello 13 museolta ja päättyy Alexiassa kello 01. Yhden päivän tapahtumasta tulee lisätietoa myöhemmin, mutta alkutietoina luvataan tanssiesityksiä, uuden residenssitaiteilijan esittäytyminen, sekä yökerhossa viihdyttävää, interaktiivista taidetta ja stand upia.