Omassa pedissä. Olivia,5, jo heräilemässä päiväunilta Määrlahden päiväkodissa, takana 3-vuotias Vy nousemassa myös. Kuva Auli Henriksson

Loviisan Sanomien Facebook -ryhmässä on keskusteltu päiväkotien peitoista, joutuvatko lapset palelemaan päiväunilla?

”Huolestunut mummu” toivoi aloituksessaan hartaasti, että kaikkien Loviisan päiväkotien lapset saisivat pikimmiten peitot päällensä päiväunilleen. Hän kertoo myös saaneensa kuulla päiväkodissa, ettei ole rahaa hankkia riittävästi peittoja.

Loviisan kaupungin varhaiskasvatuksen päällikkö Pia Nyström toteaa, että Loviisan päiväkodeissa on mahdollisuus käyttää peittoja kaikille sitä tarvitseville lapsille.
– Rahaa on, jos uusia peittoja tarvitsee ostaa. Kaikki lapset eivät kuitenkaan halua käyttää peittoa, kun ovat niin lämminverisiä, toiset ovat viluisempia ja tarvitsevat peiton. Kaikki lapset eivät nuku, joten kaikki lapset eivät välttämättä tarvitse peittoa. Henkilökunta kuuntelee herkällä korvalla lasten tarpeita, hän kommentoi.

Nyström pitää tärkeänä, että huoltajat keskustelevat päiväkodin henkilökunnan kanssa, jos lapsi kertoo kotona palelevansa päiväunien kanssa.
– Jos vastaus ei tyydytä, olisi hyvä ottaa yhteyttä päiväkodinjohtajaan, joka voi ottaa asiaan kantaa. Emme pysty huolehtimaan lapsesta parhaimmalla tavalla, jos emme tiedä että huoltajat ovat tyytymättömiä, muistuttaa Nyström.

Omissa pedeissä

Määrlahden päiväkodissa osa vielä nukkuu, osa on jo kömpinyt maanantai-iltapäivällä pois pedistään. Lastentarhanopettaja Emmi Ekström kertoo ryhmässä olevan 15 lasta, iältään 3-5 -vuotiaita ja kolmea lukuun ottamatta kaikki ottavat päiväunet. Jokaisella on oma nimikkopetinsä, osa nukkuu kerrossängyissä, osa esiin vedettävissä sängyissä. Lakanapeitto on vielä riittänyt, mutta Ekström sanoo peittoja olevan koko ajan kaapissa, jos tarve tulee. Monet luopuvat vielä lakanastakin.

Lapset nukkuvat sisävaatteissaan, osa haluaa riisua unia varten alusvaatteilleen. Hytistä ei kenenkään tarvitse. Ekström painottaa henkilökunnan pitävän huolta siitä, etteivät lapset palele.
– Omia peittoja lapsilla ei ole, eikä se ole ollut mitenkään esilläkään. Kaikilla on oma sänky, joten mahdollistahan se olisi, mutta meillä on kyllä peitot kaikille. Oma peti tuo turvallisuuden tunnetta ja selkeyttää nukkumaan menoa.
Lapset vaipuvat päikkäreille unimusiikin siivittäminä. Osa nukahtaa omassa rauhassa, osa kaipaa silittelevän aikuisen vierelleen, joskus luetaan unisatuja. Nukkumaan mennään ruokailun jälkeen ennen puoltapäivää. Viimeisiä herätellään puoli kahden maissa, osa herää jo aiemmin.