Paikannus estäisi erehdykset

Valtatie 7:lla Myllykylässä sattui lauantaina kello 12.40 aikoihin ”keskisuuri liikenneonnettomuus”. Onnettomuuspaikalta tulleen hätäpuhelun jälkeen Keravan hätäkeskus lähetti Loviisan Myllykylään Ahvenkosken länsipuolelle useita pelastusyksiköitä, ambulansseja sekä poliisin yksiköitä Loviisasta ja Porvoosta.

Alueelle saavuttuaan pelastajat eivät löytäneetkään onnettomuusautoa eikä loukkaantuneita. Pian kävikin ilmi, että rajulta näyttänyt ulosajo oli sattunut kyllä 7-tiellä Myllykylässä, mutta ei Loviisan eikä Pyhtään vaan Porvoon Myllykylässä.

Lähes puoli tuntia myöhemmin eli kello 13.04 aikoihin hälytysosoitetta muutettiin ja vastetta kevennettiin, kun kävi ilmi, ettei onnettomuus ollutkaan onneksi niin vakava, kuin ensimmäisen hätäpuhelun perusteella arvioitiin.

”112-sovellusta on aiheellista suositella ja pikaisesti syytä ladata jokaiseen älypuhelimeen.”

Tapaus toi silti jälleen esille oikeiden ja tarkkojen osoitetietojen tärkeyden. Joissakin tapauksissa lähes puolen tunnin viive olisi saattanut olla kohtalokas. Myllykyliä, välikyliä sekä muita samannimisiä kyliä ja bölejä on Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella useita. Samoin saman nimisiä saaria jopa saman kunnan alueella useita. Vieraalla paikkakunnalla oikean sijaintitiedon selvittäminen on hätätilanteissa yleensä haastavampaa kuin kotikulmilla.

Oma lukunsa ovat alkuasukkaiden käyttämät perimätietona siirtyneet ikiaikaiset paikannimet, joita ei kuitenkaan löydy hätäkeskusten kartoista eikä edes googlettamalla. Esimerkiksi valkolaisten tuntemat Lemmenkukkasaari ja Neljänmännynsaari löytyvät kartoista toisilla nimillä tai nimettöminä. Pelkästään kyläläisten antamilla kutsumanimillä hätäkeskus tuskin pystyisi ohjaamaan pelastajia paikalle.

Hätätilanteessa erehtymisen riski on erityisen suuri. Tiedossa on useita tapauksia, joissa apua on aluksi lähetetty esimerkiksi väärään osoitteeseen tai väärään saareen.
Ongelman ratkaisemiseksi hätäkeskuslaitos on julkaissut kännyköille tarkoitetun 112-mobiilisovelluksen, joka hätäpuhelun aikana lähettää hälytyspäivystäjän nähtäväksi soittajan tarkat koordinaatit eli sijaintitiedot.

Parhaimmillaan järjestelmä näyttää soittajan sijainnin muutaman metrin tarkkuudella.
Maksuton matkapuhelinsovellus eliminoi käytännössä erehtymisen riskin sekä auttaa usein pelastajia ehtimään paikalle ennen kolkompaa noutajaa.

Vaikka ehkä meneekin hieman mainostamisen puolelle, on 112-sovellusta aiheellista suositella ja pikaisesti syytä ladata jokaiseen älypuhelimeen.
Se voi tulla omaan tai läheisen todelliseen tarpeeseen jo tänään.

Uima-allas olisi tarpeen

Suuret sinilevälautat ovat jälleen rantautuneet myös Loviisan seudun rannikolle ja tehneet useimmat meren äärellä olevat uimapaikat uimakelvottomiksi. Onneksi levistä vapaita ja puhtaita järviä sekä jokia löytyy vielä Loviisan seudulta, ja kaupungin lapset pääsevät luonnonvesiin vilvoittelemaan ennätyshelteitä. Plagenille suunnitellun uimakoulun siirto Särkjärvelle aiheuttaa lisävaivaa useimmille, mutta tärkeintä on, että uimakoulu voidaan ylipäänsä järjestää.

Kesän parhaimpiin uintiaikoihin osuvat levälautat nostavat jälleen esille etelärannikon ainoan uimahallittoman kaupungin lähes jokakesäisen kurimuksen. Näinä massiivisten koulujen ja muiden julkisten tilojen kosteuskorjausten ja uudisrakennuskustannusten aikoina ei uimahallista unelmoiminen taida olla enää pitkään aikaan realistista, mutta esimerkiksi monasti esitetyn maauimalan rakentaminen saattaisi olla mahdollisuuksien rajoissa.

Kun nyt muutamissa kaupungin rakennus- ja korjaushankkeissa on vahingossa ilmestynyt märkää vääriin paikkoihin, niin maauimalassa kerrankin siitä ei olisi mitään haittaa. Päinvastoin.