Pääuutiset
Kris-yhdistyksen keräys onnistui
Bolivian koululaisille lyijykynäkin on aarre

12.09.2006

Matti Hytönen on tyytyväinen keräyksen tulokseen. Bolivialaisessa vuoristokylässä on tuskin nähty aikaisemmin suomalaisia lastenvaunuja.


Kris-keskusliiton puheenjohtaja Matti ”Kid” Hytönen avaa Loviisan kaupungin varaston oven. Hallin lattialla on suuri vuori muovisäkkejä täynnä vaatteita, sairaalasänkyjä, tietokoneita, lastenvaunuja.

Kaikki tavarat ovat lahjoituksia. Loviisalaiset yksityishenkilöt ja yritykset ovat halunneet auttaa Bolivian vuoristoalueen intiaaniperheitä ja niiden lapsia koulutien alkuun. Hytönen on iloinen elokuussa alkaneen keräyksen saamasta vastaanotosta.

Vaatesäkkejä on lähemmäs neljäsataa ja lisäksi vaatteita ja kenkiä on 70 laatikollista. Vaatetavara on saatu pääosin Pelastusarmeijan Lahden varikolta. Tärkeitä henkilöitä vaatteiden hankinnassa ovat olleet myös loviisalainen lääkäri Saga Söderholmja kotkalainen Jari Sunila.

Intiaaneilla nyt oikeus koulutukseen

Pernajan kunta on lahjoittanut 17 sairaalasänkyä. Tietokoneita oheislaitteineen on tullut kaupungin lisäksi monilta yrityksiltä. Kris-yhdistyksen kirpputorilla on myös ollut tärkeä rooli keräyksessä. Hytönen kertoo, että kohderyhmänä ovat etupäässä Bolivian vuoristossa Santa Cruz de la Serran alueella asuvat aymaraintiaaneihin kuuluvat koululaiset.

Bolvian intiaanien historiassa on kääntymässä uusi lehti. Maassa on nyt intiaanitaustainen presidentti ja suurena enemmistönä oleville intiaaneille on uuden koululain ansiosta avautunut mahdollisuus saada opetusta.

Koululaitosta kehitetään Bolivian rutiköyhillä alueilla kovalla vauhdilla, vaikka puutetta on kaikista opetusvälineistä.

-Koululaiset nukkuvat viikot koulujen makuusaleissa ja pääsevät kotiin viikonlopuiksi, Hytönen valottaa pernajalaisten sänkyjen tulevaa käyttöä.

Kaikki tavarat pakataan konttiin syyskuun 20. päivä. Kontti lähtee Kotkasta Hampuriin ja sieltä Panaman kanavan kautta Tyynenmeren puolelle. Viimeinen etappi on rekkakuljetus Andien yli Boliviaan. Matka tulee kestämään reilun kuukauden.

Vanhat koululaukut kiertoon

Päivää ennen kontin pakkaamista Hytönen, keräyksen jokapaikan nainen, Suomen Kris-yhdistyksen rahastonhoitaja Marjo Sulkama ja aymaraintiaani Sinchi Quisbert käyvät Loviisan molemmilla yläasteilla kertomassa Bolivian kouluista.

-Lapset saavat lahjoittaa keräykseen vanhat koululaukkunsa. Sinchi tuo mukanaan koulujen osoitteita, Hytönen kertoo. Kris-aktiivien ajatuksena on, että syntyisi ajatusten vaihtoa Loviisan ja Bolivian koulujen välille. Oppilaat saavat kirjoittaa kaukaisille koululaisille kirjeitä, jotka toimitetaan varmuuden vuoksi perille laatikossa.

Jokaiseen kirjeeseen laitetaan lahjaksi lyijykynä.
-Kynistä siellä on huutava pula. Kun uusi kynä saadaan, se mitataan millimitalla neljään osaan. Tumppi on oppilaalle aarre, josta pidetään tarkka huoli. Opettajat voivat lähettää taululiituja, Hytönen selvittää.

Apu menee varmasti perille

Kris-yhdistys toimii vapautuvien vankien auttajana päihteettömään normaaliin elämään. Humanitaarinen avustustoiminta maan rajojen ulkopuolelle on yhdistykselle sivujuoni. Hytönen kertoo, että yhdistys on mukana Bolivia-keräyksessä, koska idea on jäsenistöstä lähtöisin. Erityisesti Sinchi Quisbertin rooli on ollut tärkeä. Hän on parhaillaan Boliviassa. Paikallinen avustusjärjestö pitää huolen siitä, että keräyksen tavarat myös menevät perille sinne, minne ne on tarkoitettu.
  e-mail  Jouni Lappalainen

    [ Takaisin ]


onnittelut

Nimipäiviään viettää .
Onnea!