Pääkirjaston sisäilmaongelmiin haetaan uutta ratkaisua

Suljettu osasto. Kirjastonjohtaja Danielle Backström kertoo, että kaunokirjallisuusosasto on nyt kiinni, eikä sieltä voi lainata kirjoja.
Työt vaikuttavat pääkirjaston toimintaan kesään saakka. Rakenteisiin asennetaan epäpuhtauksia sitovaa erikoismattoa. Ensimmäisenä on suljettu kaunokirjallisuusosasto. Sen osalta työt kestävät kolmisen viikkoa.

LOVIISA Loviisan pääkirjastossa tehdään pieniä sisäilman laadun parantamiseen tähtääviä korjaustoimenpiteitä kevään ja kesän aikana. Samalla tilat siivotaan perusteellisesti. Kustannukset ovat noin 100 000 euroa. Summa kattaa suursiivouksen, lisätutkimukset ja korjaustyöt.

– Puutumme aiemmissa tutkimuksissa havaittuihin ongelmiin ja puutteisiin sekä lisätutkimuksissa havaittuihin ongelmiin, suunnitteluinsinööri Mikko Mattinen Loviisan kaupungin teknisestä toimesta kertoo.

Hänen mukaansa rakennustöiden laajuus selviää, kun saadaan viimeisimmistä tutkimuksista tulokset ja kun saadaan korjaussuunnitelma valmiiksi.

– Rakenteista on otettu lisää materiaalinäytteitä. Aikaa kuluu tuloksien saamiseen varmaan 3 – 4 viikkoa, riippuen siitä kuinka kova ruuhka laboratoriossa on, Mattinen kertoo.

Korjataan tiedossa olevia

Käytännössä kuukausia kestävän korjaus- ja siivousurakan aikana kirjastolla korjataan useiden tutkimuksien esille nostamia ongelmia.

– Teemme pieniä toimenpiteitä, kirjaston sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Thomas Grönholm kertoo.

Kirjastolla tullaan kesään mennessä avaamaan seiniä sisältä ja ulkoa, korjaamaan lattioita ja avaamaan kattoja.
Lisäksi kirjastossa tehdään muun muassa pinkopahvikorjauksia.
Siivoukseen kuuluu noin 94 000 niteen puhdistaminen tavanomaisia siivousmenetelmiä käyttäen. Tavoitteena on saada kaikenlainen pöly pois kirjoista.
Työ tehdään osasto kerrallaan. Yksityiskohtaiset toimenpiteet ja aikataulu ovat nähtävillä kaupungin kotisivuilla.

Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla kirjaston toiminta voitaisiin taata vanhassa ja historiallisessa rakennuksessa ja jatkossa ilman sisäilmaongelmia.
Grönholmin mukaan pahin vaihtoehto on se, että kirjasto ja sen toiminnot joudutaan siirtämään pois rakennuksesta.

Apu erikoistuotteesta?

Kirjastoon asennetaan kokeilumielessä Ruotsissa käytössä jo pitkään ollutta cTrap-erikoismattoa. Sitä asennetaan muun muassa ongelmapaikoissa ulkoseinän nurkkiin, kattoihin ja lattoihin.
Vinkki uudenlaisesta menetelmästä on saatu Turun yliopiston professori Tuula Putukselta.
Hän on ollut työryhmän apuna ratkomassa muun muassa pääkirjaston ongelmia. Professori Putus on erikoistunut sisäilmaongelmiin.
Valmistajan mukaan kyseessä on funktionaalinen kalvo, joka vangitsee ja sitoo haitalliset päästöt suoraan niiden lähteessä. Se on ilmatiivis, mutta vesihöyryä läpäisevä.

– Sen uskallan jo sanoa, että matto auttaa paremmin kuin esimerkiksi ilmanpuhdistajat, joista on vain marginaalista hyötyä. Tässä saadaan altistumislähde tukituksi eli se haitta-aine ei pääse sisäilmaan, missä ihmiset ovat. Näen suurta potentiaalia tässä kyllä, Putus on todennut Mtv3:n haastattelussa viime kesäkuussa.

Sanottua
Sen uskallan jo sanoa, että matto auttaa paremmin kuin esimerkiksi ilmanpuhdistajat.
Tuula Putus
Professori Mtv 3:n haastattelussa.

Myös asiakkaat oirehtivat

Kirjastonjohtaja Danielle Backström sanoo, että remontin ja siivouksen aiheuttamat häiriöt pyritään minimoimaan. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että kaunokirjallisuuden valikoimasta on käytössä vain murto-osa, sillä pölylle ja mikrobeille altistuneet kirjat on pidettävä pressujen takana olevassa tilassa.

– Olemme laittaneet kaikkein uusimmat kirjat telineisiin aulaan.
Samassa paikassa on myös kaunokirjallisuuden palautushylly.
Backströmin mukaan kirjasto laitetaan kokonaan kiinni, kun korjaus ja siivous etenee asiakaspalvelun tiloihin.
– Silloin emme pysty käyttämään lainaustiskiä. Olemme ajatelleet, että se tehdään samalla, kun uusi Koha-kirjastojärjestelmä otetaan käyttöön.
Se ajoittuu kesään.

Sisäilman ongelmat heijastelevat myös asiakkaisiin. Backström kertoo, että on ihmisiä, jotka eivät voi käyttää kirjaston palveluja, johtuen huonosta sisäilmasta ja pölyisistä kirjoista.
Myös työntekijät ovat oirehtineet rakennuksessa ja yksi työntekijä ei enää pysty työskentelemään lainkaan siellä.
Täysipäiväisesti kirjastolla työskentelee tällä hetkellä 6 henkilöä. Lisäksi yksi henkilö tekee puolta päivää, mutta se ei johdu sisäilmaongelmista.

Ongelma lievä tai keskivakava

Loviisan pääkirjaston käyttäjille tehdyn käyttäjäkyselyn perusteella kohteen sisäilmaongelman vakavuus on luokiteltu lieväksi tai keskivoimakkaaksi.
Sisäilman haittatekijöiksi on muun muassa todettu kuiva ja tunkkainen ilma, näkyvä pöly ja ilmanvaihdon riittämättömyys. Tilastollisesti poikkeavia, jokaviikkoisia oirekokemuksia ovat olleet nenän, kurkun ja silmien ärsytysoireet ja väsymys.

Sisäilman laadun näkökulmasta kohdetta voidaan kuvata haastavaksi erityisesti herkimpien käyttäjien osalta.
Loviisan Seurahuone valmistui vuonna 1863 ja se kunnostettiin kirjasto-mediateekiksi vuonna 1998.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here