Tänään pääkirjastossa aletaan täyttää hyllyjä kirjoilla. Kokoelmaan on saatu täydennystä Porvoosta.

ALAKAUPUNKI Hyllyjä kasattiin ja tietoliikenneyhteyksiä viriteltiin Loviisan pääkirjaston väistötiloissa viime torstaina.

Pääkirjaston tarkka avautumispäivä ei ollut vielä tiedossa, mutta Ann-Helen Grundström arvioi kirjaston avaavan ovensa joskus tämän viikon lopulla. Eilen maanantaina selvisi, että kirjasto avaa ovensa tulevana perjantaina.
Torstaina suunnitelmana oli, että maanantaina päästään siivoamaan ja laittamaan kirjoja hyllyihin.

– Heti avaamme, kun pystymme, Grundström sanoi.

Keskiviikkona kirjastoa oli ollut laittamassa kuntoon työpaja Akselin tiimi, torstaina pöytiä ruuvasivat kasaan Rakennusapu Puumalaisen Niklas Ovaskainen ja Joni Kettunen.
Pääkirjastosta on jo voinut noutaa kirjavarauksia. Tilaukset ovat hoituneet puhelimitse.

– Asiakkaat ovat saaneet viestin, mistä ja koska tilauksen voi hakea, Grundström kertoi.
Pääkirjaston viiden vuoden mittaiseksi arvioitu evakkoaika entisen värikaupan tiloissa Kuningattarenkadulla Alakaupungissa on vaatinut ”pientä säätöä”.

Kirjahyllyjen kokoaminen osoittautui hankalammaksi tehtäväksi, kuin mitä alun perin ajateltiin. Pienet kiinnitystapit on saatava suoraan, muuten hyllystä tulee vino.

Purkamista odottivat vielä muun muassa DVD:t laatikoissaan. Levyt on puhdistettu, niiden kansilehdet kopioitu ja muovit vaihdettu kaupungin Kuntopajassa. Äänikirjat odottavat vielä samanlaista käsittelyä.

Täydennystä naapurista

Sisäilmaongelmien vaivaamasta Seurahuoneesta ei väistötiloihin niteitä siirretä. Uuden kokoelman kokoaminen on ollut käynnissä jo jonkin aikaa, eli uusia kirjahankintoja ei ole Seurahuoneelle viety.

Grundström ei osaa sanoa uuden kokoelman tarkkaa kokoa, mutta jokin aika sitten se oli noin 3 000 nidettä. Seurahuoneen kokoelman lukumäärään on siis vielä matkaa. Siihen kuului noin 100 000 nidettä.

– Porvoosta olemme saaneet siirtokokoelmia, jotka koostuvat enimmäkseen kaunokirjallisuudesta.

Seurahuoneen kokoelman kattavuuden saavuttaminen on vielä kaukainen ajatus.

– Se ei toteudu oman työurani aikana, eikä kokoon saada yhtä hyvää kokoelmaa, Grundström mietti.

Vanhoja kirjoja Seurahuoneella

Vanhaan pääkirjastoon Seurahuoneella on jäänyt vielä iso joukko kirjoja sen jälkeen, kun kaupunkilaiset saivat käydä hakemassa mielensä kirjat hyllyistä.

Väistötiloissa toimintansa aloittavaan kirjastoon ei siirretä vanhoja kirjoja Seurahuoneelta, vaan sen kokoelma karttuu vain uusilla kirjoilla.

Kirjatyöryhmän talteen ottamat vanhan kokoelman arvokkaat kirjat säilytetään ainakin väliaikaisesti Määrlahden entisessä kaupassa. Säilytettävään kokoelmaan on koottu muun muassa Loviisa-kokoelman kirjat, vanhemmat paikallislehtien numerot ja muut kulttuurihistoriallisesti tärkeät teokset.