Suunnitelma. Orimattila on saamassa uuden urheilutalon, joka korvaa vuonna 1978 valmistuneen huonokuntoisen urheilutalon. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto arkMill Oy.
Loviisan liikuntahallista on löytynyt säde- ja homesieniä ja tarkempia kuntotutkimuksia jatketaan kevään mittaan. Tavoite on korjauksin saada pidettyä talo käytössä. Orimattilassa liki saman ikäinen urheilutalo puretaan ja kaupunkiin rakennetaan uusi, jos valtuusto suunnitelmat huhtikuussa hyväksyy.

LOVIISA, ORIMATTILA Loviisan nykyisessä liikuntahallissa vietettiin juhlavia tutustujaisia tammikuussa 1980 liki tuhannen kävijän voimin. Avausottelun laji oli lentopallo ja vastakkain olivat Loviisan kaupungin ja hallin rakentaneen Rakennuskunta Hakan joukkueet.

Palloiluhallin saaminen oli pitkä prosessi. Hanke käynnistyi vuonna 1971 suunnittelutoimikunnan perustamisella. Ruotsalaisen koulukeskuksen viereen noussut pallohallihanke oli aikansa uranuurtaja ja silloin myös Itä-Uudenmaan suurin rakennushanke. Suomessa oli siihen asti totuttu rakentamaan urheilutiloja erikseen päivä- ja iltakäyttöön. Loviisan liikuntahalli oli Suomen ensimmäinen yhteistyössä koulun kanssa rakennettava palloiluhalli. Hästholmenilta oli tarjolla vanha kuplahallikin, mutta sitä pidettiin liian rumana jotta se voitaisiin sijoittaa paikkaan, ”jossa se palvelisi ruotsinkielisen koulukeskuksen voimistelutilan tarvetta” (LS toukokuussa 1978)

Pian valmista. Liikuntahalli oli valmistumaisillaan marraskuussa 1979.

Liikuntahallin koko muuttui hankkeen suunnittelussa 400, 800 ja 1250 neliömetrin suuruisten hallien välillä. Seitsemän hallia ajavaa urheilu- ja muuta seuraa lähettivät kirjelmän kaupunginvaltuustolle. Myös lähes 700 nimen adressi, jossa hallia vastustettiin, jätettiin valtuustolle. Murinaa aiheuttivat myös rakennusliike Hakan julkisivusuunnitelmat ja hinnankorotusvaatimukset.

Pallohallihanke puhutti monin tavoin vuosien mittaan. Päättävään valtuuston kokoukseen tuotiin kaksi kirjelmää, toisessa seitsemän seuraa puolsi hallin rakentamisesta ja toisessa lähes 700 allekirjoittajaa vastusti palloiluhallin rakentamista.

Loviisan halli oli edelläkävijä aikoinaan, kun se rakennettiin palvelemaan päivisin koululaisia ja iltaisin urheilijoita.

Uusi tuloillaan

Orimattilan kaupunginhallitus hyväksyi tammikuussa uuden urheilutalon asemakaavan, joka on menossa vielä valtuuston käsittelyyn huhtikuussa.

Uusi palloiluhalli ja monitoimihalli olisivat suunnitelmien mukaan valmiita ensi vuonna ja uimahalli- sekä kuntosaliosa vuonna 2021.

Altaalla. Orimattilan uusi urheilutalo rakentuisi vaiheittain. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto arkMill Oy.

Orimattilassa suunniteltiin ensin vanhan urheilutalon täysremonttia ja laajennusta. Vanha urheilutalo on kärsinyt pitkään sisäilmaongelmista ja vanhentuneesta tekniikasta. Remonttikustannusten arvioitiin nousevan yli 12 miljoonaan euroon. Uudisrakennuksen kustannusarvio on noin 17 miljoonaa euroa. Orimattila on hakemassa urheilutalohankkeeseen valtion avustusta noin miljoona euroa.

Vuodelta 1978

Orimattilan nykyinen urheilutalo on rakennettu vuonna 1978. Rakennusta ei ole peruskorjattu vuosien mittaan, vaan on tehty paikkauksia siellä täällä. Vuonna 2015 laaditun tarveselvityksen mukaan talo alkaa olla elinkaarensa päässä. Urheilutalossa on uusimisen tarpeessa olevia teknisiä puutteita sekä esteettömyyden ja käyttötarkoituksen kannalta toiminnallisia puutteita. Lisäksi käyttäjät ovat valittaneet sisäilmaongelmista ja niiden perusteella on tehty sisäilmatutkimuksia. Vanha urheilutalo aiotaan purkaa kun uusi on valmistunut. Sen paikalle on mietitty muun muassa pienpelikenttiä maavallikatsomoilla.

Nykyisessä urheilutalossa on uimahallin lisäksi palloiluhalli, monitoimihalli, kuntosali ja tilaussauna. Tilojen on koettu olevan ratkaisuiltaan osin epäkäytännöllisiä ja tilaa tarvittaisiin myös lisää.

Käyttäjät toivovat uimahallista kylpylämäisempää ja palloiluhallista monikäyttöistä. Palloiluhalli toimisi koululaisten liikuntapaikkana, mutta myös esimerkiksi koripalloilun ja salibandyn harjoittelu- ja kilpailupaikkana. Uuteenkin rakennukseen tulisivat nykyisistä toiminnoista myös kuntosali, ampumarata ja juoksusuora.

Orimattilassa on selvitetty myös jäähallia urheilutalon yhteyteen.