Oppimistulokset uhattuina

Harjurinteen koulun oppilaiden vanhemmat julkaisivat maanantaina Loviisan kaupunginjohtajalle ja kaupunginhallituksen jäsenille osoitetun avoimen kirjeen ja adressin, jossa ilmaistiin laajan joukon huoli Harjurinteen koulun oppilaiden ja henkilökunnan terveydestä ja turvallisuudesta sekä laadukkaan opetuksen toteutumisesta.

Oppilaiden vanhempien mukaan uuden Harjurinteen koulun sisäilmaongelmat ovat pahentuneet merkittävästi kuluvana lukuvuonna. Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet niin merkittävästi, että osalla luokista on jatkuvasti vaihtuvia sijaisia, joista osalla ei ole opettajan tehtäviin vaadittavaa pätevyyttä. Muutamien luokkien kuljettaminen Valkon satamataloon sekä Valkon kouluun sekoittaa ja häiritsee opetusta merkittävästi enemmän kuin aikanaan opiskelun siirtäminen piha-alueelle hankittuihin parakkeihin.

Se, että seuraavaksi syyslukukaudeksi Loviisan kaupunki joutuu hankkimaan suomenkielisen koulukeskuksen pihalle jälleen parakkeja, on varmaankin pieni parannus surkeaan tilanteeseen. Mutta onhan se suorastaan uskomatonta, että parakeissa ensimmäiset kouluvuotensa viettäneet lapset joutuvat jälleen palaamaan parakkeihin oltuaan vain muutaman vuoden ”oikeassa koulussa”.

Kyse ei ole enää pelkästään vakavista terveysriskeistä, vaan myös kokonaisten ikäluokkien opetuksen puutteista ja vaarantuneista oppimistuloksista. Myös koulun yhteisöllisyys on haavoittunut sekä ilmapiiri tulehtunut. Oppilaiden vanhemmat moittivat täysin aiheellisesti myös koulun ja kodin välisen tiedonkulun puuttumista sekä muutenkin vähäistä tiedottamista. Vanhempien kirjeessä esittämät vaatimukset kuulostavat tiukoilta, mutta ovat täysin perusteltuja. Vanhemmat vaativat, eivät enempää eivätkä vähempää kuin perusoikeuksiin kuuluvia oikeuksia turvalliseen ja terveelliseen sekä laadukkaaseen oppimisympäristöön niin oppilaille kuin opettajillekin.

On oikein, että Loviisan kaupunginhallitus pitää Harjurinteen koulun tilanteesta ylimääräisen kokouksen heti pääsiäisen jälkeen 3.4. Kaupunginhallitus on viime kädessä vastuussa Harjurinteen koulun tukalan tilanteen korjaamisesta kestävällä tavalla.

Algoritmi valvoo

Loviisan Sanomien Facebook-ryhmän jäsenmäärä ylitti tiistaina 7 000 jäsenen rajan. Ryhmä on aktiivinen ja käynnissä on useita keskusteluketjuja lähes kellon ympäri.
Samaan aikaan julkisuuteen on tullut tietoja, joiden mukaan peräti 50 miljoonan Facebook -käyttäjän tiedot ovat Facebookista päässeet vuotamaan ja niitä on käytetty laittomasti tarkoituksiin, joita käyttäjät eivät ole hyväksyneet.

Esimerkiksi brittiläinen Cambridge Analytica -yhtiö loi Facebook-tietojen perusteella ohjelman, jolla pystyi vaikuttamaan ihmisten äänestyskäyttäytymiseen muun muassa USA:n presidentinvaaleissa. Tietovuoto alkoi vaarattoman tuntuisesta kyselystä, jotka ovat Facebookissa arkipäivää. Monet klikkasivat harmittoman tuntuista ok-painiketta, joka avasi ovia käyttäjien tietoihin.

Nyt vahingossa paljastunut tietovuoto lienee vain jäävuoren huippu. Todennäköisesti Googlen ja Facebookin valtavia tietomääriä käytetään monella muullakin hämärällä tavalla.
Samoin jokainen kännykän käyttäjä on Googlen tai Applen tarkkailussa. Lähinnä tietoja käytetään tuotteiden ja palveluiden markkinointiin. Algoritmit auttavat yrityksiä kohdentamaan mainontaa oikeille kohderyhmille. Siinä on vaikea nähdä mitään kovin arveluttavaa.

Tykkäysten ja käyttävien sanojen perustella käyttäjistä pystytään muodostamaan monipuolinen luonnekuva. Toimintamme internetissä piirtävät meistä profiilin, jota emme välttämättä edes itse tiedosta. Riskinä on, että väärissä käsissä valtavilla tietomäärillä voidaan ohjata kansanjoukkoja tavoilla, jotka eivät kestä päivänvaloa.
Toisaalta vastuu yksityisyytensä suojaamisesta on jokaisella itsellään. Jokainen voi itse päättää, millaisia tietoja netissä julkaisee, mitä klikkailee ja miten säätää yksityisyysasetuksiaan.