Opettajien ammattiyhdistys: tilanne on sietämätön

Vesivahinko. Harjurinteen koululla on sattunut vesivahinko, jonka kuivattaminen kestää 3-6 viikkoa. Arkistokuva Auli Henriksson
Loviisan opettajien ammattiyhdistyksen hallitus on jättänyt kannanoton Harjurinteen koulun sisäilmatilanteesta. Yhdistys toteaa henkilökunnan oireilleen jopa vuosia.

LOVIISA Loviisan OAJ:n hallitus haluaa 24.1. pidettävässä tiedotustilaisuudessa vastauksia pitkään listaan kysymyksiä. Kannanotossa todetaan, että huomattavan moni Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion henkilökunnasta on oireillut koulun sisäilman takia kuukausia, jotkut jopa vuosia.

– Osa oireista on vakavia ja ne tulevat vaikuttamaan näiden henkilöiden terveydentilaan pitkään tulevaisuudessakin. Oireet ovat työterveyslääkärin toteamia ja osalla on lääkärin suositus olla tulematta koulun tiloihin, myös väistötiloihin siirtymistä on suositeltu, kannanotossa todetaan.

”Tilannetta testatiin henkilökunnalla”

Henkilökunnalle oli kannanoton mukaan kerrottu joululomalle lähtiessä, että loman aikana ilmanvaihtoasiat saadaan kuntoon ja kaikki voivat palata 8.1.

– Todellisuus oli kuitenkin toista. Ilmanvaihtoasiat eivät olleet kunnossa ja tietoa tästä ei tullut rehtoreille. Sisäilmasta oireilleiden henkilöstön jäsenten terveydentilalla testattiin tilannetta, osan terveys heikentyi ja oireet palasivat välittömästi jo heti maanantaina 8.1., kannanotossa kerrotaan.

OAJ:n Loviisan yhdistys pitää tilannetta sekä henkilökunnan että oppilaiden kannalta sietämättömänä. Yhdistys haluaa tietää, ovatko Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion tilat täysin terveelliset tällä hetkellä työskentelyyn ja opiskeluun.

– Suomenkielisen koulukeskuksen toiminta ei voi jatkua näissä olosuhteissa enää yhtään pidempään. Henkilökunnan ja lasten terveyttä ei voida vaarantaa tämän kauempaa. Odotamme pikaisia ja mittavia toimenpiteitä, kiteyttää kannanotto.

Pitkä kysymyslista

Opettajat haluavat saada tiedotustilaisuudessa vastaukset siihen, mitä näytteitä on otettu ja kuka ne on ottanut, mistä tiloista näytteet on otettu ja miksi juuri nämä tilat valikoituivat näytteidenottokohteiksi.

– Tarvitaan selkeä esitys esimerkiksi koulun pohjapiirroksen muodossa, pelkkä tilan tai luokan numerointi ei riitä, sillä esimerkiksi uudella puolella on kaksi eri numerointia samalle tilalle.

Näytteiden tuloksista halutaan selkeää ja kaikille ymmärrettävässä muodossa olevaa tietoa, eikä ympäripyöreää tulosten tarkastelua. Opettajat haluavat nähdä julkiset mittauspöytäkirjat viiden viimeisen vuoden ajalta tehdyistä tutkimuksista ja mittauksista tiedotustilaisuuteen. Opettajat haluavat tietää mitä johtopäätöksiä tuloksista voidaan tehdä, ovatko mittaukset riittävän kattavat ja mitä korjaustoimia on tehty mittausten jälkeen uudella puolella sekä vanhalla puolella vuodesta 2014 lähtien.

– Mitä jatkotoimenpiteitä on suunniteltu ja millä aikataululla, mitä tutkimuksia pitäisi tehdä, jotta saataisiin kaikki riittävä tieto terveyshaittoja aiheuttavista sisäilmatekijöistä ja miksi ilmastointijärjestelmän korjauksen viivästymisestä ei tiedotettu koulua ennen kevätlukukauden alkua ja miksi niitä tehtiin koulupäivän aikana, opettajien kysymyslista jatkuu.