Kohumökki. Kuohunta Onneli & Anneli -leikkimökin hankinnan ympärillä jatkuu. Minttu Riikosen keinumista Kappelinpuistossa se ei haitannut. Kuva: Marita Itävuori
Onneli & Anneli -leikkimökki ei jätä loviisalaispoliitikkoja ja –virkamiehiä rauhaan. Nyt kähistään sähköpostista.

Kolme kaupunginvaltuutettua syytti viime Loviisan Sanomien yleisönosastolla kaupunginhallituksen puheenjohtajaa siitä, että tämä olisi valtuuttanut hankkimaan mökin ennen kaupunginvaltuuston päätöstä.

Sonja Ilvetsalo-Koskinen (sit.), Armi Lindell (vas.) ja Vesa Peltoluhta (ps.) boikotoivat viime valtuuston kokousta, jossa hankintapäätös tehtiin. Ennen asian käsittelyä kehittämisjohtaja Sten Frondén ja tekninen johtaja Ulf Blomberg pyysivät valtuutetuilta anteeksi sitä, että mökin pystytystyöt olivat käynnistyneet ennen päätöksentekoa puutteellisen valvonnan ja ohjeistuksen vuoksi.

Valtuusto hyväksyi mökkihankinnan, josta elokuvalavasteena käytetyn mökin hinta on 7000 euroa. Pystytyksineen kustannukset ovat 20 000 euroa. Lisäksi kaupunginhallitus sai selvitettäväkseen, mikä prosessissa meni pieleen, ettei sama enää toistuisi.

Nyt kolme kaupunginvaltuutettua katsoo, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén (r.) on antanut Frondénille luvan mökin hankkimiseen ohi kaupunginvaltuuston. Väite perustuu Lindellin ja Frondénin sähköpostitteluun.
Frondénin mukaan väite ei pidä paikkaansa.

Sanottua
Kun mökkiä tarjottiin kaupungille, kerron kaupunginhallituksen puheenjohtajalle, että kyseinen tarjous on tullut ja sitä on tarkoitus valmistella eteenpäin. Sten Frondén

Frondénin mukaan Onneli & Anneli elokuvien tuotantoyhtiöltä Zodiac Finland Oy:ltä tullut myyntitarjous valmisteltiin normaalisti ja tälle valmistelulle Heijnsbroek-Wirén antoi hyväksynnän.

Frondénin mukaan Lindell oli tiedustellut, onko kaupunginhallituksen puheenjohtaja tietoinen asiasta.

– Vastasin että on. Se on aivan eri asia kuin hankinta. Asiaa valmisteltiin aivan normaalisti päätöksentekoa varten.

Frondén on hämmästynyt mökkijupakan saamasta uudesta käänteestä.
– Herran jestas! Että 7 000 euron hankinnan takia tehdään erityinen salakerho, niin että hankinta jää täysin piiloon valtuustolta!? Että jes! Varmaan hieno juttu!
Hän jatkaa, ettei ole pian 40-vuotisen kuntauransa aikana vastaavaan törmännyt.
Hän lisää, että anteeksipyynnöt valtuuston edessä eivät tunnu ratkaisseen tilannetta.
– Totta helkutissa olemme pahoillamme. Nyt tulee silmille niin helkutisti.
Frondén oli eilen Porvoossa. Armi Lindell ei halunnut lähettää Frondénin kanssa käymäänsä sähköpostikeskustelua Loviisan Sanomille.
– Sähköpostissa lukee, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan luvalla hanketta on alettu valmistelemaan, hän vastasi toimituksen tekstiviestikyselyyn.
Mia Heijnsbroek-Wirén kertoo saaneensa 22.8. viestin Zodiac Finlandin tarjouksesta, joka oli alun perin 10 000 euroa. Hän jatkaa, että piti tarjousta positiivisena ja että asia kannattaa selvittää.
– En ottanut kantaa hankintaan tai sijoituspaikkaan.

Myöhemmin asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa ja seuraavan kerran Heijnsbroek-Wirén kertoo kuulleensa asiasta muutamaa päivää ennen valtuuston kokousta, kun Frondén otti yhteyttä ja kertoi kömmähdyksestä ja valtuutetuille lähtevästä kirjeestä.
– Valtuuston kokouksessa spekuloitiin, miksi tarjousta piti selvittää. Kokonaiskustannukset on tiedettävä, kun päätöksiä tehdään.

Heijnsbroek-Wirén ihmettelee asian saamaa uutta käännettä.
– Meillä ei yksittäisiä työntekijöitä roikoteta hirressä, hän sanoo ja katsoo mökkiasian saaneen suhteettoman suuria ulottuvuuksia.

Samassa valtuuston kokouksessa, jossa Onneli & Anneli -mökin hankintaa selviteltiin, käsiteltiin myös Sahaniemen kaupan peruuntumista. Se herätti vain vähän keskustelua, eikä uusia linjauksia valtuuston taholta tehty.

Marita Itävuori

Loviisan Sanomien paperilehden uutisessa 30.12.2016 oli kahdessa paikassa tekstiä virheellisesti mainittu, että Mia Heijnsbroek-Wirén on valtuuston puheenjohtaja, vaikka hän on kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Virhe on korjattu tähän uutiseen kello 8.28

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here