Suomenlahden Telakka Oy:llä on takana toistakymmentä telakointia. Seuraava tehdään heti juhannuksen jälkeen. Negatiivinen julkisuus harmittaa toimitusjohtajaa.

VALKO Suomenlahden Telakka Oy on saanut toiminnan käyntiin varsin hyvin, jos ottaa hankkeen vaikeudet huomioon. Telakointeja on tehty jo 14 ja uutta henkilöstöä on palkattu. Seuraava telakointi tehdään juhannuksen jälkeen.

– Viimeaikainen negatiivinen julkisuus on ollut harmillista, varsinkin ajatellen meidän työntekijöitä, Suomenlahden Telakka Oy:n toimitusjohtaja Jukka Jaatinen sanoo.

Hän viittaa tytäryhtiön, Valkon Halli Oy:n ongelmiin. Julkisuudessa on ollut esillä muun muassa lupa- ja vuokrarästiongelmia. Lisäksi hallin rakennustyöt on parhaillaan keskeytetty.

Toimitusjohtaja vakuuttaa, etteivät halliyhtiön ongelmat vie mukanaan telakkayhtiötä.
– Olemme saaneet jo laskutettua telakoinneista 400 000 euroa, joten telakkayhtiö voi hyvin.

Ongelmat ovat tytäryhtiössä, jonka omistus jakautuu Suomenlahden Telakka Oy:n ja Loviisan kaupungin kesken. Emoyhtiö eli Suomenlahden Telakka Oy omistaa yhtiöstä 76 prosenttia ja Loviisan kaupunki loput 24 prosenttia.

Hänen mukaansa ratkaisuja haetaan parhaillaan yhteistyössä kaupungin kanssa.

Niistä hän ei voi puhua enempää, koska asiat ovat vielä keskeneräisiä.
– Paljon parempi olisi laiha sopu kuin lihava riita.

Jaatinen sanoo, että oikeudessa ainoat voittajat ovat asianajajat.
– Sen vuoksi olemme epätoivoisesti yrittäneet saada kaupungin kanssa ratkaisua aikaiseksi.

Henkilökuntaa palkattu

Telakka on kevään mittaan lisännyt henkilöstömäärää.
– Olemme palkanneet jo viisi uutta työntekijää. Kaikki ovat loviisalaisia.

Hän uskoo edelleen, että työntekijämäärä nousee vuoden loppuun mennessä lähemmäs pariakymmentä.

Jaatinen harmittelee, että johtuen rakennustöiden keskeytyksestä ja uudesta rakennuslupakierroksesta henkilökunta joutuu olemaan väliaikaistiloissa telakkakentän laidalla.
Vieressä seisoo 1,5 miljoonan euron halli käyttämättömänä eikä se tuota mitään. Halli valmistui vuoden vaihteessa.

– Tämä on meille tosi kova paikka. Voin sanoa sen.

Hallin nurkan toimisto- ja sosiaalitilat ovat melkein valmiina, mutta nyt niitä ei voida rakentaa loppuun ennen kuin uudet lupakierrokset on käyty. Ne eivät sisältyneet alkuperäiseen rakennuslupaan.

Hyvää synergiaa

Jaatinen kehuu myös satama-alueen ja Loviisan yritysten kanssa syntynyttä yhteistyötä.
Hän luettelee yhteistyökumppaneita, joiden joukossa on esimerkiksi Terramare, Cargo Connexion, LSF, Tikander-Metall, Valkon metalli ja Loviisan Pesula. Yhteistyökumppaneita on pitkälti toistakymmentä.

Yhteistyö Merivoimien kanssa on lähtökuopissa. Jaatinen nimeää Merivoimat erittäin tärkeäksi asiakkaaksi.

– Halli on rakennettu ensisijaisesti Merivoimien kalustoa varten. Halliin saamme kokonaan sisään Rauma- tai Hamina-luokan ohjusveneen.

Koska halli on tällä hetkellä pois käytöstä, telakkayhtiö ei voi tehdä markkinointia ja myyntiä esimerkiksi Merivoimien suuntaan.

Telakka on aloittamassa yhteistyön Kuusakoski Oy:n kanssa. Alueella käynnistyy myös alusten purku, kunhan ympäristölupa-asiat saadaan hoidetuksi.

Se tarkoittaa samalla sitä, että sataman pohjoispään koko maa-alue on saatava käyttöön, jotta isolla lukkitrukilla pystytään operoimaan täysipainoisesti.

– Olen sanonut, että meillä on nyt golfkentälle tarkoitettu ruohonleikkuri omakotitalon pihamaalla, tuotantopäällikkö Ville Päivinen naurahtaa.

Tällä hetkellä vuokra-alueesta on käytössä noin puolet. Toisella puolikkaalla on läjitettynä maa-ainesta. Se kertyi ylimääräisistä maansiirtotöistä, joita hallin rakennusaikana jouduttiin tekemään. Kyseinen alue tarvitaan käyttöön, jotta asiakkaita voidaan palvella täysipainoisesti.