Ölvin sai uudet luotsit lennosta

Uudet yrittäjät. Tiia Tahvanainen (vas.) ja Sanna Brandt (oik.) ovat Ölvinin uudet yrittäjät. Monika Grönqvist vuokraa tilat ja on lupautunut myös kiireapulaiseksi. Kuva: Marita Itävuori
Degerby Gillen yrittäjät laajentavat, päätös syntyi viidessä viikossa.

ALAKAUPUNKI Bistro Cantorissa istui kolme onnellista naista viime perjantaina. Cantorin ja Ölvinin yrittäjä Monika Grönqvist kertoi vuokranneensa Ölvinin tilat sekä keittiön toukokuun alusta lähtien Sanna Brandtille ja Tiia Tahvanaiselle.

– Nyt on nuorempien tyttöjen aika, Grönqvist summaa.
– Tilaisuuksia voi vain tulla, siitä tulee rohkeus, Brandt sanoo.

Brandt ja Tahvanainen ovat molemmat Pohjois-Karjalasta. He ovat olleet työkavereita jo Lapissa ja molemmat ovat opiskelleet alaa. Nyt naisilla on yhteinen yritys, Loviisan Särvin Oy.

Ölvinin kesä ei koe suuria muutoksia uusien yrittäjien luotsauksessa. Olutta, viiniä, kesäruokaa. Myös aukioloajat pysyvät ennallaan. Lauantaisin kuullaan musiikkia myös tulevana kesänä.

– Ölvin on hieno mahdollisuus, Brandt sanoo.
Uusia ja vanhoja työntekijöitä tarvitaan toiminnan laajentuessa. Ölviniin tulee keittiön puolelle yksi täysiaikainen ja yksi osa-aikainen työntekijä, salin puolelle 2–3.

Gillessä Brandt on huolehtinut salin puolesta, Tahvanainen keittiöstä. Pitkälti naiset ovat hoitaneet Gillen kahdestaan, lisänä ovat olleet tarvittaessa töihin tulevat.

Varsinkin ensi heinäkuusta tulee nyt kiireinen.
– Omat lomat peruttiin kuukausi sitten, naiset kertovat.

Gille ylittänyt odotukset

Brandt ja Tahvanainen aloittivat Degerby Gillen yrittäjinä viime elokuussa.
– Gille on mennyt yli odotusten. Tilauksia on ollut paljon, Brandt kertoo.

Degerby Gille on avoinna torstaisin sekä tilauksesta, mutta ensi heinäkuussa perinteinen ravintola on avoinna joka päivä, monen, monen vuoden jälkeen.
Gillen suosio on tuonut rohkeutta. Tahvanainen lisää, että yrittäjänä toimimisen hyviä puolia on vapaus.
– Saa tehdä itselle.

Päätös Ölvinistä oli syntynyt vain viidessä viikossa. Alun perin Grönqvistin tarkoituksena oli jatkaa Loviisan Wanhat Talot -tapahtumaan saakka elokuun lopussa, ja ryhtyä vasta sen jälkeen etsimään uutta yrittäjää.

Brandt ja Tahvanainen avaavat Ölvinin terassin viimeistään vapulta. Toukokuussa Ölvin on avoinna viikonloppuisin, muuten mennään sään mukaan.

Sopimus ulottuu elokuun loppuun saakka, jonka jälkeen tilanne arvioidaan jatkon kannalta.
Cantor jatkaa tilausravintolana myös uusien yrittäjien hallinnassa.

Tahvanainen korostaa puhtaitten kotimaisten raaka-aineitten merkitystä ruokalistoja suunniteltaessa.

– Ruoka tekee usein ympyrän. Esimerkiksi särki on nykyisin trendikäs kala.
Monika Grönqvist ja Beatrice Grandell ostivat vanhan kanttorilan vuonna 2009. Sen jälkeen Bistro Cantoriksi nimetty ravintola remontoitiin. Grandell ei ole enää mukana yrityksessä.
Ölvinin terassilla asiakaspaikkoja on 50 ja sisällä 25.