Ocarina-kuoroille kultaa ja kunniaa kuorokilpailusta Kroatiasta

Porvoonseudun musiikkiopiston Ocarina-kuorot osallistuivat 5.-7.10.2017 Porecissa, Kroatiassa Interkulturin kansainväliseen kuorokilpailuun Istramusicaan.

KROATIA Yhteensä 52 nuoriso-, lapsi- ja poikakuorolaisen joukko kilpaili pop-, lapsikuoro- ja kansanmusiikkisarjassa ja pokkasi näissä kaikissa kultaa – ja vieläpä erityispalkinnon erinomaisesta taiteellisesta tulkinnasta.

Kuoronjohtaja Mia Makaroffin johtaman voittoisan kaksikielisen kuoron ikäjakauma on 7–19, ja lauluja esitettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Mukana matkalla oli kuorojohtajan ja säestäjän lisäksi kymmenen vastuuaikuista sekä nuorimpien kuorolaisten vanhempia ja sisaruksia. Kuoroissa on mukana lapsia ja nuoria myös Loviisasta.

Kilpailun aikataulu oli tiukka ja harjoittelupaikat välillä kortilla. Kerran hiottiin esitystä hotellin uima-altaalla ja kaupungilla oltaessa etsittiin vain rauhallinen paikka ja laitettiin harjoitukset pystyyn. Vastuuaikuiset oikoivat esiintymisvaatteita mukana olleilla matkasilitysraudoilla missä milloinkin, letittivät tyttöjen hiuksia ja siirsivät kuorolaisten reppuja paikasta toiseen laulajien jo kiirehtiessä edeltä valmistautumaan esiintymiseen. Välillä etsittiin triangelia ja joskus hetki ehkä jotakuta kuorolaistakin, mutta nämäkin asiat vain hioivat Ocarinaa entistä kauniimmin soivaksi kokonaisuudeksi.

Treeniä altaalla

Ocarinalaisten laulua kuultiin kilpailujen lomassa myös kaupungilla, kun pienryhmissä kulkeneet kuorolaiset innostuivat laulamaan. Laulua kuultiin myös lentokoneessa ja taksissa. Turistit pysäyttivät ryhmästä vastaavia aikuisia kysyäkseen missä laulua voi kuulla lisää. Koko Ocarina-kuoron voitokkaaseen kansanmusiikkikisaan löysikin tiensä myös katuvilinässä laulusta kiinnostuneita turisteja. Ocarinan kansanmusiikkisarjan kilpailuohjelmisto päättyi lauluun Kotimaani ompi Suomi, ja esityksen aikana lavalle avautui Suomi 100 -juliste. Ainakin suomalainen yleisö poistui esityksestä kostunein silmin, mutta myös muut olivat esityksestä vaikuttuneita.

Ocarina ylsi kultatason pisteille kaikkiaan kolmessa sarjassa: tyttökuoro lapsikuorosarjassa, nuoret nuorisosarjassa ja koko kuoro yhdessä kansanmusiikkisarjassa. Juuri kansanmusiikkisarjassa, jossa esiintyivät yhdessä kaikki Ocarina-kuorot, tytöt, pojat ja nuoriso, saavutettiin koko Istramusica-kilpailun kolmanneksi korkeimmat pisteet. Tuomarit kiinnittivät huomiota pisteitä antaessaan laulun puhtauteen, uskollisuuteen nuoteille, taiteelliseen vaikutelmaan sekä esityksen kokonaisuuteen.