Nuorisovaltuusto järjestää vaalipaneelin

Tilaisuus kaikenikäisille. Enni Lindell ja Elli Pelkonen juontavat vaalipaneelin. Kuva Auli Henriksson
Loviisan nuorisovaltuuston ensi viikolla järjestämään vaalipaneeliin toivotaan kaiken ikäistä yleisöä.

LOVIISA Loviisan nuorisovaltuusto järjestää vaalipaneelin torstaina 28.3. kello 18 Harjurinteen koulun salissa. Paneelin juontavat nuorisovaltuustosta Enni Lindell ja Elli Pelkonen. He kertovat paneeliin halutun kansanedustajaehdokkaita eri puolueista ja laajemmin Uudenmaan alueelta.

Vaalipaneeliin osallistuvat Kevin Servin (ps.), Sonja Huttunen (kd.), Tuomas Kauppinen (kesk.), Janne Länsipuro (vihr.), Frida Sigfrids (rkp.), Jussi Saramo (vas.) ja Daniel Hannus (sd.).

Lindell ja Pelkonen kertovat ottaneensa kopin opettajan ilmoille heittämästä vaalipaneeli-ideasta. Edupolin aulaan tulee laatikko, johon nuoret voivat laittaa kysymyksiä ehdokkaille. Nuorisovaltuuston jäsen Rasmus Åminne hoitaa ruotsinkielisten nuorten kysymysten kokoamisen.
– Toivomme, että kaiken ikäiset ihmiset tulevat paikalle. Yleisö saa myös esittää ehdokkaille kysymyksiä.
Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Kevään eduskuntavaalien tuloksena he toivovat hallitusta, joka oikeasti kehittäisi omaa toimintaansa ja saisi asioita aikaiseksi.
– Sote-palvelut ovat tärkeitä, myös ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on tehtävä, ei vain sanota että tehdään, Lindell huomauttaa.
– Vanhustenpalvelut ja nuorten mielenterveyspalvelut, nostaa Pelkonen tärkeimpiä hoidettavia asioita.

He miettivät nuorten kiinnostuksen politiikkaan jakautuvan.
– Mitä enemmän nuoret kiinnostuisivat, sitä parempi, he huomauttavat.

Halua vaikuttaa asioihin

Elli Pelkonen kertoo lähteneensä nuorisovaltuustoon kiinnostuksesta voida vaikuttaa nuorten asioihin omassa kaupungissa. Enni Lindell kiinnostui yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ensin kunnallispolitiikassa vaikuttaneen äitinsä kautta.
– Haluan parantaa asioita omassa kaupungissa ja laajemminkin.

He näkevät, että Loviisa voisi vielä petrata nuorten äänen kuulemisessa, vaikka suhteellisen hyvin nuoret heidän mielestään huomioidaan. Äskettäinen nuorten organisoiman ilmastolakon saama kritiikki ja vähättelykin aikuisilta, tuntui ikävältä. Pelkonen huomauttaa, että nuorilla on loppujen lopuksi aika vähän keinoja yrittää vaikuttaa ja omaa ääntä voidaan tuoda laajemmin julki pienin elein. Tarkoitus oli herättää keskustelua ja siinä onnistuttiin.

Heikentyneet bussiyhteydet puhuttavat heidän mukaansa paikallisia nuoria.
– Jos koulu loppuu neljältä, voi olla, ettei päsäe bussilla enää kotiin, antaa Pelkonen esimerkin.
Julkinen bussiliikenne onkin yksi asia, josta nuorisovaltuusto on käynyt keskusteluja. Myös harrastebussin alueen laajentaminen on ollut esillä.

Loviisan lukion siirtyminen väistötiloihin Edupolin pihan parakkeihin on heidän mielestään sujunut muuten ihan hyvin, mutta kulkeminen liikuntatunnille entiselle Valintatalolle on 10 minuutin välitunnin aikana mahdotonta kävellen.
– On joko lähdettävä edelliseltä tunnilta aikaisemmin tai myöhästyttävä seuraavalta, he miettivät.