Nordström -yhtiöiden ex-toimitusjohtajalle ja avustajalle ankarat tuomiot luottamusaseman väärinkäytöstä

Loviisan sataman logistiikkakonsernin entiselle johdolle langetettiin ankarat rangaistukset ja vahingonkorvausmääräykset. Kuva: Arto Henriksson
Nordström Groupin entinen toimitusjohtaja sekä hänen yhtiökumppaninsa on tuomittu ankariin rangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä ja avunannosta. Toimitusjohtaja tuomittiin perjantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja avustaja sataan päiväsakkoon.

LOVIISA/HAMINA/PORVOO Kaksikko määrättiin lisäksi maksamaan yhteisvastuullisesti Nordström -yhtiöille korvauksia yhteensä 268.860 euroa sekä Nordström -yhtiöiden oikeudenkäyntikulut. Nordström yhtiöiden myyntijohtajana aiemmin toimineen avustajan 100 päiväsakkoa merkitsevät yhteensä 6.500 euron sakkosummaa. Ex-toimitusjohtajan ehdollisen vankeustuomion koeaika päättyy 19.7.2019.

Käräjäoikeus totesi kaksikon käyttäneen väärin luottamusasemaansa ja perustaneen Haminan satamaan kilpailevan Timber Box Oy- nimisen yhtiön, vaikka olivat samaan aikaan olleet Nordström -yhtiöiden palveluksessa.

Käräjäoikeus totesi myös, että ex-toimitusjohtaja oli saanut Nordström -yhtiöiden hallitukselta tehtäväkseen selvittää Loviisan satamassa toimivan yhtiön toiminnan laajentamista Haminan satamaan. Kaksikko ei kuitenkaan laatinut selvitystä Nordström -yhtiöille, vaan perustivat sen sijaan Haminaan kilpailevan logistiikkayhtiön, ja saivat siirrettyä Loviisan sataman asiakkaita Haminan satamaan.

Vakavin syyte hylättiin – korvaukset alennettiin kymmenesosaan

Syyttäjä syytti kaksikkoa myös yrityssalaisuuden rikkomisesta ja avunannosta siihen, mutta oikeus hylkäsi syytteen siltä osin. Myös alunperin 3,8 miljoonan euron vahingonkorvausvaatimus kohtuullistettiin käräjäoikeudessa alle kymmenesosaan eli alle 300.000 euroon.

Nordström Groupiin kuuluvat neljä loviisalaisyhtiötä; Oy R.Nordström & Co Ab, Oy The Federations Stevedore in Lovisa Ab, Oy Aug. Ljunqvist Ab sekä Oy Terrasor Ab, vaativat kaksikolta lähes 3,8 miljoonan euron vahingonkorvauksia.

Tuomittu ex-toimitusjohtaja aloitti Nordström Groupin ja sen tytäryhtiöiden toimitusjohtajana 1.1.2011, mutta oli perustamassa Loviisan sataman logistiikkayhtiöiden kanssa kilpailevaa Timber Box Oy -yhtiötä jo vuoden 2013 alussa. Molemmat vastaajat työskentelivät samaan aikaan Nordström Groupissa vielä kesäkuun 2014 loppuun saakka.

Tammikuussa 2017 RP Timber Oy osti Timber Box Oy:n liiketoiminnan, ja jatkoivat toimintaa RP Timber Oy:nä, joka kuuluu RP Group -konserniin.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Ex-toimitusjohtaja kertoi perjantaina tekstiviestissä, että heidän lakimiehensä lähettää maanantaina oman lausuntonsa tuomiosta.

Lue lisää Loviisan Sanomista tiistaina.

LS 8.9.2017: Logistiikkakonsernin ex-johdon käräjöinti alkoi

LS 27.9.2016: Logistiikkayhtiön johdolle syytteet ja 3,8 M euron korvausvaatimus

 

Uutista oikaistu 20.1.2018, ja kirjoitettu, että RP Timber Oy osti Timber Box Oy:n tammikuussa. Aiemmin uutisessa luki, että yhtiöt yhdistyivät.