Niklas Räsäsen vetämissä treeneissä haettiin rentoa kehoa ja mieltä

  Iloa tekemiseen. Ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen on toipunut ylikunnosta niin hyvin, että arvelee kesän jälkeen jo ottelevansa. Kuva Auli Henriksson
  Ammattinyrkkeilijä Niklas Räsänen piti Riennon kuntonyrkkeilijöille ylimääräiset treenit lauantaina.

  KÖPBACKA Fageråsin saliin on lauantaiaamupäivällä kokoontunut lähes 30 kuntonyrkkeilijää. Luvassa oli erityistä herkkua, sillä treenit tuli vetämään ammattilaisnyrkkeilijä Niklas Räsänen, joka täällä tunnetaan myös loviisalaislähtöisen nyrkkeilijän Eva Wahlströmin, aviopuolisona.

  Ylikunto vei syvälle

  Räsänen oli hyväntuulinen ja levollisen oloinen. Olo on kohentunut jo niin paljon, että hän arvelee syksyllä jälleen ottelevansa. Räsänen kärsi pitkään ylikunnosta, jota hän ei alkuun edes tunnistanut.

  – Olin kuin syvässä suossa. Kaksi vuotta sitten lähti ruokahalu, reaktiokyky hävisi ja nyrkkeily oli rankkaa. Nyt olen vuoden verran palautellut, ja kesän jälkeen voisi jo otella, hän mietti.

  Vuoden aikana hän on löytänyt liikunnasta uudelleen sen hyvän olon ja nautinnon, joka oli kateissa.

  – Olen lumilautaillut ja liikkunut vapaasti. Kokemus on ollut motivoiva, liikunta oli kivaa, eikä aina tarvinnut hakea täydellistä suoritusta.

  Hän kuvailee löytynyttä oloa samanlaiseksi, kuin nyrkkeily oli aiemmin. Hän ymmärtää ja kuuntelee itseään ja on luottoa omaan tekemiseen. Ottelutappiot ruoditaan tietysti julkisesti. Räsänen kuvailee, että kun ylikunto oli pahimmillaan ja tunsi itsensä jo valmiiksi superhuonoksi ja oli masentunut, oli julkisuuden paine rankkaa.
  – Yhtäkkiä huomaa, että kun on saanut itsensä kasaan, ymmärtää mistä palaute tulee, ja sen kestää. Kun oli itse heikoilla, kirjoittelua oli vaikeampi ymmärtää. Olen käynyt eräänlaisen oppikoulun samalla, olen ollut sinisilmäinen ja ihmisten vietävänäkin.

  Fageråsin salilla hän on aiemmin käynyt, mutta veti nyt ensimmäistä kertaa harjoituksia Riennon kuntonyrkkeilijöille. Kotkalaissyntyiselle Räsäselle Loviisa on toki tuttu muutenkin kuin vaimon kautta ja muistelee käyneensä katsomassa Torin salibandyotteluita. Räsäsen treenit otettiin ilolla vastaan, ja Räsänenkin piti kokemusta hyvänä.
  – Porukalla on kivaa, mikä ilmenee jo puheensorinasta ennen harjoituksia.

  Kehoa tutummaksi

  Räsänen halusi vetää harjoitukset, joissa mennään syvemmälle, ei äärimmäisen rääkin kautta, vaan oman kehon tuntemusta lisäten ja omien vahvuuksien löytämisen kautta.

  Hän kertoi oman ylikuntonsa aikana oppineensa ymmärtämään nyrkkeilyä uudella tavalla, kun joutui harjoittelemaan väsyneenä. Ylikunto oli tehnyt hänestä hitaamman ja oli myös keksittävä uusia tapoja huilata nyrkkeilytilanteen sisällä.
  Hän nauratti treenaajia, ettei ole tarkoitus tehdä heistä hitaita, mutta saada mieli rentoutumaan ja positiiviseksi, ja oppia tekemään hitaammin sekä näkemään uudelta kantilta. Oman kehon herättäminen ja rentouttaminen poistavat turhaa jännitettä, jotta keho on suorituskykyinen.

  Harrastajamäärä kasvussa

  Loviisan Riennon kuntonyrkkeilyn harrastajamäärä on ollut kasvussa. Nimiä on listoilla kaikkiaan 70, ja kaksi kertaa viikossa pidettävissä harjoituksissa käy kerrallaan yleensä kolmisenkymmentä harrastajaa.

  – Joskus on ollut harjoituksissa 45, mutta silloin tulee jo tila vastaan, toteaa Riennon nyrkkeilyjaoston puheenjohtaja Raul Öhberg, joka on ollut puheenjohtajana siitä asti, kun nyrkkeily tuli Riennon ohjelmaan vajaa 20 vuotta sitten noin 40 vuoden tauon jälkeen.

  Alkuun harrastajia oli muutamia, ja jo kymmenestä iloittiin, nyt harrastajia on monikertainen määrä. Riennon kuntonyrkkeilyn vetäjiä ovat tällä hetkellä Katja Norrila ja Jenni Tainio. Harjoituksia on syyskuusta toukokuun loppuun.