Neljä luksusristeilijää vierailee Kotkassa

Kotkaan saapuu tänä vuonna neljä kertaa suuri kansainvälinen luksusristeilyalus.

KOTKA Maanantaina 10.7. HaminaKotkan sataman Mussalon laitureihin kiinnittyvät yli 290 metriä pitkä ja yli 30 metriä leveä m/s Costa Mediterranea sekä noin 253 metriä pitkä ja yli 30 metriä leveä m/s AIDAmar. Costa Mediterranea saapuu Tukholmasta ja AIDAmar Warnemündestä Saksasta. Molemmat ovat maailman suurimman risteilyvarustamon Carnival Corporationin aluksia. Costa Mediterranea seilaa kesän Itämerellä ja saapuu uudestaan Kotkaan maanantaina 17.7.

Costa Mediterranea ja AIDAmar tuovat alueelle yhteensä yli 5300 risteilyvierasta. Lisäksi mukana on yhteensä yli 1500 hengen miehistö. HaminaKotkan satamassa alukset viipyvät 10 tuntia, jonka jälkeen matka jatkuu kohti Pietaria.
Lisäksi satamassa nähdään syyskuussa Saksan Bremerhavenista lähtevä Itämerta risteilevä 192 metriä pitkä ja lähes 25 metriä leveä m/s Amadea. Risteilyvarustamo Phoenix Reisenia edustava Amadea saapuu Tallinnasta 16.9. Kotkan Kantasatamaan, josta reitti jatkuu Pietariin.
Nyt saapuville matkustajille on järjestetty ohjelmaa Kotkan-Haminan seudun lisäksi Porvoossa ja Helsingissä. Lisäksi omatoimimatkaajia varten on suunniteltu yhdessä agenttien ja varustamoiden kanssa 4-8 tunnin retkiä.

Pitkään suunniteltu

Risteilijäliikenteen aloittamisen taustalla on pitkäjänteinen työ. Seudulla laadittiin jo keväällä 2014 kansainvälisen matkustajaliikenteen kehittämisen strategia yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin, HaminaKotka Satama Oy:n, Kotkan kaupungin ja seudun elinkeinoelämän kanssa.

Kotkan-Haminan seudun tavoitteena on kasvattaa risteilijäliikennettä seuraavien vuosien aikana. Tavoitteena on vakiinnuttaa risteilijäkäynnit vuoteen 2020 mennessä 30 000 risteilyvieraaseen tai 15 risteilyalusvierailuun kaudessa. Liiketoiminta on näillä luvuilla kannattavaa toimintaan osallistuville sidosryhmille.
Kaudelle 2018 on 11 varausta, jotka toteutuessaan toisivat seudulle n. 30 000 risteilyvierasta miehistöineen. Osa näistä varauksista on jo vahvistettuja, lopuille odotetaan mahdollista vahvistusta syksyn 2017 aikana.
Heinäkuussa saapuvat risteilijät ovat niin suuria, että ne mahtuvat ainoastaan Mussalon syväsatamaan. Yleisö ei pääse sinne, mutta laivojen saapumista ja lähtemistä voi seurata esim. Santalahdesta, Linkinkalliolta tai Katariinan niemen kärjestä. Syyskuussa saapuva m/s Amadea on hieman pienempi ja mahtuu Kotkan Kantasatamaan, jonne myös yleisöllä on pääsy.