Myrsky kulttuurivesilasissa

Kulttuurin suurkaupungiksi ihailtavan kunnianhimoisesti ja määrätietoisesti pyrkivässä Loviisassa on viimeisen parin viikon aikana vallinnut kulttuuripoliittinen poikkeustila.

Jonkinasteiseksi kriisiksi luonnehdittavissa oleva tilanne pääsi syntymään, kun kaupunkiin jo kuukausia sitten sovitun näyttelysarjan 4 kulttuurikotia ensimmäisen näyttelykokonaisuuden, Villa Forsström – 55 vuotta pohjoismaista lavastustaidetta, avajaiset olivat käsillä.

Näyttelyavajaisiin liittyvässä lehdistötilaisuudessa sattui kummia. Näyttelysarjan taiteellinen johtaja, skenografi Ralf Forsström päätti jostakin syystä puhua lehdistötilaisuudessa suunsa puhtaaksi ja haukkui maan rakoon kaupungin kulttuuritoimiston vetäjän ja kulttuurilautakunnan puheenjohtajan. Samassa yhteydessä sai kuulla kunniansa muutama muukin

Almintalon näyttelyihin sidoksissa ollut henkilö. Taiteilijan kielenkäyttö oli harvinaisen brutaalia, suorastaan alatyylistä ja viesti tyly.

Forsströmin ulostulo litteroitiin erittäin kovalla kädellä siivottuna lehteen (LS 15.6.), sillä ei sitä mitenkään ohittaa voinut, ja kirjoitus mitä ilmeisimmin puhkaisi kaupungin kulttuuripiireissä jo pitkän aikaa muhineen ja pahasti tulehtumaan päässeen paiseen. Kirjoituksen julkaisua seuraavina päivinä lensi visva paineella joka suuntaan. Forsströmin avautuminen aiheutti pahaa mieltä etenkin kulttuuritoimistolla.

Nyt pahimman savun hieman laskeuduttua ja ainakin lähes kaikkien osapuolten sanottua asiaan oman versionsa tai kantansa, voinee tapausta tarkastella hieman rauhallisemmissa merkeissä.

Ei ole lainkaan tavatonta meillä eikä maailmalla, että taiteilija arvostelee rajuinkin sanakääntein vähien ja himoittujen kulttuurimäärärahojen kirstunvartijoita. Sellainen pitää tiettyyn pisteeseen saakka vain kestää. Julkishallintoa -virkamiehiä ja poliitikkoja- saa ja pitää arvostella. Ralf Forsström on jumalattoman monessa liemessä keitetty värikäs taiteilijapersoona ja hänen elämäntehtävänsä on provosoida.

Hyvän maun rajat tuli tällä kertaa ylitettyä oikein huolella, mutta Forsström tajusi tämän itsekin ja pyysi sanavalintojaan julkisesti anteeksi heti ensimmäisessä mahdollisessa paikassa (LS 19.6.). Kissa oli kuitenkin päässyt pussista.

Linkki: LoVReal360-virtuaalikierros näyttelyssä.