Muuttuuko ihminen?

Usko ja tunnustus. Lauri Johansson puhui uskostaan, joka mahdollisti muutoksen. Kuva: Susanna Heiska
Lauri Johansson syntyi Lapinjärvellä joulukuussa 1965. Lauantaina hän palasi pyytämään anteeksi.

LAPINJÄRVI  Kello kolme lauantaina Lapinjärven kirkossa istuu kymmeniä, ehkä sata ihmistä. Toisella rivillä istuu Lapinjärvellä syntynyt ja lapsuutensa viettänyt Lauri Johansson. Monet ovat tulleet Lapinjärven Majatalo-iltaan kuuntelemaan juuri häntä. Tuire Huovinen-Westerlundin alkupuheen ja Päivä kerrallansa-virren jälkeen Johansson astuu yleisön eteen. Ääni värisee ja kyyneleet vierähtävät poskelle. Hyvä ystävä videoi kaiken voidakseen tallentaa puheen vankilassa esitettäväksi.

-Ihan ensin haluan pyytää anteeksi, kun täällä on varmasti ihmisiä, joita olen loukannut, kun teini-ikäisenä riehuin hautausmaalla ja sain aikaiseksi valtavat vahingot. En odota, että rikos unohdettaisiin, mutta haluan tunnustaa, Johansson aloittaa.

Hautakivien kaataminen oli kuitenkin vasta alkua tulevalle. Tuli tuomioita väkivaltarikoksista ja törkeistä huumausainerikoksista, ja vuonna 2002 elinkautinen huumevelkojen seurauksena tehdystä murhasta. Vuonna 1999 Lauri ”Late” Johansson perusti yhdessä Tapio ” Murha-Maija” Kekkosen kanssa rikollisjärjestön. Natural Born Killersin eli NBK:n jäseneksi pääsyn ehtona kerrottiin olevan vähintään yksi murha.

-NBK perustettiin huumehouruissa, Johansson kertoi myöhemmin Loviisan Sanomille.

Usko toi pelastuksen

Johansson kertoo kirkkoyleisölle pelastuksestaan.
-10 vuotta sitten näin peilikuvani metalliseinässä vankilan suihkussa. Minuun iski valtava synnintunto, ja ymmärsin että minun on käännyttävä.

Alibi-lehti kirjoittaa 27.12.2007 ilmestyneessä numerossaan, että Johansson oli soittanut toimitukseen, ja sanonut haluavansa tunnustaa kaksi selvittämätöntä, niinikään huumevelkojen vuoksi tehtyä murhaa. Lehden mukaan Johansson myös pyysi ilmoittamaan asiasta uhrien omaisille. Asia eteni pian myös poliisille, ja vaikka tunnustus ei sinällään riitä, rikokset katsottiin selvitetyksi. Johansson istui jo elinkautista, joten tuomioon ei tullut muutosta. Uskoon tulon myötä Johansson lopetti paitsi huumeiden, myös lääkkeiden käytön.
-Huumeidenkäyttöä en tietenkään voinut uskoon tultuani jatkaa, mutta ajattelin etten tarvitse lääkkeitäkään. Sairastan kaksisuuntaista mielialahäiriötä, joten lääkkeiden käytön lopettaminen oli virhe. Sen seurauksena jouduin joksikin aikaa mielisairaalaan, mutta siitäkin selvittiin.

Usko ei kuitenkaan ole vapauttanut miestä menneisyydestä.
-Joka päivä kun katson peiliin näen menneisyyteni ja häpeän sitä. Olen vastuussa valinnoistani. Tiedän että monet epäilevät uskoani, mutta voin sanoa, että omin voimin en tässä seisoisi.

Johansson oli vuosia vankilan suljetulla osastolla.
-Vaikka olin yksin pienessä kopissa ja ulkoilinkin yksin eristyksissä enkä vuosiin nähnyt edes vihreää, tunsin uskoon tultuani olevani vapaa. Joskus minulla oli rahaa, nopeita autoja ja naisia, mutta sydämessä tyhjä aukko.
Tunnustusten myötä Johansson erotettiin NBK:n johtoasemasta.
Johansson on suorittanut vankilassa ollessaan myös rippikoulun ja lukio-opinnot.

Sanottua
Tiedän että monet epäilevät uskoani, mutta voin sanoa, että omin voimin en tässä seisoisi.Lauri Johansson

 

Se on pienestä kiinni

Kirkon pihalla lapinjärveläinen nainen tulee juttelemaan.
-Olen tuntenut Laten lapsesta saakka. Myös hänen äitinsä tunsin hyvin. Late oli lahjakas poika, ja hyvä pelaamaan jääkiekkoa ja futista. Ensin ajattelin, etten tule tänne, mutta muutin mieleni. En ole varsinaisesti uskovainen, mutta Laten puhetta ymmärsin ja se kosketti. Ihmettelen, miksi monet haluavat epäillä ja suhtautuvat negatiivisesti, hän sanoo ja haluaa ehdottomasti jutella myös Laten itsensä kanssa.
Ihmiset tulevat pikkuhiljaa ulos kirkosta, ja moni muukin haluaa jutella Laten kanssa.

Jotkut kyselevät tapauksista, joiden tekijä ei ole selvinnyt koskaan.
-En ollut kauppa-autojutussa mukana, Late vakuuttaa.
Johanssonin asiat alkoivat mennä sekaisin teini-iässä.
-Pelasin nuorena muun muassa jalkapalloa Loviisan Riennossa, ja tein maaleja suunnilleen yhtä paljon kuin oli matsejakin. Loviisan Sanomissakin oli usein juttuja. Alamäki alkoi, kun alkoholi tuli mukaan kuvioihin. Tuli tuomioita väkivaltarikoksista, ja jouduin vankilaan. Siellä minusta varsinaisesti tuli rikollinen.

Nyt Johansson suree niitä nuoria, joiden elämä lähtee väärille raiteille.
-Tuntuu tosi pahalta lukea uutisia nuorista, joille on käynyt huonosti. Kaikki syntyvät herkkinä ja älykkäinä, voi vain olla niin pienestä kiinni mihin seuraan joutuu ja kuinka pahasti käy.
Johansson käy säännöllisesti eri puolilla Suomea puhumassa elämästään. Vartijoita ei tarvita, autoon on asennettu seurantalaite, joka huolehtii, ettei reittiin tule poikkeamia.

Lauantainen vierailu oli ensimmäinen Lapinjärvellä.
-Oli todella liikuttavaa tavata äitivainaan ystäviä, joiden luona olen pikkupoikana viettänyt aikaa. Kyllä se ihan kyynelehtimiseksi meni.
Myös Johansson itse yritettiin tappaa helmikuussa 2001 autopommilla. Teosta tuomittiin vankeuteen lapinjärveläinen mies ja toinen mies avunannosta. Wikipedian mukaan Johanssonin oma isä tapettiin Lapinjärvellä vuonna 1991. Eilen maanantaina Johansson oli menossa puhumaan pieksämäkeläisille rippikoululaisille.