Museolla luentosarja kaupunkilaisten kaduista

Luentoja. Aatos Åkerblomin kuvassa Loviisan läntistä sisääntuloväylää rakennetaan vuonna 1972. Eddie Bruce kertoo valokuvaaja Aatos Åkerblomista 7.11.
Loviisan kaupungin museon syksyn luennot käynnistyvät lokakuun lopussa.

LOVIISA Museon luentosarjassa sukelletaan historiaan ja tähdätään tulevaisuuteen. Luentosarja liittyy museon näyttelyyn Missä katu kerran kulki – Loviisan muuttuneita maisemia.

Miksi ajetaan suoraan kohti kirkkoa, kun tullaan Loviisaan? Kuka on asunut alakaupungin puutaloissa? Millainen oli Loviisa ennen 1960-luvun purkuaaltoa? Missä ovat kaupungin vanhimmat osat? Näihin ja muihin kysymyksiin saadaan vastauksia Loviisan kaupungin museon syksyn luentosarjassa.

Luennot pidetään keskiviikkoisin kello 17-18 Komendantintalossa, Puistokatu 2. Luennoille on vapaa pääsy.

Ensimmäinen luento on keskiviikkona 31.10. kello 17. Rakennusneuvos ja entinen Loviisan kaupungin arkkitehti Auli Tynkkynen kertoo siitä Loviisasta, joka syntyi jo ennen vuonna 1809, mutta on edelleen havaittavissa ympärillämme.

Keskiviikkona 7.11. kello 17 aiheena on Lovisanejden såsom Aatos Åkerblom såg den ja puhujana keräilijä ja paikallishistorioitsija Eddie Bruce. Ruotsinkielinen luento kertoo valokuvaaja Aatos Åkerblomista, joka kuvissaan tallensi muutosten aikaa 1960- ja -70 -luvun Loviisassa. Kuvien kautta voi myös tutustua ihmiseen kameran takaa.

Keskiviikkona 14.11. kello 17 luennoi historioitsija Kati Toivanen, jonka käsialaa on Loviisan tuorein historiateos Kapteeni, luotsi, timpuri, matruusi – Loviisan alakaupungin historia Laivasillalta Pursimiehenkujaan. Hän kertoo kadonneista kujista ja eletyistä elämistä. Kati Toivasen tutkimukset tuovat ihmiset näkyväksi alakaupungin historiaan.

Keskiviikkona 21.11. kello 17 Maantiestä Esplanadiksi – Läntinen sisääntuloväylä historiasta tulevaisuuteen on otsakkeena maisema-arkkitehti Mika Varpiolla, joka diplomityönään on tehnyt suunnitelman Loviisan läntiselle sisääntuloväylälle ja ratapiha-alueelle, historiasta ammentaen.

Näyttelyssä järjestetään myös yleisöopastuksia: suomeksi sunnuntaina 14.10. ja 4.11. kello 13 ja ruotsiksi sunnuntaina 21.10. ja 18.11. kello 13.