Museohiiriä ja muuta mukavaa

Museovirasto julkaisi maanantaina Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden taloutta, henkilökuntaa ja toimintaa kuvaavat tilastotiedot viime vuodelta. Suomessa on 154 ammatillista museota ja ne ylläpitävät 329 museokohdetta. Tilastot osoittavat, että museotoiminta tavoittaa yhä useammat ihmiset. Museokäynnit kasvoivat 19,3 prosenttia edellisestä vuodesta. Yhteensä käyntejä oli reilut 6,6 miljoonaa. Museoissa on yhä enemmän erilaisia yleisötapahtumia, työpajoja, luentoja ja keskustelutilaisuuksia, joilla pyyhitään pois museoihin edelleenkin joskus liitettävää pölyistä leimaa.

Loviisan kaupungin museossa oli viime vuonna yhteensä 17 678 kävijää. Edellisvuonna luku oli 16 852, eli mukavaa nousua kävijämäärässä. Loviisan kaupungin museon alaisuuteen kuuluu kolme museokohdetta, Komendantintalo, Strömforsin ruukin pajamuseo sekä Viirilän kotiseutumuseo. Komendantinmuseossa on tällä hetkellä perusnäyttelyn lisäksi museon Suomi 100 -juhlavuoden näyttely. Koko maassa ainutlaatuinen Strömforsin ruukin pajamuseo sisältää kaksi museopajakokonaisuutta, alapajan ja konttorimuseon sekä yläpajan. Kesäisin annettavat taontanäytökset vesivasaralla kiinnostavat niin aikuisia kuin lapsia. Viirilän kotiseutumuseo on pihapiireineen viehättävä katsaus menneeseen.
Kaupungin omien museokohteiden lisäksi Loviisan seutu tarjoaa useita kotiseutu- ja erikoismuseoita. Laivasillan Merenkulkumuseo kasvatti sekin viime vuonna kävijämääräänsä. Jokelan kotiseutumuseo kerää joka vuosi tuhansia ihmisiä ihmettelemään vanhan ajan maatalousvälineitä ja elämää. Rönnäsin saaristomuseo tarjoaa tänä kesänä muun muassa sukellusvene UC57 -erikoisnäyttelyn osana Suomen 100-vuotisjuhlavuotta. Onneksi Svartholman reittiliikenne saadaan järjestymään, merilinnoituksen näyttely ja itse miljöö ovat mielenkiintoisia sekä koti- että ulkomaisille kävijöille.

Pitkään paikallisten museoiden kohdelistaan voi mainita vielä vaikkapa Porlammin kotiseutumuseokokonaisuuden, jota on kohennettu tälle kesälle. Erikoisuudet, kuten Itä-Uudenmaan vaunumuseo, Isnäsin höyrykonemuseo, Pernajan veteraanimuseo, Hurtigin rakuunatorppa, Kycklingsin kotiseututalo tai Vänrikin virkatalo ovat harvemmin avoinna, mutta käynnin väärtejä. Museoaktiivit tekevät pienin varoin ja pitkälti talkoovoimin töitä pitääkseen uudetkin sukupolvet tietoisina seudun historiasta.
Päiväkodit ja koulut ovat tervetulleita vieraita seudun kohteisiin, jos vain kouluilta rahaa vierailuihin löytyy. Vähintään paikallisiin museokohteisiin kaupungin olisi syytä kustantaa omat lapset ja nuoret. Kulttuuripolku on yksi Loviisan tapa johdattaa lapset ja nuoret oman seudun historiaan ja nähtävyyksiin. Kulttuuripolulla jatketaan taas, kun koulut alkavat. Kaupungin kesämenot koululaisille ovat liikuntapainotteisia, mikä on varmasti kysyntään vastaamista. Ehkä liikuntaa ja kulttuuria voisi yhdistää niin, että paikallisiin museokohteisiin tehtäisiin toiminnallisia retkiä hyvät eväät mukana.