Hankiralli palaa itäuusmaalaisiin maisemiin

Hankiralli ajetaan vuosien tauon jälkeen taas Itä-Uudenmaan lumimaisemissa lauantaina 3.3. Ratamestari Mika Ollila kertoo, että ajajia nämä tuntemattomammat reitit kiinnostavat, sillä ralliin on tulossa 220 autoa.

– Osallistujien määrä oli yllätys. Porvoo ja Loviisa ovat parhaita rallin markkinoijia, ja syy on se, että tällä alueella ei ole kilpailtu pitkään aikaan.
– Erikoiskoe 5 on ajettu alueella viimeksi vuonna 1961 ja joitakin osia rallista on ajettu myöhemmin 1980-luvulla, hän sanoo. Hankiralli järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1955. Nyt kolmas maaliskuuta ajettava Hankiralli on Historic Rally Trophy 2012 –sarjan kolmas osakilpailu.
Tiedottaja Jarkko Wahlström painottaa, että Hankiralli ei ole yksinomaan Historic-ralliautojen kilpailu vaan avoin kilpailu, johon ovat saaneet ilmoittautua kaikki muutkin. Mukana on 120 Historic-autoa eli 30-vuotiaita ja sitä vanhempia ralliautoja ja 100 muuta osallistuvaa autoa.
– Siellä löytyy tuliteriäkin ralliautoja, jotka saavat kilpailla keskenään omissa luokissaan, kansallisen rallin ja Xtreme-luokan kilpailuissa. Yleiskilpailun voittaja tulee todennäköisesti uudemmista autoista, hän toteaa.
Hankiralli on yksi seitsemän osakilpailun Historic-sarjasta. Wahlström mainitsee, että lauantain kilpailun palkinnon rahallinen arvo on merkittävä, 85 000 euron kesämökki.

Erikoiskokeen tieosuudet salaisina

Rallin kokonaispituus on 195 kilometriä, ja siihen sisältyy kuusi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on noin 55 kilometriä. Reitti kulkee Porvoon, Askolan, Myrskylän, Lapinjärven, Kouvolan ja Loviisan alueilla.
Erikoiskokeet ajetaan muulta liikenteeltä suljetuilla tieosuuksilla. Sulkuajat sijoittuvat kello 10:n ja 18:n välille.
Ollilan mukaan suljettavista tieosuuksista on tiedotettu tienvarsiasukkaille kaksi viikkoa ennen rallia lähetetyillä kirjeillä. Hänen kertomansa mukaan asukkaat suhtautuivat yllättävän myönteisesti, kun heille kerrottiin tapahtumasta.
Järjestäjät eivät tahdo antaa julkisuuteen tarkkaa tietoa näistä tieosuuksista, vaan ne pidetään tarkoituksella salassa.
Wahlström perustelee, että Hankiralli ei ole ennakkotutustuttava kilpailu.
– Tieto siitä missä ajetaan ei saisi kulkeutua kuljettajille etukäteen, ettei sinne mentäisi pyörimään. Virallisesti tietoa saadaan tuntia ennen, hän kertoo.
Lauantaiaamuna kahdeksasta alkaen yleisö voi hankkia rallipaketteja, joihin sisältyy kartta, vihjeitä hyvistä katsomispaikoista sekä lähempää tietoa erikoiskokeista. Hankirallin nettisivuilta voi hakea lisätietoa.
– Rallin lähtöpaikalle voi mennä seuraamaan autojen lähtöä lähtölavalta kohti ensimmäistä erikoiskoetta. Lähtö on Porvoon vanhalla rautatieasemalla joen rannassa.
– Kilpailun maaliin tulo tapahtuu Porvoon ammattiopiston alueella. Erikoiskoeosuuksien lisäksi lähdössä ja maalissa on paljon seurattavaa, Wahlström toteaa.

Marke Kalliola

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here