”Minne tämä hurmos johtaakaan”

Uuden äärellä. Heli ja Sini Hassinen eivät malttaisi iltaisin lähteä töistä kotiin. Bella avaa vapunpäivänä vegaanisena, eli ruoka-annoksissa ei ole mitään eläinperäistä. Kuva Auli Henriksson
Bella on Animalian mukaan Suomen ensimmäinen ravintola, joka siirtyy lihaa käyttäneestä suoraan vegaaniseksi. Uuden luominen ja tekeminen saa yrittäjäsiskokset tekemään pitkiä päiviä, eikä töitä malttaisi jättää illan tultua.

LOVIISA Bellassa on touhu päällä. Senni Koskenvesa maalaa salin seinälle Gandhi-sitaattia, jo aiemmin ovat syntyneet seinien sitrus- ja baarin puolen kukkakuvioinnit. Keittiön puolella Sennin äiti Heli Hassinen testaa ja kehittää uusia annoksia, joita Sini Hassinen nauraa saaneensa maistella niin, ettei nälkä ole ollut kuukauteen.

Siskokset Sini ja Heli ovat luotsanneet Bellaa seitsemän vuotta. Nyt on päällä uuden tekemisen into.
– Mihin tämä hurmos vielä johtaakaan. Fiilis on hyvä. Juoksujalkaa tullaan töihin aamulla, eikä illalla malttaisi lähteä pois, Sini sanoo ja toteaa, että yrittäjinä tämä vielä rykäistään ja sitten jäädään eläkkeelle.

Vapunpäivänä ravintolan ruokatarjonta muuttuu kokonaan vegaaniseksi, eli ravintolassa ei käytetä ruoanlaitossa mitään eläinperäistä, ei lihaa, kalaa, maitotuotteita tai kananmunia.

Tarjolla on silti klassikoita, kuten vaikkapa nakkikeittoa, muusia ja käristystä tai creme bruleta, kaikki kuitenkin ilman eläinperäisiä raaka-aineita. Kotoisten annosten lisäksi tarjolla on makuja niin Aasiasta kuin Lähi-idästäkin.

Lähellä tuotettua

Kun Bellan muuttuminen vegaaniseksi julkistettiin, lämpeni Lovarin FB-ryhmässä keskustelu puolesta ja vastaan. Yrittäjille vegaanius tuli lasten kautta, vaikka kasvissyöjiä he ovat olleet jo pidempään ennestään. Heli toteaa, että juuri tuli vuosi täyteen vegaanina. Lihan käsittely ei tuntunut enää oikealta, ja halu toimia omien aatteiden mukaan sekä kestävän kehityksen periaattein oli vahva muutosvoima.

Sitaatti. Bella raikastaa myös ilmettään muutoksen myötä. Uudet tarrat ikkunoissa, markkinointimateriaali ja listat ovat liki kaikki jo valmiina. Senni Koskenvesa on suunnitellut ja maalannut sisätilojen seinien uuden ilmeen. Kuva Auli Henriksson

Ilman eläinperäisiä tuotteita pärjää Suomessa heidän mielestään varsin hyvin. Kananmunille ja maitotuotteille on korvaavat tuotteet ja hyvää vegaanista juustoa saa naapurikunnasta Porlammin meijeriltä.

Muutenkin tuotteissa otetaan lähintä mitä löytyy, yrttejä Lapinjärveltä ja saaristolaisleipää Hardomista. Lounaan ja a la carten hintoja pystytään hieman alentamaan, kun kalliit raaka-aineet kala ja liha jäävät pois. Tarjolle tulee myös erilaista naposteltavaa vaikkapa seurueen kanssa jaettavaksi.

Bellan tunnetut brunssit jatkuvat, ja lähestyvä vappubrunssi on jo melkein täyteen varattu. Myös teemaviikot jatkuvat, ja parsaviikot ovat herättäneet kiinnostusta Loviisan ulkopuolellakin, parsa vegaanisella hollandaiskastikkeella kun on vielä erikoisuus.

Vaikka tiedossa jo on, että Loviisaan aiotaan tulla kauempaankin Bellan vegaaniruokien perässä, he uskovat paikkakuntalaisten jatkavan asiakkaina lievästä somekohusta huolimatta. Tähän astikin lounaan kasvisruokatarjonta on usein ollut suositumpaa kuin liha- tai kala-annokset. Lähin vegaaninen ravintola on Helsingissä ja pienessä Loviisassa muutos tuntuu rohkealta.
– Emme ole vain pienelle vegaaniryhmälle suunnattu ravintola, vaan ihan kaikille, paikallisille ja muualta tuleville, uusille ja tutuille asiakkaille.

Vinkkejä saa jos haluaa

Jos on kiinnostunut vegaaniruoasta, voi Bellassa kysellä vinkkejä, mutta mitään käännytystä ei tehdä. He toteavat, että on ollut ilo nähdä iäkkäämpienkin asiakkaiden mielellään kokeilleen itselleen vierasta seitan-pihviä tai nyhtöhernettä. Loviisassa ainoana Bellaan tulee Vöneriä, eli lihatonta kebabia.
– Se sopii myös tosi lihansyöjille, vinkkaa Senni.

Lähes kaikki tehdään keittiössä käsityönä, toki tofut ja nyhtökaurat tulevat valmiina. Keittiössä työskentely helpottuu, kun ei tarvita esimerkiksi omia lastoja lihalle, kalalle ja kasviksille ja parilan levyä voi hyödyntää koko leveydeltä.

Ravintolan baari ja musiikki-illat jatkuvat ennallaan, juomapuolelle saadaan lisää tarjontaa. Uusavajaisviikolla on erilaista hulinaa, kilpailuja ja tarjouksia. Avajaisviikkoa pohjustaa perjantain 27.4. musiikki-ilta, jossa esiintyy näyttelijä Antti Reini, joka ottaa yleisönsä myös muusikkona. Lauantaina 28.4. esiintymässä on duo Paavola& Kinnunen.