Mikä tekee joulun?

Ykkössijalle. Joulukuusi kipusi ykkössijalle Lovarin joulugallupissa. Se sopi mainiosti leijonien joulukuusia torilla myyvälle Asko Hietalahdelle. Raimo Savolainen kävi kuusikaupoilla torstaina puolen päivän aikaan. Kuva: Marita Itävuori
Kärkipaikasta tiukka kisa Loviisan Sanomien nettigallupissa.

LOVIISA Nettigallupin jouluntuojakilpailun voittajasta käytiin kova kisa. Eilen kello 12 ääniä oli annettu vuoden joka päivälle, eli yhteensä 365.

Ykkössijan otti täpärästi joulukuusi, joka sai 213 ääntä. Kakkoseksi kiri joulukinkku, joka sai vain yhden äänen vähemmän. Kolmosena joulutunnelman tuojana oli kynttilät hautausmaalla, ääniä 163.

– Ykkössija sopii meille oikein hyvin! Suomi elää puusta, niin mekin: joulupuusta, sanaili paikallisen Lionsklubin kuusimyymälässä Loviisan torilla Asko Hietalahti.
Hän on ollut mukana leijonissa noin 25 vuoden ajan.

– Joka vuosi teen täällä oman osuuteni.

Leijonilla on ollut torilla myynnissä 300 kuusta, jotka ovat kasvaneet sähkölinjojen alla. Ne on leikattu vuosittain niin, että kuusista on tullut tiheitä ja vankkaoksaisia. Mukana on myös viljeltyjä kuusia Lapinjärveltä.

Joulukuusikaupoille sattui eilen myös suomalaisen seurakunnan pappi Raimo Savolainen. Hän etsi pienenpuoleista kuusta, mutta kauppoja tehdessä kävi kuten yleensä: mukaan lähti hieman isompi joulupuu.

– Ovatko nämä erikoiskuusia? Ovat niin pyöreitä ja pörheitä, Savolainen kysyi.
Ihan tavallisia metsäkuusia ovat, mutta hyvällä hoidolla kuusista on kasvanut postikorttimaisia söpöliinejä.

– Kaikilla ostajilla on oma maku, Hietalahti kertoi.
– Itse vain nyökkäilen, useimmat lähtevät täältä kuusen kanssa.

Leijonien kuusikaupan tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Lovarin nettigallupissa sai valita 21 ehdotuksen joukosta viisi suosikkiaan. Kaikki jouluiset asiat eivät listaan edes mahtuneet.

Viiden kärkeen kipusivat joulukuusen, kinkun ja hautausmaan kynttilöiden lisäksi lanttu- ja muut laatikot sekä joulurauhan julistus.

Peräpäähän jäi ehkä hieman yllättäen joulupukki, joka sijoittui lipeäkalan ja kalkkunan väliin sijalle 18. Kenties brändi tarvitsisi hieman uudistusta. Myös piparkakut jäivät alimpaan kolmannekseen.