Mia Aitokari teki rikosilmoituksen saamastaan uhkauksesta

Rikosilmoitus. Mia Aitokari teki saamastaan uhkauksesta rikosilmoituksen. Kuvakaappaus
Loviisan seurakuntayhtymän puheenjohtaja Mia Aitokari sai tappouhkauksen Facebookissa.

LOVIISA Yhtymävaltuuston puheenjohtajana toimivaa Mia Aitokaria uhattiin ensin hänen omassa Facebook-virrassaan. Hän löysi tekstin myös uhkaajan sivuilta.

– Hän kommentoi kuvieni alle sinne sun tänne sekä työnantajani sivuille, Aitokari kertoi keskiviikkoaamuna.

– Tein rikosilmoituksen, koska ei kai tuollaista tarvitse sietää.

Uhkaus liittyy kiivaaksi ryöpsähtäneeseen keskusteluun Loviisan kirkossa esillä olevasta taideteoksesta.

Omasta toiminnastaan Aitokari kertoo saaneensa hyvää palautetta.

– Mutta aika surullista palautetta kirkon toiminnasta.

Onko teillä ollut epävirallisia keskusteluja esimerkiksi siitä, että kirkkoon ei oteta mitään taidetta jatkossa?

– Sellaista kantaa ei voi ottaa. Kirkkojärjestyksen mukaan kirkkoherrat päättävät, mitä kirkkotilassa tapahtuu. Se on täysin yksiselitteinen asia, eikä siihen voi mitään kantaa ottaa ja asia, josta ei tarvitse keskustella.

– Silloin se tarkoittaa sitä, että heidän on aivan pakko ottaa se vastuu, joka heillä on. Tämä ei ole mikään mielipidekysymys.

Tuliko koko kohu taiteilija Pauliina Turakka Purhosen teoksesta yllätyksenä?

– Ei suoranaisesti, kun olen saanut vastaanottaa yhä pettyneempien ihmisten kommentteja. Jotenkin ymmärrän heitä yhä paremmin: Eikö kukaan kuule, mitä he sanovat?

– On ihmeellistä, että voidaan niin täydellisesti sivuuttaa ihmisten tuntemukset. On todella äärimmäisen surullista sekä kirkon että näitten ihmisten kannalta. Osa heistä ei ole kirkollisesti aktiiveja, osa on hyvinkin aktiiveja. Heitä ei voi laittaa millään muulla tavalla samalle viivalle ja siinä kontekstissa, kuin että he ovat loukkaantuneet tästä teoksesta ja sen edustamasta symboliikasta, jonka he itse tulkitsevat siitä. Tämä on jokaisen henkilökohtainen asia, mutta mielestäni jokainen loukkaantunut on yksi loukkaantunut liikaa. Ei voi olla niin, että taiteesta on vain yksi oikea ja oikeutettu näkemys, jota tuodaan esille millä hinnalla hyvänsä. Se ei voi olla niin.

Onko tapahtunut näkynyt kirkosta eroamisissa?

– En ole tilastoja katsellut mutta palautteesta päätellen kyllä. Se nimenomaan on surullista, että se heijastuu koko yhtymään, ei tämä ole pelkästään Loviisan suomalaisen seurakunnan asia. Ehkä koko kirkkoon. En minä tiedä, miten moni tästä loukkaantuu.

Aitokari aprikoi joutuneensa välikäteen.

– Mutta eihän sillä ole väliä, koska ihminen joka tekee tappouhkauksen, ei ole psyykkisesti ihan täysin kartalla. Eihän sellaista kukaan normaali ihminen tee.

– Satun olemaan vain kirkon luottamushenkilö ja olen huolissani siitä, että kun ihmiset reagoivat tällä tavalla, niin se heijastuu koko kirkkoon. Se ei ole mielekästä eikä tarkoituksenmukaista.

– Ei tämä ole kirkon tehtävä. Ei kirkon tehtävä ole repiä rikki.

 

Lisätty 3.1.2018 klo 09.58: Uhkauksesta kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.