Meteoriitin etsinnässä Botswanassa

Leirillä. Botswanalaiset riistanvartijat Sarah Tsenene, Matshelo Makondo ja Kegilwe Mogotsi Sanni Turusen ja Tomas Kohoutin kanssa. Kuva Sanni Turunen
Pala ilmakehään osuneesta asteroidista löydettiin Botswanassa kuun alussa. Meteoriitteja tutkimalla voidaan varautua isompiin asteroidiuhkiin.

PORVOO Loviisan Isnäsissä aiemmin asunut, sittemmin porvoolaistunut Sanni Turunen osallistui kuun alussa Botswanassa meteoriitin etsintään. Asteroidi 2018 LA:sta irronnut meteoriitti löytyi Botswanan Central Kalahari Game Reserve -kansallispuistosta.

– Meteoriitti löytyi etsintöjen viidentenä päivänä, vain noin 100 metrin päästä todennäköisimmäksi arvioidusta alueesta, kertoo Turusen puoliso, Helsingin yliopiston tutkija ja Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Tomas Kohout.

Botswanan meteoriitti on vasta toinen löydetty pienestä asteroidista lähtöisin oleva meteoriitti, jonka matkaa on voitu seurata avaruudessa ennen sen osumista maapallon ilmakehään.

Asteroidi syöksyi yläilmakehän läpi ja räjähti kappaleiksi muutama sekunnin lennon jälkeen. Useat silminnäkijät Etelä-Afrikassa sekä Botswanassa seurasivat tulipalloa ja sen räjähdystä taivaalla. Räjähdyksen jälkeen asteroidin kappaleet levisivät tuulen mukana ja putosivat laajalle alueelle.

Putoamisalueesta tekivät mallinnuksen itsenäisesti sekä Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen ja Jarmo Moilanen Suomessa että SETI-instituutin asiantuntijan Peter Jenniskensin johtama ryhmä Kaliforniassa.
– Botswanassa kentällä käyttöön otettiin sekä suomalainen että yhdysvaltalainen arvio putoamisalueesta. Kävi ilmi, että ne olivat lähes identtisiä, kertaa Kohout.

Ensimmäisen meteoriitin löysi Botswana International University of Science and Technologyn sekä Botswana Geoscience Instituten ja ORIn geotieteilijöistä koostunut ryhmä. Meteoriittinäytteet säilytetään Botswanan kansallismuseossa ja niiden tarkemmasta tutkimuksesta vastaa botswanalaisista, eteläafrikkalaisista, suomalaisista ja yhdysvaltalaisista tutkijoista koostuva tutkimuskonsortio.

Kuumaa, kuivaa ja kylmää

Meteoriitin etsiminen 200 neliökilometrin kokoisesta kansallispuistosta on jo itsessään haastavaa, mutta vaikeustaso kasvaa entisestään, kun etsintäalueella on villinorsuja, leijonia, leopardeja sekä käärmeitä ja maasto piikkisten pensaiden ja pitkän heinikon vallassa.

– Meiltä rikkoutui autosta 12 kertaa rengas. Etsiminen tehtiin jalkaisin ja savanniaavikon piikkiset puskat vaikeuttivat etsintää. Maaperän hiekkaisuus taas helpotti. Alueella oli sylin kokoisia muurahaiskarhujen koloja, joita ei voitu tutkia, ja niihinkin meteoriitti olisi voinut mennä, Turunen ja Kohout kertaavat.

Löytö. Ensimmäinen Botswanasta löytynyt meteoriitti. Meteoriitti löytyi etsintöjen viidentenä päivänä, vain noin 100 metrin päästä todennäköisimmäksi arvioidusta alueesta. Löytö tehtiin ryhmän samoiltua hiekan, korkean heinän, pusikoiden ja piikkipensaiden keskellä viisi päivää. Kuva Sanni Turunen

Päivällä Kalaharissa oli kuumaa ja kuivaa, yöllä lämpötila putosi nollan tienoille.
– Yksi yö nukuttiin auton katolle laitetussa teltassa, loput maan tasalla. Oli jännittävää katsoa aamulla, kun isojen kissojen jälkiä näkyi leirin ympärillä.

Heitä ohjeistettiin laittamaan teltan oviaukko kiinni, ei vain hyttysverkkoa. Ohi kulkeva leijona ei kokonaan suljettuun telttaan kiinnitä huomiota, ehkä pitää sitä kivenä. Jos olisi vain hyttysverkko suljettuna, se saattaisi tulla tarkistamaan mistä on kyse.

Tomas lähti kerran yhden paikallisen kanssa hakemaan autoon taas kerran puhjenneelle renkaalle vaihtorengasta, ja koska siellä tulee täysin pimeää jo iltakuudelta, he joutuivat yöpymään autossa puiston portilla. Yöllä kuului leijonien ääniä ja yöllinen pissalla käynti on jäänyt mieleen.

Puistonvartijat apuna

Botswanan ympäristöministeriön kansallispuistoista ja luonnosta vastaava yksikkö lähetti puistonvartijoita avustamaan ja suojaamaan etsinnässä.

Puistonvartijat tunsivat eläinten käyttäytymisen, ja he olivat todella hyvä apu. Iltaisin istuttiin nuotiolla juttelemassa. Yhtenä iltana kuului erikoinen eläimen ääni ja paikalliset kävivät hakemassa aseet teltoista viereen ja illanistuminen jatkui. Tomas nauraa, että sen jälkeen tuli katsottua aina välillä selän taakse.

– Erittäin uhanalainen hyeenakoira kävi leirillä. Oli todella hieno kokemus kävellä alueella, jossa toinen ihminen ei ole kävellyt. Koska siellä on pilkkopimeää, linnunrata näkyy todella hyvin, myös tähtien välinen pöly, he muistelevat.

Pari on ollut etsimässä yhdessä meteoriittia myös Inarissa. Tomas kuvailee Kalaharin savanniaavikkoa ja Inarin lumierämaata samankaltaisiksi, vaikka toisessa oli pakkasta ja toisessa kuivan kuumaa. Kummastakin paikasta etäisyydet teihin olivat pitkät. Inarissa oli etsintähetkellä jo metrin verran lunta, joten mitään ei löytynyt.

Asteroidiuhan varalle

Meteoriittia tutkimalla voidaan saada selville, mistä päin asteroidivyöhykettä vaaralliset asteroidit tulevat.
– Tällaisten pienten asteroidien koostumusta tutkimalla voimme oppia ennustamaan mahdollisia tulevaisuudessa Maata uhkaavia asteroideja, Kohout huomauttaa.

Maan ilmakehässä räjähtävät asteroidit voivat vapauttaa kerralla enemmän energiaa kuin voimakkaimmat ydinaseet. Energia vapautuu vahinkoa aiheuttavana paineaaltona, kuten kävi vuonna 2013 Tšeljabinskissa Venäjällä. Silloin paineaalto aiheutti 1 600 ihmiselle sairaalahoitoa vaatineita viiltohaavoja rikkoutuneista ikkunoista ja muita ruhjeita.

Tutkittavana. Tsheljabinskin meteoriitin aiheuttama paineaalto aiheutti 1 600 ihmiselle sairaalahoitoa vaatineita viiltohaavoja rikkoutuneista ikkunoista ja muita ruhjeita. 4,5 miljardia vuotta vanha kivi on vanhinta mitä ihminen maan päällä voi käsissään pidellä. Kuva Auli Henriksson

Kalaharista pari palasi Suomeen reilu viikko sitten. Riskinä oli, että meteoriitin etsintään lähtee yksityisiä tutkimusryhmiä, jotka pahimmillaan myyvät löytönsä sellaiselle keräilijälle, joka ei anna sitä tieteen käyttöön.
– Meteoriitti olisi arvokas myös kaupallisesti.

Meteoriitin tutkiminen jatkuu. Kalliisiin ja harvinaisiin laitteisiin, kuten massaspektrometreihin on kuitenkin niin pitkät jonot, että tarkempiin analyyseihin voi mennä useita vuosia. Pikaisemmat analyysit saataneen muutaman kuukauden sisällä. Botswanasta löydetyn meteoriitin materiaali, kirkkaus ja lujuus kertoo mistä se on peräisin.

Tulivuorien tutkimista

Sanni Turunen on tällä hetkellä tohtorikoulutettavana Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä. Hän tutkii tulivuoritoimintojen ominaisuuksia, tarkemmin laakiobasalttia eli valtavien laavapurkausten jäänteitä. Viime talvena hän oli kaksi kuukautta tutkijaryhmän mukana Etelämantereella.

Meteoriitit yhdistivät parin. Geotieteen piirit ovat Suomessa pienet ja tiet osuivat väistämättäkin yhteen Sannin ollessa Luonnontieteellisen museon meteoriittikokoelmasta vastaavana.

Kotona. Sanni Turunen ja Tomas Kohout hymyilevät olevansa meteoriitin yhdistämiä. Turunen oli Loviisan vuosinaan mukana kunnallispolitiikassa ja muun muassa teknisessä lautakunnassa. Kuva Auli Henriksson

Sanni Turunen kertoo lähteneensä opiskelemaan ensin tähtitiedettä koska planeetat kiinnostivat, mutta havahtuneensa opintojen aikana siihen, että itse asiassa geologia tutkii planeettoja ihan läheltä, ei vain kaukohavainnoin.
Tutkimus on laajentunut Etelämantereelta Afrikkaan.

– Itse asiassa 180 miljoonaa vuotta sitten on melko tuoretta tapahtumaa, jos muistaa että maapallon historia on noin 4,5 miljardin vuoden mittainen. Kivet ovat melko muuttumattomia.

Kenttäjaksoilta on jäänyt montakin unohtumatonta kokemusta mieleen. Etelämantereen eristyneisyys ja se, että oman itsensä lisäksi ei näe ympärillä muuta elämää, on vain hiljaisuus, on pysäyttävää. Afrikasta savannin villieläimet ja Islannista tulivuoren juuren alla yöpyminen, kun sen purkautuminen oli mahdollista.

Toisaalta unohtumattomia leirejä ovat olleet Kotkan ja Haminan saariston rapakivikartoitukset.
– Niissäkin on samaa eristäytyneisyyttä ja luonnon ympäröimänä olemista.

Toinen löydetty
  • Asteroidi 2018 LA:sta irronnut meteoriitti Asteroidi havaittiin avaruudessa Catalina Sky Surveyn teleskoopilla Arizonassa 2.6.2018 kahdeksan tuntia ennen sen osumista ilmakehään.
  • Meteoriitti löydettiin Botswanan Central Kalahari Game Reserve -kansallispuistosta.
  • Kyseessä on vasta toinen löydetty pienestä maahan osuneesta asteroidista lähtöisin oleva meteoriitti, jonka matkaa on voitu seurata avaruudessa ennen sen osumista maapallon ilmakehään.
  • Meteoriittia tutkimalla voidaan saada selville, mistä päin asteroidivyöhykettä tämän tyyppiset vaaralliset asteroidit tulevat.