Messuista tullut käännekohta?

Loviisan kaupunki sai kuin saikin järjestettäväkseen asuntomessut vuoden 2023 kesällä, joka oli ensimmäinen toistaiseksi vapaana ollut messuvuosi.

Loviisan hakemuksen hyväksyminen oli ehkä hieman yllättävä, sillä hanketta ryhdyttiin näkyvämmin valmistelemaan vasta keväällä ja päätös hakemuksesta tehtiin viime hetkellä ennen määräajan umpeutumista. Sittemmin on käynyt ilmi, että kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom oli ottanut messut tavoitteekseen jo vuosi sitten tultuaan valituksi.

Tiedossa ei ole, oliko vuoden 2023 messuille muita hakijoita, mutta Kerava haki ja sai vuoden 2024 ja samoin Oulu vuoden 2025 asuntomessut. Samoin tiedossa on, että ainakin Salossa, Hämeenlinnassa, Vihdissä, Kirkkonummella ja Raumalla asuntomessuasia on ollut harkinnassa ja valmistelussa.

Oli niin tai näin, tosiasia on, että Loviisa järjestää messut viiden vuoden kuluttua. Keskiviikkoiltana julkitulleiden messu-uutisten saaman palautteen perusteella asuntomessujen järjestämiselle on Loviisan seudulla poikkeuksellisen laajaa kannatusta, vaikka vastustajiakin toki hankkeella on. Milläpä ei olisi.

”Olipa päätöksen kannattavuudesta ja järkevyydestä mitä mieltä tahansa, on kaikkien loviisalaisten etu, että vuoden 2023 asuntomessut saadaan onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla.”

Olipa päätöksen kannattavuudesta ja järkevyydestä mitä mieltä tahansa, on kaikkien loviisalaisten etu, että vuoden 2023 asuntomessut saadaan onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Se ei silti tarkoita, että tarkoitus pyhittää keinot eikä sitä, että hanke toteutetaan ”maksoi mitä maksoi” -mentaliteetilla.

Raatihuone riemastui messupäätöksestä niin perusteellisesti, että kaupunkilaiset kutsuttiin eilisiltana skumpalle. Kuohujuomatempaus symbolisoi hyvin virstanpylvästä, käännekohtaa, valmistumista, voittoa ja vuoden vaihdetta.

Vaikka vielä on ehkä liian aikaista arvioida, niin jo asuntomessujen hakeminen ja erityisesti niiden saaminen, näyttää olevan eräänlainen lähihistorian henkinen käännekohta Loviisan seudun ilmapiirissä.

Ylenpalttisen valittamisen, ankeuttamisen, mustamaalaamisen, pessimismin, uhkakuvien ja väestökadon melankoliasta on alkanut orastaa yhä enemmän uskoa tulevaisuuteen, kasvuun ja kehitykseen.

Vaikka kalikka saattaa jossakin kalahtaa, erityisesti nuoremmat loviisalaiset näyttävät jo kyllästyneen tuhkaan ja säkkiin, ja haluavan kotikaupunkinsa heräävän ruususen unesta, käärivän hihansa ja kääntävän alaspäin näyttävät kehityskäyrät yläviistoon. Moni puhuu jo ”hyvästä pöhinästä” ja ”tekemisen meiningistä”.

Asuntomessut on valtava mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös isoja, lähinnä taloudellisia riskejä, kuten yrittämiseen yleensä. On paljolti asennekysymys, uskooko etunojassa enemmän mahdollisuuksiin kuin takakenossa uhkakuviin.

Asuntomessuja tuskin olisi vuodesta 1970 lähtien järjestetty joka vuosi jossakin kunnassa, ja esimerkiksi Tuusulassa ja Oulussa nyt jo kolmannen kerran, mikäli kuntien kokemukset niistä olisivat voittopuolisesti huonoja ja tulokset tappiollisia.

Toki liki 50 messuvuoteen mahtuu ehkä tappiollisiakin esimerkkejä, mutta ylivoimaisesti enemmän kukoistavia asuinalueita. Loviisa on messukaupungiksi pienimmästä päästä, jolloin messupanostusten osuus ja vaikutukset kaupungin kokonaistaloudessa on suurempi kuin Porin ja Kouvolan kaltaisissa suuremmissa kaupungeissa.

Kuningattarenrannaksi kutsutun Loviisanlahden itärannan rakentaminen uudeksi asuinalueeksi maksaa miljoonia euroja. Itärannan asuinalueen kaavoitus- ja asuttamispäätökset tehtiin kuitenkin jo ennen asuntomessuaatoksia ja -päätöksiä. Alueen infran rakentamiseen olisi joka tapauksessa tarvittu miljoonia euroja ilman messujakin.

Asuinalueiden rakentamisessa kuntien lähtöoletuksena on, että niihin sijoitetut rahat saadaan lyhyessä tai pitkässä juoksussa takaisin lisääntyneiden verotulojen ja muiden tuottojen muodossa.

Messujen saaminen vaikuttaa tässä vaiheessa hyvältä asialta, mutta niiden onnistuminen edellyttää huolellista valmistelua, muotovirheetöntä päätöksentekoa, läpinäkyvyyttä, yhteistyökykyä sekä monenlaista pätevyyttä ja resursointia.

Jo nyt ja seuraavat viisi vuotta Loviisa on asuntomessukaupunki.
Onnea Loviisalle ja hienolle asuntomessuhankkeelle. Sitäkin tarvitaan.