Meri elätti. Kati Toivonen on kirjoittanut "Kapteeni, luotsi, timpuri, matruusi" -nimisen kirjan Loviisan alakaupungin historiasta. Pääosissa ovat merenkulku, vanhat rakennukset sekä tarinat tavallisista ihmisistä. Kuva Eija Kosonen
Puutarhakadun talojen asukkaiden elämää 1700 -luvulta lähtien valotetaan juuri ilmestyneessä historiakirjassa. Teoksen ytimessä on merenkulku, joka vaikutti lähes kaikkien elämään.

LOVIISA Historioitsija Kati Toivasen kirjoittama ja Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen kustantama kirja ”Kapteeni, luotsi, timpuri, matruusi” julkistettiin keskiviikkona.

Teos kertoo Loviisan alakaupungin värikkäästä historiasta yli 200 vuoden ajalta. Kirjassa korostuvat merellisyys, mereen ja kalastukseen liittyvät elinkeinot sekä työ, jolla kaupunki elätti asukkaansa. Tärkeässä osassa ovat myös tavallisten ihmisten arki sekä ihmiskohtalot iloinen ja suruineen.

– Halusin tuoda kirjaan mahdollisimman paljon ihmisten elämää. Aineistoa oli paljon, joten valintoja ja karsintaa piti tehdä, Toivanen toteaa.

Kirjassa esitellään alakaupungin tontteja, taloja ja niiden asukkaita Puutarhakadulta sekä sen lähikujilta ja liikutaan myös Suolatorilla.

– Puutarhakadulla on syntynyt, elänyt ja kuollut merenkulun ammattilaisia sukupolvi toisensa jälkeen.

Kirjassa kerrotaan myös merimiesten vaimoista, leskistä ja lapsista. Loviisassa eli purjemerenkulun vuosikymmeninä satoja naisia, joiden miehet pestautuivat kauppalaivoille. Naisten tehtäväksi jäi perheen arjen pyörittäminen.
Kuolema kosketti kaikkia ammattiryhmiä ja heidän perheitään, mutta merimiesten vaimojen kohdalla oli useammin epätietoisuuden varjo, ja lisäksi suruviestin saamiseen oli suuri todennäköisyys.

– Aina ei ollut tietoa, missä laivat purjehtivat, ja laivanvarustajilta piti kysellä niiden tilannetta, jos ei kirjettä kotiin ollut pitkään aikaan saapunut. Leskeksi jäämisen dramaattisuutta lisäsivät siitä mahdollisesti koituneet taloudelliset vaikeudet, Toivanen kirjoittaa.

Merimieshuoneesta apua

Toivanen on käyttänyt kirjassaan useita arkistoja ja lähteitä, joista hän haluaa nostaa esille erityisesti Loviisan merimieshuoneen arkiston. Sitä säilytetään Kansallisarkiston Hämeenlinnan yksikössä.

– Merimieshuone oli eräänlainen sosiaaliturvan edelläkävijä, joka tarvittaessa auttoi merimiehiä sekä heidän omaisiaan.
Arkistossa on tarkat tiedot merellä työskennelleistä. Toivanen kertoo olleensa Hämeenlinnassa kolme päivää arkistoja tutkimassa. Hän suosittelee arkistoa muillekin, esimerkiksi sukututkimuksen tekijöille.

Kauppoja, verstaita, kouluja

Suolatorilla ja Puutarhakadulla itsekin kulkeneena Toivanen toteaa, että siellä on tänä päivänä läsnä rauha ja hiljaisuus.

– Aiemmin tunnelma lienee ollut varsin erilainen, kenties myös talvisaikaan. Sekä Suolatorin ympäristössä että Puutarhakadulla on toiminut lukuisia putiikkeja, verstaita ja muita liikehuoneistoja. Aikoinaan on ollut koulu, jos toinenkin seurakuntatoiminnasta puhumattakaan.

Hän jatkaa, että nykyisen alakaupungin hiljaisuudessa on hyvä muistaa yksi asia.
– Menneinä vuosisatoina Loviisa oli pieni sitkeä paikallisyhteisö, joka merenkulun välityksellä oli vahvasti osa maailmantaloutta.

Suunnaton aarre

Toivanen pitää Loviisan alakaupunkia suunnattomana aarteena, joka ei ole itsestäänselvyys.
– Jotain vanhaa on purettu ja uutta rakennettu. On kuitenkin muistettava, että koko alue voisi olla täynnä moderneja rakennuksia.

Vaarana oli, että 1970-luvun purkuvimma ja uudisrakentaminen olisivat tuhonneet vanhan rakennuskannan. Suojelukaava ehti kuitenkin hätiin ja historiallinen alakaupunki säilyi. Se on edelleen suosittu asuinpaikka.

Tiivis paketti

Kansien välissä on lähes 300-sivuinen kaksikielinen lukupaketti, jota on elävöitetty valokuvilla, kartoilla sekä piirustuksilla. Kirja on erillinen jatko-osa vuonna 2014 ilmestyneelle ”Seppä, lukkari, hattumaakari, ajuri” -kirjalle.

Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliike sai kirjan kustantamiseen avustusta mm. Museovirastolta, Suomen Kulttuurirahastolta ja Svenska Kulturfondenilta. Kaupunki tukee hanketta hankkimalla kirjoja käyttöönsä.

Kati Toivanen esittelee kirjaansa marraskuun alkupuolella Loviisan kirjakahvilassa. Ajankohta tarkentuu myöhemmin.