Matkailueurot tulevat idästä

Kotkan kaupunki ja koko lähiseutu aina Loviisaa myöten valmistautuu heinäkuussa vastaanottamaan neljää suurta, kansainvälistä loistoristeilijää. Aluksissa matkaa yhteensä noin 10 000 risteilyvierasta, joista iso osa vierailee lähialueen matkailukohteissa sekä yrityksissä.

Matkustajat ovat kotoisin pääasiassa Italiasta, Ranskasta, Saksasta, Espanjasta ja Englannista. Tapahtumajärjestäjien arvion mukaan neljän risteilyaluksen tuomat turistit käyttävät Kotkan alueella rahaa jopa 800 000 euroa.
Ensimmäisten risteilyalusten on määrä kiinnittyä Kotkan Mussalon syväsataman laituriin jo ensi maanantaina, 10.7., seuraavan siitä viikonpäästä eli 17.7. Neljäs vierailu saapuu Kotkaan 16.9.

Oman arvokkaan panoksensa Loviisan seudun markkinoinnissa antoi kotkalaisen kaupunkilehti Ankkurin englanninkielinen ”The Anchor-International Edition” -lehti, jossa esitellään koko sivun artikkelissa Ruotsinpyhtään Ruukkia sekä Ruukin rautarouvan Virginia tarinaa.
Lisäksi pyhtääläinen elämyskeskus Sirius ja Kymijoen Pyhtään haaran luontoelämykset ovat hyvin esillä mainosjulkaisussa.

Myös Loviisan kaupungin matkailutoimiston väki on ollut aktiivinen, ja tarjoaa risteilyvieraille visiittiä Loviisaan maanantaina.
Maanantaina kello 10.30 Kotkasta lähtevään Loviisan päiväretkeen kuuluu tutustuminen Loviisan kirkkoon, Bongan linnaan, lounas ravintola Kappelissa sekä kävelyretki Loviisan Laivasillalla.
Kansainvälisille risteilyvieraille tarjottava päiväretki Loviisaan on lajissaan tiettävästi ensimmäinen, ja siinä mielessä myös koeluonteinen.
Loviisan on hyvä olla aktiivinen erityisesti Kotkaan tulevien risteilyjen kohdalla. Suurin osa Suomeen saapuvista risteilyaluksista vierailee Helsingissä, josta matkustajat tekevät päiväretkiä lähialueen eri kohteisiin.
Oman ison osansa turisteista saa Porvoo, joka on sopivan matkan päässä Helsingin risteilysatamista.

Runsaan 90 kilometrin päässä sijaitseva Loviisa ja vielä kauempana sijaitseva houkutteleva Ruotsinpyhtään Ruukkialue ovat kuitenkin Helsingin risteilysatamiin saapuvien turistien kannalta liian kaukana pikaista päiväretkeä ajatellen. Paljolti siksi Loviisaa ei ole saatu varustamojen retkikohteiden joukkoon.
Sen sijaan Kotkan Mussalosta on matkaa Loviisan seudulle vain noin 40 kilometriä, ja alueen kohteet kiinnostavat risteilylaivojen päivämatkojen järjestäjiä.

Ennusteiden mukaan matkustajaristeilyliikenne on kasvamassa rajusti Itämeren alueella ja Suomenlahdella. Alustavien arvioiden mukaan ensi kesänä risteilyaluksia olisi tulossa Kotkaan peräti 11, joista puolet on jo varmistunut.
Se merkitsisi noin 30 000 risteilyvierasta ja potentiaalista asiakasta sekä jopa parin miljoonan euron ostoksia. Loviisan seudulla sekä Pyhtäällä on hyvät mahdollisuudet saada siitä oma siivunsa.
Ensi viikolla Loviisan merialueen kautta Kotkaan saapuvat myös Tall Ships Racen suuret purjelaivat. Tapahtumaan odotetaan noin 3000 purjehtijaa ja lähes 100 alusta jopa 20 maasta.
Sen lisäksi tapahtumaan on tulossa myös suuri joukko turisteja maitse ja meritse. On ilmeistä, että se näkyy ja tuntuu myös Loviisan seudulla, ja siihen on alueen yritystenkin syytä varautua.

Loviisan kaupunki avaa yhdessä ”Varma Nakki” -nakkikioskin kanssa keskiviikosta sunnuntaihin Kotkan vanhaan satamaan tilapäisen palvelupisteen, jossa houkutellaan turisteja piipahtamaan Loviisan seudulla.
Samaan aikaan itärajalta kantautuu tietoja venäläisten matkailijoiden määrien selkeästi kasvusta. On syytä odottaa, että itämatkailukin elpyy vähitellen ruplan vahvistumisen myötä kohti Ukrainan kriisiä edeltävää aikaa.
On todennäköistä, että suurin osa Loviisan seudun matkailueuroista tulee jatkossakin idän suunnasta.
Siksi on hyvä, että Loviisan kaupunki on aktiivisesti hakeutumassa yhteistyöhön maakuntarajan yli itään Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän kehitysyhtiön Cursorin kanssa.