Uuteen kaupunkiin. Hasan Ayad Taha siirtyi Ruotsinpyhtäältä Tampereelle. Kuva Mika Mykkänen
Ruukin vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijat ovat jälleen uuden edessä. Paikka on nyt suljettu ja asukkaat hajautettu eri puolille Suomea.

RUOTSINPYHTÄÄ – Vähän haikealta tuntuu, 24-vuotias irakilainen Hasan Ayad Taha totesi Ruukin vastaanottokeskuksen pihamaalla tiistaina iltapäivällä.
Matka tuntematonta kohti jatkui keskiviikkona. Hänelle paikasta toiseen siirtyminen ei ole enää uutta.

Suomeen hän kertoi tulleensa Kreikasta. Hänet sijoitettiin ensin Mainiemen vastaanottokeskukseen Hämeessä. Siellä aikaa kului reilusti yli vuosi.
Hänen kanssaan on ollut alusta saakka 23-vuotias Hussein Bak. Ruotsinpyhtään vastaanottokeskuksen sulkeuduttua miesten tiet erkanevat.
– Tuntuu pahalta erota, Hasan Ayad Taha sanoi.
Parin vuoden aikana on ehtinyt syntymään tiivis ystävyyssuhde.

Lammilta Loviisaan

Hasa Ayad Taha kertoi, että Ruotsinpyhtäällä hän ehti olla ainoastaan pari kuukautta. Suomessa hän on ollut omien sanojensa mukaan parisen vuotta.
– Nyt minut siirretään Tampereelle.
Hän toivoi, että uusi sijoituspaikka tarjoaa enemmän virikkeitä.
– Täältä ei ole ollut bussiyhteyksiä ja alueella on ollut vain yksi kauppa.

Pihalla olevasta miesjoukosta todettiin, että viimeiset ajat he ovat olleet enemmän tai vähemmän oman onnensa nojassa. Esimerkiksi terveydenhuoltoa on ollut vaikeaa saada loppuaikana. Haastattelua tehdessä yksi asukas oli flunssan kourissa.
Miehet tiesivät, että uudet sijoituspaikat ovat Tampereella, Kuopiossa, Porissa, Espoossa ja Kirkkonummella.
Toiveita ilmassa

Hasa Ayad Taha oli toiveikas sen suhteen, että hän saisi jäädä Suomeen. Hän ei kuitenkaan vielä uskalla iloita, sillä kaikki voi muuttua hetkessä. Sen hän on nähnyt useaan otteeseen.
– Haluaisin tehdä työtä täällä ja perustaa perheen, hän sanoi.
Valta on Maahanmuuttovirastolla, joka määrittelee, onko turvapaikanhakija pakolainen, kun hänen turvapaikkahakemukseensa tehdään päätös.

Pakolaisaseman saavat ne, joille annetaan turvapaikka tai jotka otetaan Suomeen pakolaiskiintiössä.
Turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan myös toissijaisen suojelun perusteella, mutta tällöin hänellä ei ole pakolaisasemaa.
Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen jälkeen turvapaikanhakijalla on mahdollisuus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen, hakea vapaaehtoisen paluun tukea tai palata itsenäisesti kotimaahan.
Viraston tiedotteen mukaan majoituspaikat vähenevät Suomessa noin 2 400 paikalla pääosin kesäkuun 2017 loppuun mennessä.
Viraston arvion mukaan vastaanottopaikkoja tarvitaan nykyistä huomattavasti vähemmän.

Maahanmuuttovirasto kertoo, että ylisuuren majoituskapasiteetin ylläpito on todettu kalliiksi ja paikkamäärä pyritään siksi pitämään koko ajan mahdollisimman lähellä tarvetta.