Maljat kohosivat messuille ja tulevaisuudelle

Yhteiset juhlat. Loviisan tulevia asuntomessuja olivat tulleet raatihuoneelle juhlistamaan myös lukiolaiset Rauli Törmänen (vas.), Ivan Pulkkinen ja Lasse Martin. Kuva Marita Itävuori
– Asuntomessut ovat kaikkien juttu, ja ne vaikuttavat koko kaupunkiin, kiteytti kaupunginjohtaja, joka kutsui kaupunkilaiset eilen pikavauhtia järjestettyyn juhlaan raatihuoneelle.

LOVIISA Ensimmäisen vartin aikana laseja oli täytetty jo noin sata. Kaikille kaupunkilaisille tarkoitettu tilaisuus kesti kaksi tuntia.
Raatihuoneen parvekkeella Loviisan tuleville asuntomessuille skoolasivat lukiolaiset Rauli Törmänen, Ivan Pulkkinen ja Lasse Martin.
– Tämä on hieno homma! Tämä on mahdollisuus avata uusia reittejä. Jos kaupunki vain selviää kunnialla taloudellisesti, niin tapahtuma on hyvä, Martin mietti.
– Saadaan lisää asukkaita ja toivottavasti koulutkin ovat silloin paremmassa kunnossa, Pulkkinen ja Törmänen lisäsivät.

Osuuskunta Suomen Asuntomessujen hallitus päätti keskiviikkoiltana asuntomessujen järjestämisestä vuosille 2023, 2024 sekä 2025. Loviisa saa messut järjestettäväkseen vuonna 2023.

– Sitä korostan, että tämä ei ole yhden alueen eikä yhden sektorin juttu, vaan kaikkien juttu, koska messut vaikuttavat koko kaupunkiin, mikä on ollut tarkoituskin, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kuvaili.

– Uskon, että messujen saaminen vaikuttaa kiinteistömarkkinoihin, näkyvyyteen, kiinnostavuuteen, turismiin, kaupungin kehitykseen ja jopa ihmisiin laajemminkin. Tässä on niin paljon työ- ja liiketoimintamahdollisuuksia hyvin monelle sektorille. Se on varmasti kokonaistaloudellisesti erittäin merkittävää, Oker-Blom sanoi.

Raatihuoneen tilaisuudessa sekä kaupunginjohtaja että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén kiittivät erikseen kaupungin kaavoitusosastoa.
– Valmistelutyö oli niin hyvää, että odotimme tätä lopputulosta, hän sanoi.

Tonttivaraukset vuonna 2020

Kuningattarenrannan alueen kaavoittaminen on aloitettu jo aikaisemmin.
– Se oli varmaan syy siihen, että suht lyhyellä aikajänteellä saadaan tämä tapahtuma, koska aikaa on vain 4,5 vuotta, Oker-Blom mietti.

– Seuraavaksi teemme puitesopimuksen asuntomessuorganisaation kanssa, jossa muun muassa vastuut ja tulonjaot jaetaan tarkemmin.

Oker-Blomin mukaan tämä on normaali prosessi, jossa ensin molemmat organisaatiot tekevät päätökset ja sen jälkeen ovat sopimusneuvottelut.

– Sen jälkeen aletaan rekrytoida ihmisiä. Ensin kaavasuunnittelija, jolla halutaan muutenkin vahvistaa kaavoitusorganisaatiota. Heti kun budjetti on hyväksytty, voidaan lähteä rekrytoimaan.

– Mikä liittyy varsinaisesti tähän projektiin, on projektipäällikön rekrytointi, joka lähtee messuorganisaation budjetista. Uskon, että hänet saadaan palkattua niin, että hän aloittaa viimeistään alkukeväästä.

Messuorganisaation ylläpito maksaa arviolta 1,3 miljoonaa euroa. Tuloja arvioidaan kertyvän 800 000 euroa. Erotus, jonka kaupunki maksaa, on noin puoli miljoonaa euroa.
Infratyöt alkavat rinnalla: maa- ja pohjatyöt, tarkemmat maaperätutkimukset, paalutus, teiden ja putkistojen suunnittelu.

Vuoden 2019 aikana on tarkoitus saada asemakaava valmiiksi niin, että tonttijako ja tonttivaraukset alkavat olla mahdollisia keväällä 2020.

– Samalla toki mahdolliset valitukset käsitellään. Ainahan kaavoituksessa ja suunnittelussa on viivästymisen riski otettava huomioon.

Varsinaiseen rakentamiseen jää silloin aikaa kolmisen vuotta.
– Se riittää kyllä.

Julkisten palvelujen alue Kuningattarenrannan pohjoispäässä käsitellään omaa reittiään.

– Sehän ei ole budjetissa ensi vuodelle. Olettaisin, että ensi vuoden aikana asiasta on päätettävä, niin että se menee budjettiin alkaen vuodesta 2020, viimeistään vuodesta 2021. Mielelläni näkisin, että me jo ensi vuoden aikana päätämme, millaista julkista rakentamista alueelle haluamme. Keskustelu siitä on käytävä tulevan vuoden aikana.