MTK aloittaa maaseudun yrittäjiä ja työnhakijoita yhdistävän TöitäSuomesta.fi -palvelun.

LAPINJÄRVI Miten selättää maaseudun yrityksiä vaivaava työvoimapula? MTK:ssä on mietitty, että maaseudun yrityksistä löytyy paljon kasvumahdollisuuksia, mutta työvoiman saatavuus rajoittaa monen yrityksen kehittymistä.

Siksi MTK aloittaa ensi viikon torstaina sähköisen työvoimapalvelun. Sen tavoitteena on helpottaa maaseudun yrityksiä vaivaava työvoimapula.

Lähestyvä kasvukausi lisää jälleen työvoiman tarvetta. Suomeen saapuu vuosittain jopa 15 000 kausityöntekijää. MTK:ssa uskotaan, että maaseudulta löytyy myös runsaasti piilotyöpaikkoja, jotka ovat vain pysyneet pimennossa tarjontakanavan puuttuessa.

Järjestössä uskotaan, että palvelu mahdollistaa myös työttömien nk. aktiivimallin ehtojen täyttymisen maaseudulla. Yrittäjien lisäksi palvelun kautta tekijöitä voivat etsiä ja löytää myös yhdistykset.

Maatalousyhtymä Tapio Malén ja Mika Malén toimii Pukarolla. Tällä hetkellä lypsäviä lehmiä on 203. Tila tuottaa sekä maitoa että lihaa, sillä sonnitkin kasvavat tilalla aikuisiksi. Niinpä karjan pääluku on yhteensä 560–580.

Eija Malén pitää rekrytointipalvelua hyvänä asiana.
– Positiivisin mielin kuuntelin uutisen.

Eija Malénin mukaan työntekijöiden saaminen on ollut välillä nihkeää.

– Maataloudessa työskentelee aika paljon ulkomaista työvoimaa, sillä kotimaista on vaikea saada. Tämähän on monipuolista työtä, mutta ei mitään toimistotyötä.

Maatalousyhtymässä tarvitaan lähinnä kesälomittajia. Heitä on löytynyt alan opiskelijoista, eli esimerkiksi eläinlääkäriksi tai agrologiksi opiskelevista. Opiskelijoille työ isolla tilalla on tarjonnut tarpeellista harjoittelua.

Yrittäjiä ja työnhakijoita yhdistävän uuden palvelun Malén uskoo parantavan työpaikan ja tekijän mahdollisuuksia löytää toisensa.

– Itsekin olemme hakeneet ihmisiä työvoimatoimiston kautta. Tämä palvelu on kuitenkin laaja ja koskee juuri meidän alaa.

Tarjolla itsenäistä työtä

Lapinjärveläinen Thomas Antas pitää MTK:n hanketta mielenkiintoisena. Työvoiman saantia hankaloittaa maaseudulla tehtävien kausiluonteisuus.

Antas aloitti vastikään Uudenmaan ruotsinkielisten maataloustuottajien puheenjohtajana.
– Kotimaisia tekijöitä on ollut vaikea saada. Tehtävät edellyttävät tarkkuutta ja korkeaa työmoraalia.

Maatalouden työtehtävät ovat usein myös itsenäisiä.
– Perehdytyksen jälkeen tehtävistä pitää suoriutua itsenäisesti, hän sanoo ja lisää, että maataloudessa työt ovat usein sellaisia, että vastuuta omista tekemisistä pitää pystyä kantamaan.

Osa työtehtävistä on vaativia ja osaamistasoa pitää löytyä. Toisaalta työ on mielenkiintoista ja palkitsevaa. Moni toiminta liittyy tavalla tai toisella logistiikkaan.

Työn vastuullisuutta lisää se, että töitä tehdään usein joko koneiden tai eläinten parissa.
Työmahdollisuuksia

Robert Jordas Robbes Lilla Trädgårdista kertoo, ettei työvoimaa ole ollut vaikea saada. Robbes tuottaa salaatteja, versoja ja yrttejä.

– Työvoimaa on ollut melko helppo saada, hakijoita on paljon.
– Puutarha-alalle hakeutuu aika paljon ihmisiä muualta Euroopasta, Ukrainasta ja Thaimaasta, hän luettelee.

Puutarhalle hakeudutaan töihin usein puskaradion kautta. Joku tuntee jonkun ja vinkkejä annetaan.

– Tieto leviää esimerkiksi tuttavien tuttavien kautta.

Koska Robbeksen toiminta on ympärivuotista, suurin osa sen noin parista kymmenestä työntekijästä on ollut puutarhalla töissä jo vuosia.

Työvoiman tarve kasvaa laajennuksen valmistuttua. Paikkoja täytetään kevään ja kesän aikana.

Kausityöntekijöiden palkkaamisen byrokratiaa lisätty tulevaksi kaudeksi, Jordas kuitenkin huomauttaa. Hän pelkää, että esimerkiksi kausityövoimaa käyttävä marja-ala kärsii tiukennuksista.

Räätälöity palvelu
  • CoReorient Oy:n kehittämä karttapohjainen palvelu toimii kännykällä, tabletilla tai tietokoneella, eikä vaadi erillisen mobiilisovelluksen asentamista.
  • Palvelu on kehitetty erityisesti maaseudun yrittäjien ja töiden ehdoilla, ja se tarjoaa myös viranomaisille keinoja työnhaun tukemiseksi.
  • Töitä voi tehdä sekä yrittäjänä että palkansaajana. Kirjanpito tai palkkatiedot ja niihin liittyvät verot ja velvoitteet hoituvat suoraan TöitäSuomesta-palveluun yhdistetyn laskutus- ja palkkauspalvelun avulla.