Maastopalo uhkasi yöllä rakennuksia Ryssholmenissa

Ryssholmenin saaressa syttyi varhain maanantaiyönä maastopalo, joka uhkasi saaren vapaa-ajan rakennuksia. Nopeasti paikalle ehtineet sopimuspalokunnat saivat viime tipassa liekit kuitenkin hallintaan ja rakennukset pelastettua.

RYSSHOLMEN Keravan hätäkeskus sai aamuyöllä kello 01.45 aikoihin ilmoituksen, että Loviisan Sarvisalon länsipuolella Ängsön saaren kupeessa sijaitsevalta Ryssholmenin saarelta nousee savua ja näkyy liekkejä.
Paikalle hälytettiin useita sammutusyksiköitä. Ensimmäisenä paikalle ennättivät lähistöllä toimivat Pellingin VPK:n ja Isnäsin VPK:n sekä Valkon VPK:n veneyksiköt ja Loviisan pelastuslaitoksen Oiloff.

Liekit puoli metriä rakennuksesta

Palokuntien sammutusveneiden tullessa palopaikalle palo oli jo levinnyt laajalle alueelle noin 300 metriä pitkässä ja 200 metriä leveässä saaressa, ja liekit nuoleskelivat jo viereisten puurakennusten seinän vierustoja.
Saaressa on noin kymmenkunta rakennusta, ja sammuttajat keskittyivät aluksi suojaamaan saaren rakennuksia.

Maasto on rutikuivaa saaristossakin

– Ensimmäinen Pellingin VPK:n yksikkö keskittyi suojaamaan rakennuksia, ja vasta seuraavat yksiköt ryhtyivät sammuttamaan maastoa, kertoi palomestari Petri Lyttinen. Liekit olivat jo puolen metrin päässä rakennuksesta. Maasto oli hänen mukaansa rutikuivaa.
Palossa tuhoutui noin hehtaarin verran maastoa, ja lopulta vain yksi muovinen vene kärsi vahinkoja palossa.

– Palo oli ilmeisesti saanut alkunsa nuotiosta tai grillistä, arvioi Lyttinen. Sammutustyöt kestivät aamuseitsemään.

Saari tulessa myös Porvoossa

Pelastuslaitoksella oli yöllä nuotiosta johtunut maastopalotehtävä myös Porvoon edustalla.
– Vaikka kuinka on mediassa ollut varoituksia, että kuivuus ja maastopaloriski on nyt aivan tapissaan, niin aina löytyy niitä, jotka eivät usko, että se koskee myös heitä, totesi Lyttinen.